En Sıcak Konular

21. YÜZYILDA TÜRKİSTAN

10 Şubat 2020 23:55 tsi
21. YÜZYILDA TÜRKİSTAN Türk Ocakları Genel Merkezi’nde 8 Şubat 2020 Cumartesi günü gerçekleştirilen Ocakbaşı Sohbetinde “21. Yüzyılda Türkistan” konusu konuşuldu.

Ocakbaşı Sohbeti: 21. Yüzyılda Türkistan     

Türk Ocakları Genel Merkezi’nde 8 Şubat 2020 Cumartesi günü gerçekleştirilen Ocakbaşı Sohbetinde “21. Yüzyılda Türkistan” konusu konuşuldu. Programa konuşmacı olarak Dr. Dinmuhammed Ametbek ve Dr. Abdrasul İsakov katıldı.

ANKASAM Avrasya Masası Kıdemli Araştırmacısı Dr. Abdrasul İsakov ‘un konuşmasıyla başlayan program, iki başlık üzerinden ele alındı. Isakov, görsel bütünleşme; Ametbek ise uluslararası ilişkiler çerçevesinde konuyu değerlendirdi.

Isakov konuşmasında şunlara değindi;

“Bölgesel bütünleşmeyi destekleyen girişimleri; turizm, ulaşım, enerji ve güvenlik olarak sınıflandırabiliriz. Ayrıca bunlara kültür ve ortak tarihte eklenebilir. Türkistan bölgesinde bütünleşmeye engel olan faktörler ise sınır sorunları başta olmak üzere, yetersiz ekonomi, bürokratik engeller ve bölgede ki dar milliyetçiliktir. Sınır sorununu Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan çözdü fakat diğer bazı ülkelerde sorun devam ediyor.”

Ayrıca Isakov “Bu sene Kırgızistan ve Tacikistan’da seçimler var. Orada seçimler biraz sürpriz sonuçlar doğuruyor. Umarım bu seçimler adil bir şekilde ve hukuk çerçevesinde gerçekleşir. Bütünleşme bağlamında yararlı girişimler olur.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Diğer konuşmacı ANKASAM Avrasya Masası Başkanı Dr. Dinmuhammed Ametbek ise konuyu uluslararası ilişkiler çerçevesinde, Türkistan’ın Avrasya’da ki jeopolitik önemi bağlamında değerlendirdi ve şunları söyledi:

“Rusya; Asya ve Avrupa’yı, Avrasya kıtası olarak tanımlıyor. Türkistan coğrafyası da bunun tam merkezinde kalıyor. Şöyle bir tez var, Avrasya’yı kim kontrol ederse, tüm dünyayı kontrol edebilir.

Çin, Rusya ve ABD üçgeni için Türkistan’ın jeopolitik önemi büyüktür. Türkistan bölgesi için, bu üçlü ile ilişkilerini dengede tutması önemli. Avrupa Ülkeleri, İran, Pakistan, Hindistan, Japonya ve Arap Ülkeleri de bu üçgenin çevresinde yer alıyor.

Bölgede Rusya, her ne kadar bağımsız devletler oluşturmuş olsada büyük bir varlığa sahip ve bununla ABD ve Çin’in mücadele etmesi zor.

Rusya, Çin’e karşı Türkleri destekleme politikası oluşturuyor. Örneğin Rusya’da yayımlanan gazetelerden bir tanesi bölge için Türkistan ifadesini kullanmıştı. Bir söz vardır “Çinler saldırırsa, Ruslar kardeşin gibi görünür.”

Çin, Şangay İş birliği Örgütü sayesinde batıya doğru yayılma politikası izliyor. Diğer bir politikası da Kuşak-Yol girişimidir. Çin, Türkistan coğrafyası üzerinden batıya açılmak istiyor.

ABD ise insan hakları ve demokrasinin bölgede artmasını istiyor, bu şekilde Türkistan bölgesinin Çin ve Rusya ile bağının büyük oranda kesileceğini öngörüyor.”

Programın sonunda konuşmacılara Prof. Dr. Mehmet Öz tarafından katılım belgesi taktim edildi.

 

Kaynak: https://www.turkocaklari.org.tr/haberler/ocakbasi-sohbetinde-21-yuzyilda-turkistan-konusuldu-9908



Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,500 µs