En Sıcak Konular

DERSHANELERE 5 YIL DAHA İZİN

2 Mart 2014 17:18 tsi
DERSHANELERE 5 YIL DAHA İZİN Dershaneleri kapatan düzenleme TBMM'de kabul edildi. Bu düzenlemeye göre özel okula dönüşmek için başvuru yapan dershaneler faaliyetlerine 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar devam edebilecek

Dershanelere 5 yıl daha izin!

Dershaneleri kapatan düzenleme TBMM'de kabul edildi. Bu düzenlemeye göre özel okula dönüşmek için başvuru yapan dershaneler faaliyetlerine 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar devam edebilecek 

AKP- Cemaat kavgasının gün yüzüne çıkmasına neden olan dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Görüşmeleri sırasında iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında yumruklu kavgaların yaşandığı düzenlemeye 22 ret ve 226 kabul oyu çıktı. İşte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek Kanun'da yer alan düzenlemeler:
1 - Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndan "dershane" tanımı çıkarılarak, ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması yasaklanıyor.
2- Dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek. Bu kurumlardan başvuru yapanlara 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşme izni verilecek. Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulundukları örgün eğitim kurumunun gerekli şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecek.
3- Dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinde eğitim personeli olarak çalışan ve sigorta primi ödenmiş çalışma süresi 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle en az altı yıl olanlar, KPSS'ye girme şartı aranmaksızın bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak sözlü sınavlarda başarılı olmak kaydıyla memur kadrolarına atanabilecekler.
4- Yasanın yürürlüğe girmesiyle, Talim Terbiye Kurulu üyeleri ile müsteşar yardımcıları, genel müdürler ve 81 ilin milli eğitim müdürleri, milli eğitim müdür yardımcıları ile ilçe milli eğitim müdürlerinin görevleri sona erecek.
5- Öğrenci etüt eğitim merkezleri, 12 yaş ve altındaki öğrencilere yönelik faaliyet gösterecek şekilde yeniden düzenlenecek. Bu düzenleme kapsamındaki ilkokul, ortaokul, lise ve özel eğitim okulları için 1 Eylül tarihinden sonra verilen kurum açma izinleri, ertesi eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak.
6- Hazine'ye ait taşınmazlar üzerinde; dönüşüm programına dahil dershaneler lehine, bedelsiz olarak en fazla 25 yıl süreli irtifak hakkı kurulabilecek Mülkiyeti Hazine'ye ait olup Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilen taşınmazlar üzerindeki okul binaları kiraya verilebilecek. 
Öğretmen atamalarında yeni sistem!

Meclis'te kabul edilen düzenleme dershanelerin dışında öğretmen atama sistemini de değiştiriyor. Buna göre öğretmen olmak isteyenler yine KPSS sınavına girecek ancak atanmaları durumunda ilk 1 yıl aday öğretmen olacaklar. Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen çalışmak, performans değerlendirmesine göre başarılı olmak kaydıyla yazılı ve sözlü sınava girebilecek. Aday öğretmenler, bakanlıkça oluşturulacak komisyonca değerlendirilecek. Sınavda başarılı olanlar, öğretmen olarak atanacak, başarısız olanlar bir başka il veya ilçede görevlendirilecek, bir yıl içinde tekrar sınava girme hakkı tanınacak. Sınava girmeye hak kazanamayanlar ile üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybedecek ve memuriyetle ilişiği kesilecek. 
Cemaat dershaneden yılda 1 milyar dolar kazanıyor!

Dershanelerin kapatılması en çok cemaat karşı çıkıyor. Başbakan Erdoğan Balıkesir mitinginde yaptığı konuşmada konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bunlar ne için böyle patladılar biliyor musunuz? Dershaneler. Buradan 1 milyar dolar geliri vardı buradan. Tüm Türkiye'ye sesleniyorum. Çocuklarınızı bunların dershanelerinde çekin. Okullarından da çekin. Bunlara tavır koyun. Bunların yayın organlarına da tavır koyun. Doğru haber bulamazsınız, dürüst haber bulamazsınız. Bunları boykot ederek tavrınızı göstereceksiniz."


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13005095



Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,219 µs