En Sıcak Konular

K. MARAŞ'IN KURTULUŞUNUN 100'ÜNCÜ YILI ULUSLARARASI SEMPOZYUMU YAPILDI

12 Şubat 2020 16:01 tsi
K. MARAŞ'IN KURTULUŞUNUN 100'ÜNCÜ YILI ULUSLARARASI SEMPOZYUMU YAPILDI ‘Maraş’ın Kurtuluşunun 100’ncü Yılı Uluslararası Sempozyumu’na Kahramanmaraşlı vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, sempozyuma Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir’de katıldı.

Maraş’ın kurtuluşunun 100’ncü yılı uluslararası sempozyumu yapıldı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Kahramanmaraş Valiliği tarafından koordine edilen ve  Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yılı münasebeti ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Maraş’ın Kurtuluşunun 100’ncü Yılı Uluslararası Sempozyumu’na Kahramanmaraşlı vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, sempozyuma Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir’de katıldı.

Tarihimizi çok iyi bilmemiz gerekiyor

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan üniversite Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Kahramanmaraş Milli Mücadelesinin 100. Yılı kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak çok sayıda etkinliğe imza attıklarını ifade ederek, bu kapsamda gerçekleştirilen Milli Direnişten İstiklal Harbi’nin İlk Zaferine, Maraş’ın kurtuluşunun 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu’na katkı sunan herkese teşekkürlerini sundu.

Geçmişimizi unutmamamız, milletimizin tarihini çok iyi bilmemiz gerektiğinin altını çizen Rektör Can, “Bizlere bu aziz vatanı emanet edenlere milli borcumuz onların emanetlerine sahip çıkmak ve fedakârlıklarını hatırlamaktır.” diye konuştu.

Emanete sahip çıkmanın yolunun çalıştığımız alanlarda en iyi olmak ve milli ve manevi değerlere sahip olmaktan geçtiğini belirten Rektör Can, konuşmasını bu toprakların vatanlaşmasında seve seve can veren aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyerek tamamladı.

Kahramanmaraş kurtuluş savaşının fitilini ateşleyen bir memlekettir

Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu da kısa bir selamlama konuşması gerçekleştirerek, “Kahramanmaraş zilleti kabul etmeyen büyük Türk milletinin kurtuluş savaşının fitilini ateşleyen bir memlekettir.” dedi.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu ise milli mücadele öncesi, milli mücadele dönemi ve sonrasına ilişkin tarihi süreci özetleyen bir konuşma gerçekleştirdi.

Bu coğrafyanın hakkını vermemiz şarttır

Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz de konuşmasına sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayanlara teşekkür ederek başladı. “Türk milleti büyük bir millettir ve tarihi derinliği olan nadir sayılı milletlerden birisidir.” diyen Öz, “100 yıl önce büyük bir milli mücadele verdik biz. Bu bir milli varlık ve beka meselesiydi. Türk milleti tarihte çok büyük muzafferiyetler, başarılar yaşamış bir millettir. Ama aynı zamanda çok büyük badirelerde atlatmış bir milletiz. İçinde bulunduğumuz coğrafyada geçmişte çok sayıda devlete hanedana yurtluk etmiş ama aynı zamanda bunlara mezar olmuş bir coğrafyadır. Onun için bugün de bizim tıpkı 100 yıl önce olduğu gibi bu coğrafyanın hakkını vermemiz şarttır ve elzemdir.” şeklinde konuştu.

Yeniden küllerinden doğuşun fitilini ateşlediler

Sempozyum Düzenleme Kurulu adına ise KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Solak konuşma gerçekleştirerek sempozyuma ilişkin bilgileri katılımcılarla paylaştı.

“100 yıl önce bu coğrafyada büyük dedelerimiz bugün biz burada rahat yaşayabilelim diye bu aziz toprakları bize vatan olarak bırakmak için canla başla kadınıyla, erkeğiyle mücadele ettiler ve bir milletin yeniden küllerinden doğuşunun fitilini ateşlediler.” diyen Prof. Dr. İbrahim Solak, bu sempozyumla bu toprakların nasıl vatanlaştığını anlatmayı amaçladıklarını ifade etti.

Milli Direnişten İstiklal Harbi’nin İlk Zaferine, Maraş’ın kurtuluşunun 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu, protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu başkanlığında yürütülen açılış oturumu ile başladı.

Açılış oturumunda; Prof. Dr. Nejla Günay “İlk Zaferden Millî Direnişe: Maraş’ın Kahramanlığı”, Prof. Dr. Yaşar Akbıyık “Bağımsızlık ve Kent Savunmasının Öncüsü: Kahramanmaraş”, Prof. Dr. Sevinç Aliyeva “Rus Kaynaklarında ve Tarih Yazımında Maraş Milli Mücadelesi”, Kurtuluş Savaşı’nın önde gelen komutanlarından Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir ise “Dünü Unutma Yarına Hakkın Olsun-Kazım Karabekir’in Gözünden Milli Mücadele” başlıklı bildirilerini sundular.

Sempozyum KSÜ Cahit Zarifoğlu ve Senem Ayşe konferans salonlarında gerçekleştirilen 18 bildirinin sunulduğu 4 oturumun ardından sona erdi.




Bu haber 999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,832 µs