En Sıcak Konular

''MEMUR YİNE AY SONUNU ZOR GETİRECEK''

4 Ocak 2020 19:16 tsi
''MEMUR YİNE AY SONUNU ZOR GETİRECEK'' CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık yaptığı basın açıklaması ile memur maaş zammı oranını değerlendirdi.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARABIYIK: MEMUR YİNE AY SONUNU ZOR GETİRECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık yaptığı basın açıklaması ile memur maaş zammı oranını değerlendirdi.
TÜİK verilerine göre enflasyonun 2019 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,84 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,18 artış gösterdiğini ve gıda ürünlerinde artışın ise son bir yılda yüzde 19,54 olarak gerçekleştiğini ifade eden Karabıyık, “Açıklanan bu oran çalışanların, emeklilerin, asgari ücretlinin gerçek enflasyonunu yansıtmıyor. Vatandaşın gerçek enflasyonu açıklanan oranın çok üstünde. Memur maaş zamları da bu doğrultuda netleşti, ocak ayında yüzde 4 toplu sözleşme zammı ve yüzde 1.33 enflasyon farkıyla birlikte yüzde 5.33 zam alacak; yani en düşük memur maaşı 3,605 TL ve en düşük memur emekli maaşı ise 2,569 TL olacak. AKP’nin derinleştirdiği ekonomik kriz düşünüldüğünde, memurlar ve memur emeklileri yine ay sonunu zor getirecek” açıklamasında bulundu. 
Açıklamasında vatandaşın ocağında tencere kaynatmayan ve 2019 yılında yüzde 42 oranında gerçekleşen gıda fiyatlarındaki artış ve yaşanan geçim sıkıntısına da dikkat çeken Karabıyık, “Vatandaş her geçen gün yoksullaşıyor, emekçinin reel geliri sadece son bir yılda yüzde 20 azaldı, satın alma gücü eridi. Çarşı pazarda fiyatlar el yakıyor, her şeye zam geldi, maaşlara yapılan zam, enflasyona yenik düştü. Yaşanan tabloda asgari ücrete ve memur maaşlarına yapılan zamlar da, temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar karşısında günden güne eriyor. Enflasyonda OECD ülkelerinin ortalamasının 8 katı, AB ortalamasının 12 katı durumdayız ve 2002 - 2019 yılları arasında yapılan zamların, milli gelir artışının ve enflasyonun yüzde 20 oranında gerisinde kaldı. Emeklinin, emekçinin ve memurun milli gelirdeki artıştan ve ekonomideki büyümeden hak ettiği payı alamadığını biliyoruz. Dört kişilik ailenin açlik sınırı 2.162 TL, bu tutar sadece karnını doyurmak için; beslenme maliyetinin her geçen gün arttığını düşünürsek yalnızca karnını doyurmak bile dört kişilik bir aile için git gide zorlaşıyor. Her gün listeye bir yenisi eklenen zamlar, vatandaşın hanesine yansıyan gerçek enflasyon ve bu rakamların çok gerisinde kalan maaş zammı nedeniyle vatandaşlar bankalara borçlanarak yaşıyor. Ekonomik kriz koşullarında vatandaşın geçimini sağlaması neredeyse imkansız hale geldi. 2002 yılında çeyrek altın 26 TL ve memur maaşı 392 TL idi, memur maaşı ile 15 adet çeyrek altın alınıyordu. Bugün ise en düşük memur maaşı 3.605 TL ve çeyrek altın 485 TL, yani 7 çeyrek altın alınıyor. Altın hesabına göre memurun alım gücünde yaklaşık %80 azalış var” dedi.
Kadınlar Azı Yetirmeye Çalışıyor!
Artan yoksulluğun görmezden gelindiğini ve vatandaşın gerçek enflasyonunun maaş zamlarına yansımadığını vurgulayan CHP’li Karabıyık, “16 milyon 831 bin 210 kişi, aldığı sosyal yardımlarla ayakta durabiliyor, 2 milyon 65 bin hane ise Türkiye Kömür İşletmeleri ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan aldığı kömür yardımları ile ısınabiliyor. İşçi emeklileri aldıkları aylık ile 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının sadece yüzde 90’ını karşılayabiliyor. Bu oran, eski Bağ-Kur emeklileri için yüzde 81’i yani, 4 kişilik bir ailenin sadece 24 günlük besin ihtiyacını karşılaması anlamına geliyor. Memur emeklileri ise aylıkları ile ancak açlık sınırını karşılayabilirken, yoksulluk sınırının yüzde 35’ini karşılıyor. Asgari ücret ise 4 kişilik bir ailenin 27 günlük gıda ihtiyacına ancak yetiyor, açlık sınırını ise ucu ucuna karşılıyor. Kadınlar tencereyi nasıl kaynatacağını düşünüyor, işsiz olanlar iş arıyor, işi olan “acaba kaybeder miyim” korkusu yaşıyor. Vatandaştan tasarruf bekleniyor; ancak bunun en büyük sıkıntısını da ailedeki kadın çekiyor. Çünkü, tasarruf etmek şöyle dursun, kadın yoktan var etmeye, azı yetirmeye çalışıyor. Çocukları muhtaç ailelerin sayısı 185 bin 766’ya yükseldi, bu gerçekler göz ardı edilmesin. Ülkemizde ekonomik ve sosyal sorunların, işsizliğin ve yoksulluğun tetiklediği bunalım, sosyal bozulmaları da beraberinde getiriyor. Bunları unutmamak gerek” sözleriyle açıklamasını tamamladı. 

 

Kaynak: https://www.chp.org.tr/haberler/chp-genel-baskan-yardimcisi-karabiyik-memur-yine-ay-sonunu-zor-getirecek



Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,141 µs