En Sıcak Konular

1 MAYIS ÇATIŞMA BAYRAMI

2 Mayıs 2014 12:49 tsi
1 MAYIS ÇATIŞMA BAYRAMI Anayasa referandumunun öncesine denk gelen 2010 yılının 1 Mayıs’ını Taksim’de siyasi şova çeviren AKP 4 yıl sonra meydanı binlerce polisle kapattı, çatışmalar gün boyu sürdü!

1 Mayıs Çatışma Bayramı

Anayasa referandumunun öncesine denk gelen 2010 yılının 1 Mayıs'ını Taksim'de siyasi şova çeviren AKP 4 yıl sonra meydanı binlerce polisle kapattı, çatışmalar gün boyu sürdü!

Dün dündür, bugün bugündür
Daha 4 yıl önce Taksim'i 1 Mayıs kutlamalarına açıp devasa  "Artık 1 Mayıs Hem Bayram Hem Taksim'de. Kutlu Olsun" afişleri astıran AKP, bu kez İstanbul'un ulaşımını felç etme pahasına Taksim'e girişi engelledi. Başbakan 2010'da "Bu hafızalara kazınacak" demişti; 2014 1 Mayıs'ı da öyle oldu!

Çok sayıda kişi gözaltında 
Toplu ulaşımın can damarlarını keserek Taksim'e çıkan tüm yolları kapatan polis, dünyada bir ilk olan kamera sistemli, gaz sıkabilen, portatif çelik duvarı da müdahale için kullandı. Başta Beşiktaş, Okmeydanı ve Şişli olmak üzere birçok yerde arbede yaşandı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.  

Vatandaşlar da nasibini aldı!
Ulaşımdaki iptaller nedeniyle pek çok kişi işine gidemezken, köprüler ve trafik de kilitlendi. İskeleler kapatıldı, metrobüs ve tramvay turnikelerine bant çekildi. Ara sokaklara kaçışanlara atılan biber gazı, evleri de vurdu. Çocuklarını hastanelere koşturmak zorunda kalan vatandaşlar isyan etti. 


1 Mayıs İleri Demokrasi Bayramı böyle kutlandı!
AKP iktidarının ülkeye armağan ettiği ileri demokraside (!) yaşanan işçi bayramı kutlamalarında İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde olaylar çıktı  

Türkiye'ye ileri demokrasi getirmekle övünen AKP iktidarının yönetiminde kutlanan 1 Mayıs'ta, başta İstanbul olmak üzere başkent Ankara'da olaylar çıktı. Güvenlik güçlerinin 1 Mayıs kutlamalarına kapatılan alanları koruma altına alması kadar, provakatörlerin de göstericilerin arasına karışması olayları tırmandırdı. Başbakan Erdoğan'ın "Taksim Meydanı, 1 Mayıs kutlamalarına kapalıdır" demesi ve sendikaların da direnmesi nedeniyle tüm gözler Taksim'e çevrilmişti. Polis, dün sabah erken saatten itibaren Taksim'e açılan bütün yolları tuttu. DİSK üyeleri Şişli'deki genel merkezde toplanmaya başladı. Taksim'e çıkan tüm yollar kapatıldı. Toplu taşıma araçlarının turnikelerine bant çekildi. Beşiktaş'ta CHP otobüsünün çektirilmesine 'Kılıçdaroğlu gelirse o kullanacak' diyerek itiraz etti, ancak otobüs çekildi. 

Tanal başından yaralandı 
Beşiktaş'ta güvenlik önlemi alan TOMA'nın önüne oturan CHP Milletvekili Mahmut Tanal, polislerle tartıştı. Aracın önünden kaldırılmaya çalışılan Tanal ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında Tanal'ın kafasından hafif şekilde yaralandığı ve gözlüğünün de kırıldığı görüldü. Tanal'ın da polise yumruk attığı öne sürüldü. Mahmut Tanal, olayın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bizim silahımız, TOMA'mız, ordumuz yok. Bizim bir Allahımız, iki halkımız, üçüncüsü de sığınabileceğimiz hukukumuz var. Bizim başka bir şeyimiz yok. Gözlük aynı şekilde gitti işte. Kafamdaki darbeyi de görüyorsunuz" diye konuştu.

Pavey'e gözaltı şoku
CHP Milletvekili Şafak Pavey'i gözaltına alınmaktan annesi Ayşe Önal kurtardı. CHP Milletvekili Şafak Pavey ve annesi gazeteci Ayşe Önal, Beşiktaş'ta suçsuz olduğunu iddia ettikleri bir gencin gözaltına alınmasını engellemeye çalıştı. Bu arada polisle arbede yaşayan Pavey de gözaltına alınmak istenince annesi Ayşe Önal 'O benim kızım' diyerek polislerinin kızını götürmesine karşı çıktı. Polis ekipleri, Pavey'in elinde sıkıca tuttuğu milletvekili kimliğine rağmen gözaltına almak istedi. Uzun bir arbedenin ardından polis, genci, Şafak Pavey'i ve Ayşe Önal'ı serbest bıraktı.

Gazetecilere su sıkıldı
Şişli'nin ara sokaklarında devam eden polis müdahalesinde gazeteciler de nasibini aldı. Abide-i Hürriyet Caddesi'nde polise taş ve şişe atan yüzü maskeli kalabalık gruba polis, TOMA ile müdahale etti. Tazyikli ve gazlı suyla yapılan müdahale sırasında olayları takip eden gazeteciler de etkilendi. Bir apartmanın giriş kapısında görüntü almaya çalışan gazetecilere TOMA'dan su sıkıldı. Gazeteciler sıkılan suyla ıslanırken kameralar da zarar gördü. Polis Taksim'e yürümek isteyen gruplara Beşiktaş ve Şişli çevresinde müdahale etti. Beşiktaş CHP ilçe binasına polis tarafından yapılan müdahalede dört kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri Uğur Ozan Şahin, Muhammed Emin Birgün ve Mustafa Bitişolduğu belirlendi. Göstericilerin önünde toplandığı CHP Beşiktaş ilçe binasının etrafı polislerce çevrilmişti.

142 gözaltı, 90 yaralı
Tarlabaşı Bulvarı üzerinde "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı atan 2 kişi "Taksim 1 Mayıs Alanıdır" sloganı attı. Eylemcileri gören polisler müdahale ederek pankartı almaya çalıştı. Bu sırada polisle eylemciler arasında küçük çaplı arbede yaşandı. Polis ve göstericiler yere devrildi. İki kişi karga tulumba gözaltına alınarak polis minibüsüne bindirildi.  Olaylar sırasında  evlerinde oturanlar da sıkılan gazdan etkilendi. Bu nedenle bazı kişiler hastanelere kaldırıldı.  İstanbul Valiliği ise, olaylarda 142 kişinin gözaltına alındığını belirterek, 19'u polis memuru olmak üzere toplam 90 kişinin tedavi edilmek üzere hastanelere intikal ettiğini, 23 vatandaşın da halen hastanede olduğunu bildirdi. 1 Mayıs Komitesi ise "Halka karşı sokaklarda kullandığınız şiddet ve zulüm, çok değil, yakın bir gelecekte o şaşaalı koltuklardan inmenizin tohumları olacaktır. Şimdiden ilan ediyoruz ki seneye de mutlaka Taksim'de olacağız" açıklaması yaptı.

İzmir de karıştı
İzmir'de ise 1 Mayıs kutlamaları saat 15.00'e kadar olaysız bir biçimde devam etti. Ancak alana girmek isteyen bir grup ÖDP'li arama noktasına yüklenip barikatı aşmaya çalışınca gerginlik başladı. Polis gruba biber gazı ve copla müdahale etti.

Polisler geçit vermedi
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Okmeydanı'nda toplanarak Taksim'e yürümek isteyen gruplara güvenlik güçleri mühahale etti. Müdahale sırasında yaralanan polis memurları oldu. Şişli'de bir grup eline aldığu sapanla torpilleri polislere fırlattılar. Polise, molotof ve havai fişek de atıldı. 

Çocuklar hastanelik oldu
1 Mayıs'ta İstanbul'da yine bilinen görüntüler vardı. Polis ile göstericiler arasında olaylar çıktı. Çok sayıda çocuk sıkılan gazdan etkilendi. Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda polis göstericilere müdahale etti. Biber gazından etkilenen vatandaşlar ve çocuklar evlerinden zorlukla çıktılar. Taksim'e gitmek üzere Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan gruplara polis müdahale etti. Polisin grupları dağıtmak için TOMA, gaz bombası ve plastik mermi kullandı.

CHP'li vekile yaka paça... 
Beşiktaş'ta bir gencin gözaltına alınmasını engellemeye çalışan CHP'li Şafak Pavey de polisin hışmından kurtulamadı. Pavey, kimliğini göstermesine karşın gözaltına alınmak istendi.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/1-mayis-catisma-bayrami-96922h.htm


Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,610 µs