En Sıcak Konular

AİHM'İN ÖCALAN KARARINA GÜL VE BOZDAĞ'IN YORUMU

18 Mart 2014 23:10 tsi
AİHM'İN ÖCALAN KARARINA GÜL VE BOZDAĞ'IN YORUMU Gül, "AİHM'in kararını sabah gördüm ama uzmanların detaylı çalışması gerekir, ondan sonra konuşmak lazım" dedi.

AİHM'nin Öcalan kararına Gül'den flaş açıklama

AİHM, Abdullah Öcalan'ın tutukluluk koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu iddiasıyla açtığı davayla ilgili kararını verdi.

Öcalan'ı kısmen haklı bulan mahkeme, tazminat öngörmedi. Bu karar üzerine Gül'den flaş açıklama geldi. Gül, "AİHM'in kararını sabah gördüm ama uzmanların detaylı çalışması gerekir, ondan sonra konuşmak lazım" dedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, "(AİHM'in Öcalan kararı) Bu yeniden yargılama anlamına gelmez. Türkiye daha önce bu defteri kapattı. Kararı Büyük Daire'ye de götüreceğiz" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İmralı'da cezaevindeki mahkum Abdullah Öcalan'ın yaptığı başvuru ile ilgili kararını verdi. AİHM, 2003, 2004, 2006 ve 2007 yıllarındaki başvurularla ilgili olarak Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin üç maddesini ihlal ettiğine hükmederken, 7. ve 8. maddelerin ihlal edilmediğine karar verdi. AİHM, tutukluluk koşulları ile ilgili 2009 yılına kadar ihlal olduğunu, 2009 yılından sonra ise ihlal olmadığına hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin tutukluluk koşullarıyla ilgili 3. maddesinden yapılan şikayeti inceleyen AİHM, Öcalan'ın tutukluluk koşulları ile ilgili olarak 17 Kasım 2009 yılına kadar ihlal olduğunu hükmetti. AİHM'in ilgili dairesi bu konudaki kararını 4'e karşı 3 oyla aldı. Öcalan'ın 17 Kasım 2009 yılından sonra ise tutukluluk koşulları ile ilgili bir ihlal olmadığına karar veren AİHM, bu konudaki hükmünü ise 6'ya karşı 1 oyla verdi. AİHM, yine AİHS'nin şartlı tahliye imkanı olmadan ömür boyu hapis cezası ile ilgili şikayetten yapılan başvuruyu ise oybirliği ile kabul etti. AİHM, AİHS'nin özel ve aile yaşamına saygı ile ilgili 8 maddesinin Türkiye tarafından ihlal edilmediğine hükmetti. Bu karar, 4'e karşı 3 oyla alındı. Mahkeme yine AİHS'nin ''kanunsuz suç olmaz'' ilkesi ile ilgili 7. maddenin ihlal edildiği şikayetiyle yapılan başvuruyu oybirliği ile reddetti.
 
AİHM, Öcalan'ın avukatları talepte bulunmadığı maddi tazminata gerek görmedi. AİHM, bununla birlikte, mahkeme masrafları olarak 25 bin avro ödenmesine hükmetti. Strasbourg mahkemesi gerekçesi kararında, Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkence ve Kötü Muamele Önleme Komitesi'nin İmralı adasına yaptığı ziyaretlere ve daha sonra yayınladığı raporlara dikkati çekerek, tutukluluk koşullarıyla ilgili görülün eksikliklerin daha sonra Türk yetkililer tarafından düzeltildiğine dikkati çekti.
 
GÜL'DEN AÇIKLAMA
 
Cumhurbaşkanı Gül'den AİHM'in Öcalan kararı hakkında açıklama! Gül, bir gazetecinin AİHM'in Öcalan kararına dair sorusuna, "AİHM'in kararını sabah gördüm ama uzmanların detaylı çalışması gerekir, ondan sonra konuşmak lazım" dedi.
 
Kopenhag'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt ile görüştü ve Türkiye ile Danimarka arasındaki bazı anlaşmalara imza attı.

Görüşmelerin ardından Gül ve Schmidt ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, "İlişkilerimizi daha ileriye taşımak arzusundayız. İkili ilişkilerimizi konuştuk. Avrupa'daki yabancı düşmanlığı ve İslamofobi gibi konularda kaygılarımı dile getirdim, görüşlerimizi paylaştık. Dış politika ile ilgili konuyar önemli. 2 müttefik ülke olarak Ukrayna ve Kırım'ı konuştuk ve toprak bütünlüğüne dair ortak fikirlerimizi beyan ettik. Bu konularda soğukkanlı olunmasını yoksa yeni bir soğuk savaş dönemin başlamasının kimseye fayda sağlamayacağını paylaştık. Suriye'de olup bitenleri Danimarka da takip ediyor" dedi.

BOZDAĞ: KARARI BÜYÜK DAİRE'YE GÖTÜRECEĞİZ

 
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Abdullah Öcalan'la ilgili verdiği kararı değerlendirdi. Bekir Bozdağ, şöyle konuştu: Bu karar yeniden yargılama anlamına gelmez. Türkiye daha önce bu defteri kapattı. Bu defter kapanmıştır, yeniden açılması söz konusu değildir. Gerekçeli kararı görmedim. Biz bu kararı büyük daireye taşıyacağız. Türkiye'nin mevzuatını değiştirme gibi düşüncesi yoktur. Bu karar yeni bir düzenlemeyi gerektirmiyor. Yeni bir düzenlemeyi düşünmüyoruz. Öcalan'la ilgili ceza esasında idam cezasıdır. İdam cezasının kaldırılmasının ardından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiştir. Şartlı salıverme hükmü bizim kanunumuzda yok. Burada yeni bir düzenleme ihtiyacı görmüyoruz." 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/AIHMnin_Ocalan_kararina_

Gulden_flas_aciklama/313338#.UyiLRqh_vho





Bu haber 848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,762 µs