En Sıcak Konular

Karaca: ''Çoklu Baro Sistemine Son Vereceğiz''

5 Nisan 2023 15:04 tsi
Karaca: ''Çoklu Baro Sistemine Son Vereceğiz'' CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Avukat Gülizar Biçer Karaca; ''5 Nisan Avukatlar Günü'' sebebbiyle açıklamada bulundu

CHP’DEN AKP’YE “GÜDÜMLÜ YARGI, ZEDELENEN ADALET ELEŞTİRİSİ

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Avukat Gülizar Biçer Karaca; 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada meslektaşlarına “Sana Söz” mesajı verdi. “Bağımsız yargıya olan inancın kaybolmaya yüz tutmasının sebebi, “güdümlü yargı” “zedelenen adalet” “içi boş yargı paketleri” ile hak ihlallerinin arttığı bir Türkiye yaratan AKP iktidarıdır.” diyen CHP’nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı avukat milletvekili Gülizar Biçer Karaca; iktidarlarında avukatlık mesleğine hak ettiği değeri vereceklerini söyledi. 

CHP, ADALETİN VE SAVUNMANIN YANINDA

Gülizar Biçer Karaca; yıllarca büyük bir onur ve gururla sürdürdüğü avukatlık mesleği ile ilgili düzenlemeler ve iyileştirmeler konusunda adım atılmasının elzem olduğunu söyledi. Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca; “Genç meslektaşlarımızın staj sürelerinden, kamu avukatlarının özlük haklarının iyileştirilmesine, avukatlık asgari ücret tarifesinin enflasyon baz alınarak yılda iki kez belirlenmesinden avukatlara yönelik şiddetin önlenmesine, yaşanan intiharların sebeplerinin araştırılmasından adil yargılanma hakkının sağlanmasına CHP olarak TBMM’de defalarca avukatlıkla ilgili yasa teklifi, soru ve araştırma önergelerini sunduk.” dedi ve savunmanın haklarının gasp edilmesinin karşısında durmaya devam edeceklerini söyledi.

DEVLETİN DEĞİL SARAYIN BAKANLARI

Bekir Bozdağ’ın 29 Ocak 2022’de yeniden Adalet Bakanı olduğu dönemde ilk soru önergesini 14 Şubat 2022 tarihinde TBMM’ye sunduklarını söyleyen Gülizar Biçer Karaca “O tarihten 23.03.2023 tarihine kadar yaklaşık 14 aylık dönemde verdiğimiz 43 soru önergesinin hiçbirine cevap verilmedi; 1’inin ise “15 günlük cevaplanma süresi devam etmektedir” bilgisini paylaştı. Parlamenter sistemin denetim mekanizmalarını saf dışı bırakan Saray Rejiminin Devlet Bakanları soru önergelerimize cevap verme zahmetine girmiyor.” diyerek Adalet bakanlığı ile ilgili çarpıcı veriler paylaştı: 

2839 ÖNERGEDE SADECE 3 SORU ZAMANINDA CEVAPLANMIŞ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle 31.01.2022 �" 23.03.2023 tarihleri arasında tüm milletvekilleri tarafından toplam 2839 soru önergesi verilmiştir. 14 aylık zaman dilimi içerisinde zamanında cevaplanan soru önergesi sadece 3 tanedir; süresi geçtikten sonra cevaplanan soru önergesi sayısı 139’dur. 2839 soru önergesinin 2608’i “cevaplanmadığı için gelen kağıtlarda ilan edilmiştir”

YÜZDE 8 CEVAPLANMA ORANI

28.02.2023 �" 23.03.2023 tarihleri arasında verilen 89 soru önergesi ise “15 günlük cevaplanma süresi devam etmektedir” kaydıyla TBMM sisteminde yer almaktadır. Zamanında ve süresi geçtikten sonra cevaplanan soru önergesi sayısı toplam 142’dir. Bu rakam ile “15 günlük cevaplanma süresi devam eden” soru önergesi sayısı toplandığında 231 soru önergesinin cevaplandığını veya cevaplanabileceğini varsayarak bu rakamlar üzerinden oransal bir hesap yaptığımızda, Adalet Bakanlığı’nın soru önergesi cevaplama oranı %8,13’te kalmaktadır.”

ÇOKLU BAROYA SON, SAVUNMAYA ANAYASAL GÜVENCE 

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönülmesi, hak hukuk adalet için kaçınılmazdır” diyen ve Ortak Mutabakat Metnine atıfta bulunan Gülizar Biçer Karaca savunma ile ilgili vaatlere yer vererek 5 Nisan Avukatlar Günü’nde meslektaşlarının gününü kutladı:
Avukatlık mesleğinin bağımsız ve özgür bir şekilde yerine getirilmesini sağlayacağız: 
Savunma mesleğini anayasal güvenceye kavuşturacağız. 
Ceza yargılamalarında, duruşma düzenini “silahların eşitliği ilkesi”ne uygun hale getirecek, iddia makamı ile savunma makamının duruşma salonlarında fiziki olarak eşit konumda olmasını sağlayacağız. 
Bir ilde ancak bir baro kurulabilmesini anayasal olarak düzenleyecek, çoklu baro sistemine son vereceğiz. 
Türkiye Barolar Birliği ve baro seçimlerinde temsilde adalet ilkesinin esas alınmasını sağlayacağız.



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,088 µs