En Sıcak Konular

E-KİMLİKLER HAYATIMIZI NASIL DEĞİŞTİRECEK?

16 Aralık 2019 12:24 tsi
E-KİMLİKLER HAYATIMIZI NASIL DEĞİŞTİRECEK? Yeni kimlik duyurusundan bu yana Türkiye'de 50 milyona yakın vatandaş e-kimlik sahibi oldu ve bu sayı her geçen gün artıyor.

 E-kimlikler hayatımızı nasıl değiştirecek?

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliği yayınlandı


Yeni kimlik duyurusundan bu yana Türkiye'de 50 milyona yakın vatandaş e-kimlik sahibi oldu ve bu sayı her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliği'ne göre vatandaşların biyometri, çip ve PIN koruma özelliğiyle hem ulusal hem de uluslararası seviyede güvenliğini sağlayan yeni kimliklere 2023 yılının sonuna kadar geçmesi gerekiyor.
Yerli üretim ve milli yazılım geliştiricisi EGA tarafından üretilen veTürkiye'nin %100 yerli ilk e-kimlik doğrulama cihazı biOnay, çipli kimlik kartlarının dijital entegrasyonunun sağlanmasının ardından vatandaş ve kurumlara modern ve güvenli bir kullanıcı deneyimi sunacak.

Yeni kimlik kartlarının nasıl alınacağından şifre işlemlerine kadar tüm detayların belli olduğu Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayınlandı. Uluslararası standartlar, uyumluluk esasları ve güvenlik kriterlerine uygun şekilde TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sisteminin kullanıldığı çipli kimlik kartlarının taklit edilmesi ve kopyalanması bundan böyle imkânsız hale geliyor.

EGA iştiraki olan biOnay'ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, bu yönetmeliği takiben, kimlik kartlarının kullanımına yönelik, Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Yönetmeliğinin çıkmasını beklediklerini belirterek, “Çıkarılacak bu ikinci yönetmelik ile, kimliklerin eski nüfus cüzdanlarında olduğu gibi gözle kontrol, fotokopi ile çoğaltılması gibi uygalamalar yerine güvenli elektronik doğrulama yapılabilecektir. Yeni yönetmelik sayesinde, KEC ile kimlik doğrulaması yapan kurumların, sahte kimlik kullanımı nedeniyle uğradıkları zararlar ortadan kalkacaktır ve kimlik fotokopileri nedeniyle yaşanan kağıt israfının da önüne geçilecektir. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Yönetmeliğinin çıkması ile işlem süreleri kısalacak ve verimlilik artacaktır.

PIN kodunu saklamayı unutmayın!
E-devlet işlemleriyle de entegre edilen yeni kimlik kartlarıyla sağlanan en büyük yenilik ise bu kartların şifreli olması. Oysa birçok vatandaş PIN bilgisinin varlığından haberdar değil. Pek çok işlem PIN şifresiyle veya Parmak İzi ile yapılabilecek. Çipli kimlik kartı başvurusu yapan vatandaşlar, PIN ve PUK kodlarının yer aldığı Kişiye Özel Şifre Zarfı'na sahip olacak. Kimlik doğrulamanın gerekli olduğu tüm işlemlerde parmak izi veya 6 haneli PIN kodu kullanılacak. Bu nedenle vatandaşların dikkatli olmaları ve kimlikleriyle gelen zarfları güvenli bir yerde saklamaları gerekiyor.

Kişisel mesaja dikkat!
Elektronik kimlik doğrulama işlemi ise yeni kimliklerin üzerinde bulunan çiplerin temaslı bir şekilde POS benzeri onaylı Kart Erişim Cihazlarında (KEC) doğrulandığı işlemler olacak. Bu işlem esnasında vatandaşın PIN numarasını girmesi ya da parmak iziyle kimliğin ona ait olduğunu ispatlaması gerekecek. Cihaza PIN veya Parmak İzi vermeden önce sadece kimlik sahibinin bildiği bir kişisel mesaj cihazın ekranında gözükecek. Bu mesaj, cihazın onaylı olduğunu kanıtlayacak ve vatandaşı sahte cihazlara karşı koruyacak.

E-imza ile hızlı ve güvenli süreç başlıyor
Çipli kimlik kartlarıyla beraber fatura aboneliği, kredi başvuruları, noter ve banka işlemleri gibi pek çok alanda sözleşme süreci artık çok daha güvenli ve hızlı hale gelecek. Kimlik doğrulamanın en üst seviyede güvenlik önlemleriyle gerçekleştirildiği bu uygulama ile yetkili Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (ESHS) üzerinden çevrimiçi ve uzaktan anında alınan elektronik imza sertifikası sayesinde, dijital ortamda sözleşme imzalama işlemi hukuka uygun şekilde yapılabilecek. Elektronik imza e-kimlik kartlarına yüklenebildiği için kullanıcının yanında ek bir kart taşıması da gerekmeyecek.

biOnay Hakkında:
biOnay, kamudan özel sektöre kimlik doğrulamanın gerekli olduğu tüm işlemlerde güvenliği sağlayan ve kurumsal müşterilere uçtan uca anahtar çözümler sunan Türkiye'nin %100 yerli ilk mobil kart erişim cihazıdır. Türkiye'yi yeni bir deneyimle tanıştıran biOnay markasının arkasında e-imza ve mobil imza alanındaki 12 yıllık bilgi birikimiyle Elektronik Güvenlik Altyapısı A.Ş. (EGA) bulunuyor. EGA'nın kurumsal müşterileri için geliştirdiği 600'den fazla proje deneyimi biOnay ile e-Kimlik alanına taşınıyor. biOnay cihazlarının üretimi ise 1955 yılından bu yana dünyanın önde gelen otomotiv markalarına elektronik, elektromekanik ve mekatronik ürünler geliştiren KAT Mekatronik Ürünleri A.Ş.'nin 25.000 m2 kapalı alana sahip modern üretim merkezinde yapılıyor.

Ega Hakkında:
%100 yerli üretim ve milli yazılım geliştirerek elektronik güvenlik hizmetleri sunmak amacıyla 2006'da kurulan Elektronik Güvenlik Altyapısı AŞ (EGA), konusunda uzman ekibiyle E-İmza'nın ülkemizde gelişmesine ve yaygınlaşmasına liderlik etmiştir. Aynı zamanda E-Fatura, E-İhale ve Mobil İmza kavramlarının ülkemizde oluşmasında etkin rol almış, ARGE ve danışmanlık görevi üstlenmiştir. EGA Türkiye'nin yüzde yüz yerli ve ilk e-kimlik doğrulama cihazı biOnay'ın da üreticisidir. (Hibya Haber Ajansı)



Bu haber 926 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,815 µs