En Sıcak Konular

Hakverdi Murat Merdamert

Mefkure
Hakverdi Murat Merdamert
5 Mayıs 2009

Bir ''Hadise'' Çıkmasın da...



Bir haber,
"Hadise'nin klibi çöpe gitti !
Hadise'nin erotik bulunan klibi Moskova’ya götürülmeyecek !"
Hani şu Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiyeyi temsil edecek olan Hadise ve pek çok Avrupa ülkesinde gösterilmesi düşünülen ama muhtevası sebebiyle TRT tarafından yayınlanmasına izin verilmeyen video kliple ilgili haber.

Halbuki TRT'ciler Hadise'ye söz vermişler.

Hadise bir röportajında  “TRT yetkilileriyle ilk olarak biraraya geldiğimizde onlara Belçika’daki konser görüntülerimi izlettirdim. Kıyafetleri açık bulmalarından korktum. Altımda şort, üzerimde korse ve sütyen vardı. TRT Müzik Dairesi Başkan Yardımcısı Ümran Hanım ’Hiç umrumuzda değil, kendini nasıl iyi hissediyorsan öyle giyin. Bizim açımızdan sorun değil’ dedi ve içimi rahatlattı. TRT kıyafetime karışsaydı bu iş olmazdı.”demiş.

Ah TRT ah,sen ki Barış Manço'ya bile sansür uygulamış bir kurumsun...

TRT klibin yeniden montajlanmasını istemiş,ancak Hadise cephesi bu duruma sıcak bakmamış.Klip,TRT’den önce internet sitelerine düşerek tıklanma rekoru kırmış.

TRT’nin bu kararına Hadise’nin nasıl bir tepki göstereceği merak edlirken,
Hadise'nin menajeri Süheyl Atay yaptığı yazılı açıklamada,gerek internet sitelerinde, gerekse yazılı ve görsel basında "Düm Tek Tek" klibi ile ilgili çıkan çeşitli haber ve açıklamaların "gerçekleri yansıtmadığını" ifade ederek,TRT kurumu ve Hadise'nin menajerlik şirketinin yapmış olduğu anlaşma gereği klip versiyonlarının TRT'ye teslim edildiğini bildirir.

Atay konuşmasını şöyle sürdürür:

"Montaj çalışmaları devam etmektedir. Bu süreç içerisinde 3 farklı klip montajı hazırlanmıştır. Şu an bilinen ve yayımlanan görüntüler TRT kurumunun onayına sunulan klip versiyonlarından sadece bir tanesidir. Nitekim görüldüğü üzere gerek görüntü kalitesi, gerekse planlar profesyonelce bakıldığında son halini yansıtmamaktadır. Çalışmalar devam etmektedir. En kısa zamanda gerçek klip TRT tarafından kamuoyunun bilgilerine sunulacaktır. Amacımız Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek olan görsel malzemeyi en son ve mükemmel haliyle sonuçlandırmaktır. TRT kurumunun bugüne kadar olduğu gibi sanatçının sanatsal üretenliğini kısıtlayıcı herhangi bir tavır ve yaptırımı olmamıştır."

Süheyl Atay'ın açıklamalarına rağmen TRT, Hadise’nin Eurovision şarkısı 'Düm Tek Tek'in klibini 'çok erotik' diyerek yayınlamaz.
 
Metin Arolat tarafından çekilen ve TRT’ye teslim edilen klipte Hadise, mini şort, mayo ve derin yırtmaçlı elbiselerle kamera karşısına geçmiş.

Fakat TRT yöneticileri hem kıyafetleri hem de Hadise’nin dans figürlerini aşırı erotik bulmuş ve çöpe atmış.

İyi de yapmış.

İyi yapmış  ama  kim bu Hadise,TRT neden kendisini seçmiş?

Vikipedi'de hakkında şu bilgiler var:

"Hadise Açıkgöz ya da kısaca Hadise,Belçika'da yaşayan Çerkez kökenli Türk şarkıcı ve televizyon sunucusu. 22 Ekim 1985 günü Anvers yakınlarındaki Mol kasabasında Sivaslı bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi.. Ailesi Sivas'ın Yıldızeli ilçesinin Yavu ve Fındıcak köylerindendir. Yapımcılar ve dinleyiciler tarafından ilk olarak, bir Belçika televizyon kanalında, Türkiye'de "Pop Star"ın bir benzeri olan, "Pop Idol" isimli yarışmasında 2003 yılında farkedilir. Yarışmayı birincilikle bitirmemiş olmasına rağmen, albüm çıkarması için yapımcılardan teklifler alır.Milk Chocolate Girl, Hadise'nin ilk albümü Sweat'den çıkan üçüncü single'dır.Şarkının adındaki "Milk Chocolate Girl" yani "Sütlü Çikolata Kız" onun Belçika'da lakabı olmuş ve daha geniş çevrelerce adının duyulmasına yardımcı olmuştur."

Türkiye'de bunca POP şarkıcısı varken,Hadise'yi tercih etme sebepleriyle ilgili TRT kurumunun başındaki yetkili İbrahim şahin şöyle diyor:

"Hadise'yi seçerken çok zorlandık. Acaba Türkiye'de nasıl kabul görür diye. Ben anket yöntemini uyguluyorum. İnternet veya televizyon üzerindenhalka soru soruyorum. "Eurovision yarışmasına kimkatılsın" diye isimler sorduk? Halk, "Hadise" dedi. Bir de Hadise yurtdışında yaşıyor, 3-4 dil biliyor. Teklif götürdüğümüzde bizi kırmadı."

O İbrahim Şahin ki,Aralık 2005'de Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı iken TRT Genel Müdürlüğü`ne atanması 10.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından sakıncalı bulunarak reddedilmişti.Sezer`in kararnameyi bir aydan fazla bekletip iade etmesine,Şahin`i aday gösteren RTÜK üyelerinden Özer Gürbüz`ün 65 yaşın üzerinde olmasını "gerekçe göstermesi" kimseye inandırıcı gelmemişti.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Şahin'ın,2003-2005 yılları arasında PTT Genel Müdürü olarak yaptığı  görevden dolayı başbakan tarafından en başarılı bürokrat seçilip,ödüllendirilmiş biri olarak veto yemesi,o zamanlar "muhafazakar kişiliğin"den kaynaklandığı şeklinde yorumlanmıştı.

RTÜK`ün özel adayı olan İbrahim Şahin`in TRT genel Müdürlüğüne atanması ise Sayın Abdullah Gül,Cumhurbaşkanı olunca gerçekleşmişti.

İşte o muhafazakar kişiliğin (!) yönettiği TRT'nin,çoluk çocuğun oyları ile Türkiye'yi temsil etme şansı tanığını Hadise,bu teklifi kabul etme sebebini şöyle açıklamış:

"Belçika'da bir kaç adet ödül aldım, orada güzel başarılar yakaladım ve bunlar gurur verici şeyler tabii ki ama Türkiye'de de bunları yapmak istiyorum. Türkiye adına da başarılar yakalamak, ödüller almak istiyorum. bu yüzden seçeneğim Türkiye'dir".

Şarkıcı,"seçeneğim Türkiye'dir" derken bir başka seçeneğinin de var olduğunu ima ediyor.Türkiye'nin yanısıra Belçika'nın da vatandaşı olan Hadise, arkadaşı Kate Ryan'ın Eurovision 2006'da yarı finalde elenmesinden sonra,Eurovision'a katılmayı hiç bir zaman düşünmeyeceğini belirtmiş olmasına rağmen -Eurovision 2009'da Belçika adına yarışmak için aldığı  teklifi  geri çevirip- Türkiye'yi tercih etmiş.

Eurovision’da Türkiye’yi temsil edecek olması Hadise’ye yaramış.Ocak ayında medyada en çok haber olan ünlü O'dur.Toplam 1907 kez haber olan Hadise’yi 1156 haberle Cem Yılmaz,1008 haberle Sezen Aksu takip eder.

Çocuklar tarafından bile çok sevilmektedir,Jetix Çocuk Ödülleri Türkiye 2009′ da binlerce çocuğun ''jetix. com.tr’' sitesinden en sevdikleri ünlülere oy vermesiyle belirlenen sıralamada en sevilen kadın şarkıcı Hadise olur.

İstanbul Valiliği'ni ziyareti sırasında,vali Güler tarafından daha önce hiç bir sanatçıya nasıp olmayan bir uygulama ile kırmızı halılarla karşılanır.

Moskova'da yapılan Turizm Fuarı'na katılan Ertuğrul Günay ,fuara konser vermek için gelen Hadise'yi ''Eurovision'da Türkiye'yi temsil edecek Prenses Hadise'' şeklinde takdim eder.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,Hadise için "İyi eğitim görmüş, çok mütevazı, olgun, düzgün bir davranış tarzı var. Bu açılardan Türkiye'nin çok hoş bir yeni tanıtım yüzü olabilir" der. Rusya'da Tarkan'ın çok popüler olduğunu belirten Günay "Hadise de çok genç bir yüz. Tarkan'daki o dinamizmin benzeri Hadise'nin müziğinde ve fiziğinde de var. Onunla iyi çıkış yapacağımızı umuyorum" ifadelerini kullanır.

O artık basının gözünde adı gibi "hadise yaratan" Türk kızı'dır.

Belçika'nın müzik kanalı TMF'nin ödül gecesinde sahneye çıkan Hadise tüylü eteği,dansçı kızları ve danslarıyla dikkat çeker.Hadise bir ara dansçı kızların arasına karışarak eteğini çıkarır ve sahnede sadece iç çamaşırlarıya kalıverir. Kameralar da durmadan Hadise`nin iç çamaşırından taşan yerlerine "zoom" yapar.Böylece Hadise Türkiye'yi iç çamaşırlarıyla ve "zoom"lanan yerleriyle  temsil etmiş olur.

Basın tarafından Hadise'yle ilgili yapılan haberlerde genelde cinsellik çağrıştıran ifadeler kullanılmakta,söylediği şarkı ve  şarkıcılığından çok fiziki özellikleri ön plana çıkarılmaktadır.

Sırf bu sebepten,Ukrayna'yı temsil eden şarkıcı,onun en önemli rakibesidir.

Bir habere göre, Eurovision Şarkı Yarışması’nda Ukrayna’yı temsil edecek Svetlana Loboda, konser için geldiği Antalya’nın Kemer İlçesi’nde yaptığı açıklamada,rakibesi Hadise’yi güzel bulduğunu söylerken, “Hadise güzel bir kadın ama ben hem güzel, hem de daha ateşliyim. Onunla her zaman bu konuda yarışa varım. Türk erkeklerinin yapacakları bir tercihte beni seçeceklerine eminim” demiş.

Bir başka habere göre Hadise'nin işi çok zormuş !
 
Çünkü Eurovision'un iddialı yarışmacılarından Hadise'ye çok dişli -yoksa dişi mi demek lazım- bir rakibe daha çıkmış.
 
Geçtiğimiz yıllarda Eurovision'da istediği dereceleri alamayan Almanya bu kez sahne gösterisine güçlü bir unsur katacakmış. Dünyanın en ünlü burlesk dansçısı Dita von Teese,16 Mayıs'ta Moskova'da yapılacak olan Eurovision Şarkı Yarışması'nda Almanya'yı temsil edecek olan Alex Christensen ve Oscar Loya ikilisine "Miss Kiss Kiss Bang" adlı şarkıda eşlik edecekmış.

Alman Televizyonu ARD’nin eğlence programları koordinatörü Thomas Schreiber, Dita von Teese’e ilişkin seçimi yaparken uluslararası bir isim olmasına da dikkat ettiklerini belirterek, "Dita von Teese’i “hem seksi, hem tüm bakışları üzerinde toplayabiliyor” sözleriyle tanımlayıp “Üstelik burlesque tarzı müzikli şov gösterilerinin en ünlü isimlerinden. Bu sanat (!) tarzında hemen soyunmak değil, seyircinin fantezisiyle oynamak önemli” demiş.

Sanırsınız Eurovision Şarkı Yarışması' değil de "Erotizm" yarışması.

Bu durumdan rahatsız olanlar da yok değil.

Bir televizyon programın'da, Pelin Batu Eurovision’un bu kadar ciddiye alınmaması gerektiğini savunarak, "Hadise’yi, Beyonce’e çok benzetiyorum. Sürekli popo sallayan kadın görmekten çok sıkılmış durumdayım. Hepsi aynı geliyor bir süre sonra. Müzikler aynı, modelleri aynı, büyük popolu ve büyük göğüslü... Tek tip olunca hiçbir şey fark edemiyoruz" der.

Bir başka Televizyon programında ise Mazhar Alanson,"Hadise'nin şansını nasıl buluyorsunuz?" sorusuna,verdiği cevapta;"İnşallah kameralar Hadise sahneye çıktığında Rus seyircileri göstermez,içkiye düşkünlükleri ile bilinen Rus erkekler tarafından yapabilecek uygunsuz hareketlerin ekrana yansımasından endişe ediyorum" mealinde sözler sarfeder.

16 Mayıs'ta bu işkence bitiyor.

"Düm Tek Tek", bizi temsil edecek bir şarkı değildir.

Şarkının ezgisinde,kulağımıza aşına gibi gelen çağrışımlar Türkî değil,Arabî'dir.Sözler zaten İngilizce'dir.

Şarkıcı'nın isminden başka hiç bir özelliği Türk değildir.

Hadise'nin ne şekilde sahne alacağı muammadır.

Sahne kıyafetlerini hazırlayan aksesuar tasarımcısı Muammer Ketenci, Hadise'nin giyeceği kostüm için, kumaş içermeyen özel bir çalışma yaptığını söylemişti.Yanı kıyafette kumaş yok.Tamamen aksesuardan oluşuyor.

Varın gerisini siz düşünün...

Hadise birinci olmuş,sonuncu olmuş hiç umrumda değil.

Bir hadise çıkmasın da (!)

Not: Okuyucular, magazin dünyasını yakından takip ettiğimi düşünebilir.TRT'nin bile, "Televole Kültürü" diye "Ti''ye alınan yapımlara benzer magazin programları yaptığı bir ülkede,bu kadarcık magazin kültürümüz olsun demek isterdim ama...

Şu meşhur arama motoru sağolsun.



Bu yazı 1,889 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 11 Haziran 2023 Başbuğum Size Bir Maruzatım Var!
    • 26 Mart 2023 ''Işıklar İçinde Yatsın'ın Dayandığı Kaynak
    • 13 Şubat 2023 Yıkıldım Depremde Enkazda Kaldım
    • 1 Eylül 2022 Karakoç'u Umuttun mu Mihriban?
    • 2 Mayıs 2022 Munik Ana
    • 19 Mart 2022 ''Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' Nasıl Olacak?
    • 11 Şubat 2022 Fazıl Merdamert Destanı
    • 19 Aralık 2021 Devlet Babadır Banka Değil
    • 29 Mart 2020 Cuma Namazı Bundan Sonra Farzı Kifaye mi Oldu?
    • 20 Mart 2020 Hürriyet Olmayan Yerde Cuma Namazı Kılmak Caiz Değildir
    • 13 Mart 2020 Salgın Hastalık Olan Yerlerde Cuma Namazı Kılınamaz!
    • 9 Mart 2020 Allah Belamızı Çoktan Vermiş de Farkında Değiliz!..
    • 24 Şubat 2020 Neden İlle de Su Manzarası?
    • 5 Ocak 2020 9 Işık'ı 1 Ampule Bağlamak
    • 6 Aralık 2019 Müslümanın 12 Ödevi
    • 27 Kasım 2019 Anlarsın yalan Dünyayı
    • 19 Şubat 2019 Göçtü Gitti Ozan Arif -Sagu-
    • 15 Şubat 2019 ''Çağrımız İslam'da Dirilişedir'' ve OZAN ARİF
    • 12 Ocak 2018 Beyin Yetmezliği
    • 1 Eylül 2017 Aldığı Nefese Hükmedemeyen İnsan

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,750 µs