En Sıcak Konular

GREENPEACE'İN AKKUYU ÇED RAPORU ÜZERİNE GÖRÜŞÜ

1 Aralık 2014 23:41 tsi
GREENPEACE'İN AKKUYU ÇED RAPORU ÜZERİNE GÖRÜŞÜ Greenpeace Akdeniz, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin ÇED raporunun onaylanması üzerine, itirazlarının değerlendirilmediğini ve hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.

Greenpeace'in, Akkuyu ÇED raporu onayı üzerine görüşü

Greenpeace Akdeniz, Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralin ÇED raporunun onaylanması üzerine, itirazlarının değerlendirilmediğini ve hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.

1 Aralık 2014, İstanbul  Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu'nun onaylanması üzerine Greenpeace'in görüşüdür:

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İklim Ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci:

Katkıda bulunmadık, itiraz ettik
"Öncelikle, sivil toplum kuruluşlarının bu sürece katkıda bulunduğu söylense de, gerçekte olan, bizim Greenpeace olarak bu süreçte itirazlarımızı sunmuş olmamız ve bu itirazların değerlendirilmemiş olmasıdır. ÇED raporu Rosatom şirketi tarafından 3. Kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulduktan sonra başlattığımız kampanyaya 215 binin üzerinde insan bu raporun onaylanmaması için imzalarıyla destek verdi. Bizim ve kampanyaya katılan kişilerin bu ÇED raporuna karşı çıkma nedenleri özellikle nükleer santrallerin en temel riskini oluşturan nükleer atıkların depolanması, taşınması ve devreden çıkartılması süreçlerindeki çevresel risklerinin yanı sıra güvenlik ve emniyet konusu ile, bunlara karşı alınacak önlemler konusunda ciddi yetersizlikler olmasıydı.

Sorumluğu kimin alacağı belli değil
Ayrıca ÇED raporunda, herhangi bir nükleer kaza halinde; bu kaza ile ortaya çıkacak olan her türlü zararların giderilmesinden kimlerin sorumlu olacağı ve bu zararların nasıl karşılanacağına dair yeterli bilgi bulunmuyor. Nükleer sorumluluğun sadece maddi zararların karşılanması olarak düşünülmemesi gerekir. Nükleer sorumluluk, nükleer bir kaza olduğunda bunun sorumluluğunun kimin alacağı sorusunun cevabının verilmesidir. 

Türkiye nükleer istemiyor
Bu imzaların yanında, yaptırdığımız kamuoyu araştırması gösteriyor ki, Türkiye halkının %64'ü nükleer istemiyor.http://www.greenpeace.org/turkey/tr/news/turkiyenin-yuzde-64u-nukleere-hayir-diyor-290411/

Halkın görüşleri dikkate alındı mı?
Tüm bunlara rağmen onaylanan rapor 21 Ekim 2014 tarihinde halkın görüşüne açılmıştı. Bu süreçte, ÇED raporunun kabul edilmemesi gerektiğine dair Türkiye çapında 3000'e yakın resmi imzalı dilekçe ilgili resmi kurumlara sunuldu. Ancak, bu görüşlerin ne kadar dikkate alınıp alınmadığına dair de her hangi bir şeffaflık söz konusu değil.

Süreç şeffaf değil
Halkın katılımı aşıldığı ÇED sürecinde, ÇED Raporu'nun onaylandığı haberini de medya üzerinden takip edebiliyoruz ve Bakanlık tarafından onaylanan raporun son hali henüz yayınlanmış değil. Bugüne kadar yaptığımız itirazların cevaplarını ise henüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alabilmiş değiliz. Bu da, sürecin şeffaflıktan ne kadar uzak olduğunun bir diğer göstergesi.

Hukuki süreçleri işleteceğiz
Bundan sonraki süreçte, Akkuyu NGS'nin ÇED raporuna karşı hukuki süreçleri işletiyoruz olacağız" dedi. (İpek Tez - greenpeace.org)


Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,184 µs