En Sıcak Konular

Ergun Göze
Konuk Yazar-Sanatalemi.net
Ergun Göze
1 Ocak 1990

Sıvas Metropoliti



Manevi Bizans İmparatoru Haşmetli Barthelemeos cenapları, Sıvas Metropoliti Dimitriosu kovmuş. Haber pazartesi günkü gazetelerde çıktı. Sıvas metropoliti ha! Bu haberi okuyunca elimde olmaksızın irkildim. Çünkü benim doğup büyüdüğüm ve ecdadımın yattığı Sıvas’ta bir tek rum ve ortodoks görmedim ve rastlamadım.
Anadolu’nun merkez vilayeti ve istiklal savaşının da beşiği Sıvas acaba istilaya mı uğradı? Efzunlar mı bastı? Yoksa Eoka’cılar mı?
Selçuklunun başkenti, Osmanlının beylerbeyliği, Cumhuriyetin gözde vilayeti Sıvas yoksa elden gitti mi? Hiç işgal görmemiş Sıvas Diyalog’un gadrine mi uğradı?
Hiç biri değil, aslını biliyorum. İzmir’de Yunan sürülerini çıktıkları rıhtımda tütsüleyip Türk’e saldırtan patrikhane, Yunan Ordusuna yardım için, Egeli Rumlardan asker toplayan Patrikhane Türk orduları İzmir’e yürürken, ayin yapıp Yunan zaferi için dua eden Patrikhane, Lozan’da sadece siyaset dışı bir dinî ünite haline getirilmişken bizim diplomatlarımızın ve politikacılarımızın derin gafletlerini adım adım işleterek ve tam bir dinî emperyalizmi AB ve ABD şemsiyesi altında takip ederek, Anadolu’nun hiçbir Rum’un bin senedenberi uğramadığı yerlerde bile muhayyel metropolitlikler ihdas ederek bu güne gelmiştir.
Bayan Kezban Hatemi’nin lisanıyla patrik hazretlerinin, bir genç güvey heyecanıyla mecnunca takip ettiği leylası olan “ökümenizm” işte bu yalanlara dayanmaktadır. Konya, Kayseri, Adana Metropolitiliği, Burdur, Urfa, Diyarbakır metropolitliği vs diye yalana, dolana ve palavraya müstenittir.
Bu metropolitliklerde ne kadar Rum varsa “Patrik Hazretleri de o kadar “ökümenik”tir.Yani sıfır derecede. İstanbul’da bile metropolitlik seviyesinde Rum yoktur.
Bu işin bir yüzü. Gelelim daha ak olmayan diğer yüzüne. Türkiye de bir Atina Müftüsü, Selanik (daha dün Türk şehriydi ve hâlâ da Türk vardır) Müftülüğü tayin edebilir mi? Etse bakın neler olur? Uzağa gitmeye ne hacet Gümülcineliler’in seçtiği müftüyü bile hapsediyorlar. Rahmetli müftü Emin Aga hapisten çıkınca, Cağaloğlu’ndaki Bosnevî Camii’ne gelmiş, Cuma için toplananlara, hüzünle bakarak “Buraya toplanmışsınız, kılın kılın Cumanız mübarek olsun, Ne diyeyim Allah namazınızı kabul etsin” gibi çok manalı bir yakınmada bulunmuştu.
Hiçbir patrik, hiçbir metropolit, bir Emin Aga’nın ruh yüceliğine erişemez, çünkü siyasetten ari ve alemlerin rabbine ve gönderdiği peygamberlere inanmış bir kişiydi. Hiç bir diplomaside bizimkilerin derekesine inemez. Çünkü diplomasiden ari bir nesnedir? Baksanıza “Mütekabiliyet yoktur. Bir adım önde olacağız” prensibi ile diplomasiyi tersine çevirmişlerdir.
Sıvas metropoliti ha! Acaba Patrik ve bu metropolit efendi Sıvas’ı hiç gördüler mi? Görmek isterlerse, onları Abdülvahab Gazi’den tutunuz, Çoban Şeyh, Sultan İzzeddin Keykavus, Kongre Binası vs. Sıvas’ın her yerini gezdireyim. Bir şartla soğuk veya sıcak çermikte bir banyo aldıktan sonra. Hangisini seçerlerse.



Bu yazı 1,118 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Eylül 2008 Affet Beni Şerif
    • 28 Temmuz 2008 PKK Savaşı
    • 30 Haziran 2008 Selâm! Selâm!
    • 19 Nisan 2008 Sarkozy’nin Irkçılığı
    • 13 Nisan 2008 En Büyük Suç, Düşünce Suçudur
    • 16 Mart 2008 Lapulapu
    • 11 Mart 2008 Sıvas Metropoliti
    • 16 Şubat 2008 Bayan filozofun çıplak resmi

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,712 µs