En Sıcak Konular

Alkol tüketimi kanser riskini artırıyor!

29 Eylül 2007 20:18 tsi
Alkol tüketimi kanser riskini artırıyor! Son yıllarda kadınlarda alkol tüketimi çağdaşlığın göstergesi sayılıyordu ama ; bilimadamları öyle demiyorlar: ABD'li araştırmacılar çalışmalarında, bütün alkol çeşitlerinin meme kanseri riskini artırdığını ortaya koydu.

Yapılan daha önceki çalışmalarda da alkol tüketimiyle meme kanseri arasında bağlantı kurulmuş ancak, farklı türdeki alkollü içkilerin, diğerlerine göre daha riskli olup olmadığı konusunda çelişkili değerlendirmeler yapılmıştı.

ABD Oakland Üniversitesi Sürekli Tıbbi Bakım Programı'ndan Dr. Arthur Klatsky başkanlığındaki araştırma ekibi tarafından yapılan ve alkol türüne bakılmaksızın ne kadar tüketildiğinin incelendiği araştırma, İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenen Avrupa Kanser Örgütü'nün toplantısında açıklandı.

Araştırmada, alkollü içki tüketimi alışkanlığı olan 70 bin 33 kadına, 1978 ve 1985 yılları arasında, sağlık tetkikleri sırasında sorular soruldu. 2004 yılına kadar bu kadınların 2 bin 829'una meme kanseri teşhisi kondu.

Klatsky ve ekibi, araştırmalarında kadınların hangi tür alkollü içki içtiğini ve ne kadar tükettiğini inceledi ve günde bir kadehten az içenlerle karşılaştırma yapıldı.

Araştırmacılar, şarap, bira ya da likör içen kadınlar arasında meme kanseri riski açışından bir fark bulunmadığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, günde bir kadehten az içen kadınlarla karşılaştırılan, günlük alkol tüketimi günde bir ya da iki kadeh olan kadınların, meme kanserine yakalanma riski yüzde 10, günde 3 kadehten fazla içki içen kadınlarınki de yüzde 30 daha fazla bulunuyor.

Çalışmayla bağlantısı bulunmayan İtalya'daki Avrupa Onkoloji Enstitüsü'nden Patrick Maisonneuve, bu verilerin şimdiye kadar büyük ölçüde göz ardı edilen risk faktörleri olduğunu ifade etti.
 
Tür değil miktar

Maisonneuve, biradan daha sağlıklı olduğunu düşündükleri için kadınların şarap içmesinin doğru olmadığını, sorunun alkollü içkinin türüyle değil, tüketilen miktarla ilgili olduğunu belitti.

Bazı uzmanlar da çalışmalarda kalp rahatsızlığına karşı koruduğu ortaya konan kırmızı şarabın sağlıklı olduğu yönündeki çeşitli öneriler bulunması nedeniyle kafaların karışacağına işaret etti.
 
Başka bir uzman grubu ise alkol tüketiminin, kandaki kansere neden olabilecek hormon düzeyini artırdığını düşünüyor.

İngiliz Kanser Dergisi'nde (British Journal of Cancer) 2002'de yayımlanan verilerde, İngiltere'de yılda 44 bini bulan meme kanseri vakalarının yüzde 4'ünün alkol tüketimiyle bağlantısı bulunduğu ortaya konmuştu.

Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,796 µs