En Sıcak Konular

AVUSTRALYA YANIYOR TÜRKİYE İÇİN UYARILAR ARTIYOR

7 Ocak 2020 15:09 tsi
AVUSTRALYA YANIYOR TÜRKİYE İÇİN UYARILAR ARTIYOR Avustralya’da dört aydır süren şiddetli yangınlar nedeniyle 8 milyon hektarlık bir alan küle dönerken, 2 bin ev yandı. Ekosfer Derneği, Türkiye’ye dair de uyarılarda bulunuyor.

Avustralya yanıyor, Türkiye için uyarılar artıyor

Avustralya’da dört aydır süren şiddetli yangınlar nedeniyle 8 milyon hektarlık bir alan küle dönerken, 2 bin ev yandı. Sıcak hava ve kuraklığın şiddetlendirdiği yangınların artışı iklim krizine işaret ediyor. Ekosfer Derneği, Türkiye’ye dair de uyarılarda bulunuyor.

İklim krizi tüm dünyada tartışılıyor. Kriz, en son Avustralya’da süren yangınlar nedeniyle tartışmaya açıldı. Avustralya’da aylardır devam eden yangınlar insanların yaşam alanlarını yok ederken, habitatı da bozuyor.

İklim kriziyle birlikte Türkiye’de de yangınların şiddetinin ve sıklığının artması bekleniyor. 2019 yılına ait meteoroloji verileri uyarı niteliğinde.

2019 en sıcak dördüncü yıl

Yıllık ortalama sıcaklık verilerine göre 2019 yılı Türkiye’nin tarihindeki en sıcak dördüncü yıl oldu. 2019 aynı zamanda dünyanın yaşadığı en sıcak ikinci yıl. Ekosfer Derneği’nin meteoroloji verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye’nin 1970-2018 yılları arasındaki ortalama yüzey sıcaklığı 13,2 derece iken, 2019’da bu değer 1 derece artarak 14,2’ye ulaştı. 

Türkiye, tarihinin en sıcak yıllarını 2018 ve 2010’da 15,1 dereceyle yaşamıştı. Onu 14,5 derece ile 2014, 14,2 derece ile 2001 izledi. Yaşanan en sıcak beş yılın son 10 yıl içinde gerçekleşmesi, Türkiye’nin iklim değişikliğinden etkilendiğinin bir kanıtı. 2019’da Nisan ve Temmuz hariç tüm aylar, ortalamaların üzerinde bir sıcaklığa ulaştı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında ciddi sıcaklık artışları gerçekleşti.

Haziran 2019 23,4 derece ile 49 yılın en sıcak haziranı oldu. 2019 mayıs ayı (18,6) son 40 yılın en sıcak üçüncü mayısı oldu. Ekim 2019 (17,4) son 49 yılın en sıcak ikinci ekimi, kasım (11,5) ise 49 yılın en sıcak ikinci kasımı olarak kayıtlara geçti.

Dünyada da durum farklı değil. Avrupa Birliği’nin (AB) iklim değişikliği gözlem kurumu Copernicus Climate Change Service, 2019 temmuz ayının dünya tarihindeki en sıcak temmuz ayı olduğunu duyurdu. 

“Yangın birkaç yıl içinde kontrolden çıkacak”

Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, iklim ve enerji uzmanı Özgür Gürbüz, Türkiye’deki duruma dair şunları söyledi: “En sıcak yılların arka arkaya yaşanması, sıra dışı hava olaylarının sayısının ve şiddetinin artması iklim krizinin etkisini giderek artırdığını gösteriyor. Yangın yeri dünya olunca kaçıp başka bir yere gitmek mümkün değil. Bu yangını çıkardığımız gibi söndürmeliyiz. Bunun yolu da petrol, kömür ve doğalgaz tüketimini azaltmaktan geçiyor. Türkiye ise kömür santrallerine kirletme izni vererek, yeni köprüler ve yollar aracılığıyla petrol tüketimi ve dışa bağımlılığı artırarak yangına körükle gidiyor. Yangını söndürmek için politika değişikliği şart, güneş enerjisini, enerji verimliliğini enerji politikalarının  merkezine koymazsak yangın birkaç yıl içinde kontrolden çıkacak”. (Medyascope)


Kaynak: https://medyascope.tv/2020/01/07/avustralya-yaniyor-turkiye-icin-uyarilar-artiyor/


Bu haber 1,004 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,018 µs