En Sıcak Konular

TANER YILDIZ AKKUYU ANLAŞMASININ DETAYLARINI PAYLAŞMALI

2 Aralık 2014 23:51 tsi
TANER YILDIZ AKKUYU ANLAŞMASININ DETAYLARINI PAYLAŞMALI Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konuşmasında Greenpeace’in Akkuyu Nükleer Santral sürecine dair bilgisinin yetersiz olduğunu iddia ederek, kendisinin konu hakkında istenirse bilgi verebileceğini açıkladı.

Taner Yıldız, Akkuyu anlaşmasının detaylarını tüm Türkiye ile paylaşmalı

Bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konuşmasında Greenpeace'in Akkuyu Nükleer Santral sürecine dair bilgisinin yetersiz olduğunu iddia ederek, kendisinin konu hakkında istenirse bilgi verebileceğini açıkladı. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci'nin Bakan'ın açıklamalarına yönelik yanıtı şöyledir:

Atık konusu net değil
"Sayın Bakan'ın bahsettiği Hükümetler Arası Anlaşma ile ÇED Raporu'nun detaylarından haberdarız. Ancak bu anlaşmada ve ÇED raporunda, atıkların nasıl yönetileceği konusu detaylı olarak açıklanmış değil. Eğer bizim bilmediğimiz başka bir Anlaşma varsa ilgili anlaşmayı sadece bizimle değil tüm Türkiye kamuoyu ile paylaşmasını talep ediyoruz.

"Var olan anlaşmada, atık yönetimi konusu ile ilgili olarak da ÇED raporunda tüketilmiş atık takımlarını taşıyan konteynırların Rusya Federasyonu limanlarına ulaştırılacağı belirtiliyor.

Atıklar İstanbul Boğazı'ndan mı geçecek?

"Haritaya baktığımızda Akkuyu ve Rusya Federasyonu limanları arasındaki rotada, atıkların İstanbul Boğası'nda geçeceğini görüyoruz. Atıklar taşınacaksa bu çok tehlikeli bir güzergah ama taşınacağına dair Rusya'nın bağlayıcı bir taahhüdü yok. Bu durumda atıklar binlerce yıl Türkiye'de kalabilir. Ne Türkiye'de ne de dünyada atıkları bunca yıl bir sorun çıkarmadan depolayacak bir teknoloji yok."

"Bakanlığın şeffaf olma taahhüdü varsa, bazı sorulara tüm kamuoyuna açık şekilde yanıt vermesi gerekiyor. Çünkü bu soruların yanıtları ÇED raporunda bulunmuyor. Bu sorulardan bazıları şöyle:
·       Nükleer atıklar, Rusya Federasyonu'na taşınmadan önce konteynırlar içinde ne kadar tutulacak?

·       Atıklar boğazlardan mı geçerek taşınacak? Bu sürece dair, olası ulaştırma kazaları göz önünde bulundurularak yapılan kaza analizleri nelerdir?

·       Nükleer atıkların Akkuyu'dan Rusya limanlarına taşınmasında hangi ulaşım yolları düşünüldü? Civar şehirlerin karşılaşabileceği risklere ilişkin (iç tehlikeler, mavnanın batması, terör saldırıları) incelemeler yürütüldü mü?

·       Ulaşım rotası doğrudan İstanbul Boğazı'ndan geçtiği takdirde deniz kazalarını engellemek için özel tedbirler alındı mı? Boğaz, mavnanın geçişi sırasında özel olarak kapatılacak mı?

·       Rusya ne kadar süreyle hangi atıkları alacak? Kısa, orta ve uzun vadeli atıklara dair planlat nelerdir. Rusya'nın yasal bağlayıcılığı olan bir taahhüdü var mıdır?" (Gülçin Şahin - greenpeace.org)

 



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,042 µs