En Sıcak Konular

İRAN'DA BU KEZ REJİM YANLILARI YÜRÜDÜ

27 Kasım 2019 00:45 tsi
İRAN'DA BU KEZ REJİM YANLILARI YÜRÜDÜ İran’da hükümet karşıtı protestolar dinerken rejim kendi taraftarlarını 25 Kasım günü sokağa davet etmişti.

İran’da rejim yanlılarının yürüyüşü için yorum: “İşte gerçek halk”

İran’da 15 Kasım günü, hükümetin yaptığı benzin zammını protesto etmek için başlayan eylemler bu hafta itibariyle sona ermiş gözüküyor. Eylemler boyunca 143 göstericinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bununla birlikte, eylemler başladıktan hemen bir gün sonra İran’da başlayan internet kesintileri de sona ermiş durumda. Son olarak dün birçok yerde rejim taraftarı olanlar yürüyüş düzenlediler.

İran’da hükümet karşıtı protestolar dinerken rejim kendi taraftarlarını 25 Kasım günü sokağa davet etmişti. Rejim kendi taraftarlarından protestocuların kamu ve özel mülkiyete yönelik saldırılarının kınamasını talep etti. Bununla birlikte rejim eylemlerin dış güçler tarafından desteklendiğinin altını çizerek bu durumun da yürüyüşte seslendirilmesini istedi.

Uyumsuzluk Konseyi Başkan Yardımcısı Mohsen Rezai rejim yanlısı eylemlerin amacının İran’ın sorunlarının kendi başına çözülebileceği mesajını vermek olduğunu söylüyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Moussawi de dün yapılan eylemde yer alanların gerçek halk olduğunu söyledi.

İran’daki gösterilerde bugüne kadar 143 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, 4 bin kişinin de tutuklandığı söyleniyor. Ancak İranlı bir vekile göre tutuklananların sayısı 7 bine kadar çıkmış olabilir. İran güvenlik kuvvetleri, gösteriler ile ilgili net bir sayı paylaşmıyor.

Öte yandan eylemlerde bir çok hükümet binası ve ofisi ile birlikte yaklaşık olarak 900 bankanın eylemciler tarafından yakıldığı belirtiliyor. Her ne kadar eylemler ekonomik taleplerle başlasa da eylemler bir süre sonra rejim karşıtı gösterilere dönüştü. İranlılar’ın bir kısmı binaları ateşe verenlerin hükümetin casusu olduğunu düşünürken, bazıları da bunların son yıllarda sosyo-ekonomik durumu kötüleşen sosyal sınıflardan oluştuğunu düşünüyor.

IMF’nin rakamlarına göre, İran’da enflasyon yüzde 40’ı geçmiş durumda. Öte yandan İran’da işsizlik de yüzde 30 seviyesinde. ABD başkanlığına Donald Trump’ın gelmesi sonrası artan yaptırımlar sonucunda ülkenin petrol gelirleri de azalmış durumda.

Tahran’daki eylemlere katılan ve soyismini açıklamak istemeyen Mehdi, birçok İranlı’nın umutsuzluk içerisinde olduğunu ve bazılarının ülkeyi terk etmek istediğini söylüyor. Kendisinin de çalışmak ya da eğitim almak için Kanada’ya gideceğini ekliyor.


(Alphan Telek - medyascope.tv)



KAYNAK: https://medyascope.tv/2019/11/26/iranda-rejim-yanlilarinin-yuruyusu-icin-yorum-iste-gercek-halk/


Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,801 µs