En Sıcak Konular

HÜKÜMET TAKTİK PEŞİNDE

25 Ağustos 2015 16:12 tsi
HÜKÜMET TAKTİK PEŞİNDE Koalisyon hükümeti kuramayan Türkiye, siyasi tarihinde bir ilki gerçekleştirerek 1 Kasım’da yapılması beklenen erken seçime, seçim hükümeti ile gidiyor.

Hükümet taktik peşinde

Koalisyon hükümeti kuramayan Türkiye, siyasi tarihinde bir ilki gerçekleştirerek 1 Kasım'da yapılması beklenen erken seçime, seçim hükümeti ile gidiyor. Seçim öncesi HDP ile ittifak görüntüsü vermek istemeyen AKP,bu görüntünün önüne geçmek için ince bir taktik geliştirdi. 

Koalisyon hükümeti kurmak için anayasanın tanıdığı 45 günlük sürede sonuç alamayan Türkiye erken seçime gidiyor. Üstelik erken seçim kararı TBMM tarafından değil Cumhurbaşkanı tarafından alındı. Bu durum Türk siyasi tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Türkiye ilk kez cumhurbaşkanı kararıyla ve bir seçim hükümetiyle sandık başına gidecek. Seçim tarihinin 1 Kasım olacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim hükümetinde hangi partiye kaç üyelik verileceği ile ilgili olarak dün TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan bilgi aldı.

Muhalefette iç kavga çıkartma planı
Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarının bağımsız olacağı sistemde AKP'ye 11, CHP'ye 6, MHP ve HDP'ye de 3'er bakanlık düşüyor. Ancak CHP ve MHP bu hükümete bakan vermeyeceklerini açıkladı. Bu durumda Türkiye erken seçim bir AKP- HDP hükümetiyle gidecek. AKP ise seçim öncesi HDP ile ittifak görüntüsü vermek istemiyor. Bu görüntünün önüne geçmek için ise ince bir taktik geliştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçici hükümeti kurmakla görevlendirdiği Başbakan Ahmet Davutoğlu CHP ve MHP'nin üye vermemesi nedeniyle boş kalan kontenjanlar için bu partilere mensup ancak yönetimle ters düşen veya mesafeli olan isimlere teklif götürmesi bekleniyor. Partilerden isim sormayacak olan Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP'li isimleri kendisi belirleyecek. HDP'den kabineye alınacakların Celal Doğan, Mithat Sancar, Ayhan Bilgen, Leyla Zana gibi isimler olabileceği değerlendiriliyor. HDP'ye Gençlik ve spor, Avrupa Birliği, Orman ve Su İşleri bakanlıklarının verilebileceği de ifade ediliyor. Milli eğitim, sağlık, Maliye, Dışişleri, Milli Savunma gibi bakanlıkların ise AKP bünyesinde kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. MGK toplantılarına katılan bakanlıkların da HDP'ye verilmeyeceği belirtiliyor. 

CHP ve MHP'lilere de teklif gidecek
CHP ve MHP'den de her ne kadar partilerin grup kararıyla kabul edilmeyeceğini açıklasa da parti yönetimleriyle ters düşmüş ve 'bakanlık' isteyebilecek isimlere teklif gidecek. Kulislerde CHP'den Deniz Baykal, İlhan Kesici, Engin Altay gibi isimlerin yanı sıra CHP'de listelerde son sıralardan Meclis'e gelmiş veya yeniden aday yapılmama ihtimali olup partiye küsebilecek isimlerin de tercih edilebileceği ifade ediliyor. MHP'den Meral Akşener, Oktay Vural gibi isimlere bakanlık önerilebileceği iddia ediliyor. CHP ve MHP'lilerin kabul etmemesi durumunda 9 yeni 'bağımsız' bakan seçim hükümetinde yer alacak. Kulislerde 9 bakanın nasıl belirleneceği merak konusu olurken, Ak Parti kurmayları, 'akil insanlar komisyonunda yer alan 1-2 ismin de kabineye alınabileceği ve böylece de Doğu ve Güneydoğulu seçmene mesaj verilebileceği ifade ediliyor. 1 veya en fazla 2 bakanlıkta da müsteşara da görev verilebileceği ifade ediliyor.

Kılıçdaroğlu'ndan tepki
Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, "Anayasa'nın 114 ve 116'ncı maddelerinin uygulaması açıktır. Denir ki 'Görevlendirilen başbakan adayı, Meclis Başkanı'ndan oranlara göre bakanların sayılarını aldıktan sonra görevlendirme yapar ve kişisel olarak teklif eder'. Orada hiçbir yerde 'Parti grubuna teklif götürülür' diye bir şey yok. Tek tek, o sayılar esas teşkil ederek, teklif de bulunur. Kişiler bu teklifi kabul eder ya da etmez" dedi. AKP'nin bu hamlesine muhalefet tepkili. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, seçim hükümeti kurulurken, CHP içinden bazı isimlere teklif götürüleceği iddialarına "CHP'de o kadar karaktersiz insan yoktur" yanıtını verdi.

Kaynak:  YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13015952/hukumet-taktik-pesinde


Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,245 µs