En Sıcak Konular

İRAN'DAN GELEN TÜRK VATANDAŞLARI KARANTİNAYA ALINDI

26 Şubat 2020 22:47 tsi
İRAN'DAN GELEN TÜRK VATANDAŞLARI KARANTİNAYA ALINDI Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, İran’dan gelen ve Ankara’da karantinaya alınan 140 yolcuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran’dan Gelen Türk Vatandaşlar Ankara’da Karantinaya Alındı


Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, İran’dan gelen ve Ankara’da karantinaya alınan 140 yolcuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, dünyada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının devam ettiğini hatırlatarak, vaka sayısının bugün itibarıyla 80 bin 289’a ulaştığını, hayatını kaybedenlerin sayısının da 2 bin 704’ü bulduğunu söyledi.

İran ile kara sınırları ve havalimanlarında sağlık tarama tedbirlerinin hayata geçirildiğini, durumun ciddiyetinin ağırlaşması sebebiyle Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda daha katı tedbirleri alma mecburiyetinin doğduğunu anlatan Koca, şöyle devam etti:

“Pazar günü duyurduğumuz üzere İran ile uçuşlarımız tek taraflı olarak durdurulmuştu. Tahran’dan özel olarak Türk vatandaşlarını Türkiye’ye taşıyan Türk Hava Yolları (THY) uçağının seferi esnasında özellikle yolculardan bir kısmının Kum ve Meşhed ziyaretleri hikayesi olduğunun öğrenilmesi üzerine birkaç yolcuda da ateş olmayıp öksürük yakınması, yani soğuk algınlığı bulgularının olması sebebiyle uçağı Ankara’ya indirme yönünde bir karar aldık. İstanbul’daki merkezlerimiz de bu anlamda hazır olduğu nu ama tercihimizin tecrübeli ekip nedeniyle Ankara olduğunu söylemek istiyorum.”

Sağlık Bakanı Koca, risk almamak adına İran’dan gelen yolcuların ve mürettabatın Zekai Tahir Burak Hastanesinde ve Bilkent Klinik Konukevinde karantinaya alındıklarını dile getirdi.

“Bilkent Klinik Gözlem Konukevi ilk defa hizmete açıldı”

Bilkent Klinik Gözlem Konukevi’nin ilk defa hizmete açılan ve daha önce hasta ve yakını yatışı yapılmamış bir tesis olduğuna değinen Koca, şunları kaydetti:

"Bilkent Klinik Gözlem Konukevi bağımsız bir binadır. Buralarda bu vatandaşlarımızın ilk muayeneleri yapılmış ve numuneleri alınmıştır. İlk muayenede ateşi olan ve hasta olduğu lehine bulgu olan vatandaşımızın olmadığını söylemek istiyorum. Şu an 132 hastamız, 8 mürettebatla birlikte 140 kişi bunların içerisinde ateşi olan herhangi bir yolcumuzun olmadığını sadece 4 hastada öksürük ve 2 hastada boğaz ağrısı yakınmasının olduğunu ve 4 hastanın da ateşinin özellikle olmadığının genel durumlarının iyi olduğunu ifade etmek istiyorum. Tüm numuneler çalışılmaya başlandı. Sonuçlar zannediyorum önümüzdeki saatler içerisinde çıkmış olur çıktığı anda da zaten kamuoyu ile paylaşacağız.”

“14 gün karantinada kalacaklar”

İran ile kara sınır geçişlerine ilişkin bilgi veren Bakan Koca, şunları aktardı:

“Sınırdan İran vatandaşlarının çıkışına izin verilmekte, sadece Türk vatandaşlarının girişine sağlık kontrolü yapılarak Kum ve Meşhed geçmişi olan hastalar 14 günlük karantinaya alınmakta. Bunun dışındaki yolcular ise bilgilendirilerek evde veya uygun ortamda yine 14 gün gözleme alınmakta. Geçişler durdurulmadan öncede sağlık kontrolünden geçememiş kişilerin girişine izin vermediğimiz gibi şüpheli vatandaşlarımızı da sağlık tesislerinde karantina tedbirleriyle gözledik.

Şimdiye kadar bu aldığımız vatandaşlarımız, şüpheli bulduğumuz vatandaşlarımızdan yani karantina altında olan gözlem altında olan hastalarımızda da yapılan tetkiklerde hepsinin negatif çıktığını yani koronavirüs hastasının olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum.”

23 Şubat akşamı İran’la uçuşların durdurulduğu, isteyenlerin özel seferlerle getirileceğinin açıklandığı belirtilerek, “O tarihten bu yana kaç özel sefer gerçekleştirildi ve hangi illere indi bu uçaklar? Kaç yolcu geldi? Yolcular belirti göstermediği için evlerine mi gönderildi?" soruları üzerine Koca, “Bugüne kadar gelenlerden kimisi karantinada, kimisi gözlem evinde, kimisi de evde. Bulunduğu bölgedeki aile hekimi ve il sağlık müdürlüğü kontrolünde olmak üzere takibe aldık” şeklinde konuştu.

Bundan sonrası için İran’daki Türk vatandaşlarına ilişkin bir planlama olup olmadığı sorusu üzerine Koca, “İran’daki Türk vatandaşlarıyla ilgili Türkiye’ye gelmek isterlerse nasıl getirilmesi gerektiğiyle ilgili her türlü imkanımızı seferber edeceğimizi ve Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda bu yaklaşımı getireceğimizi söylemek istiyorum” ifadesini kullandı.

“Cumhurbaşkanımız ile görüştüm”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birkaç defa görüştüğünü belirten Bakan Koca, şunları kaydetti:

“Kendileri süreci yakinen takip ediyorlar. Bu süreçte Bilim Kurulunun ve Bakanlığın alması gereken bütün kararları alması noktasında da talimatları var.“

Koronavirüsten korunmak için Türkiye’de bir maske sorununun bulunmadığını söylen Koca, üretici firmaların da kapasitelerini artırdığını bildirdi.

“İran’a yardımımız olacak”

Çin’e gelecek günlerde büyük bir kargo uçağıyla yardım gönderileceğini dile getiren Koca, “(Koronavirüs tespit kiti) İran’dan kit talebi oldu, bu talebi yarın yerine getirmiş olacağız” bilgisini paylaştı.


Kaynak: https://www.saglik.gov.tr/TR,64124/irandan-gelen-turk-vatandaslar-ankarada-karantinaya-alindi.html


Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,606 µs