En Sıcak Konular

KIBRIS'I GİRİT SENARYOSU

2 Mart 2014 17:17 tsi
KIBRIS'I GİRİT SENARYOSU Kıbrıs'a Girit senaryosu!"ABD ve Rumların stratejisi, adada Türk varlığını eritebilmek. AKP politik hesaplar içinde, direnemiyor!"

Kıbrıs'a Girit senaryosu!

Kıbrıs'a Girit senaryosu!"ABD ve Rumların stratejisi, adada Türk varlığını eritebilmek. AKP politik hesaplar içinde, direnemiyor!"
Kıbrıs konusunda gelinen noktayı değerlendiren diplomatlar yeni bir Annan Planı ile karşı karşıya kalınabilineceği uyarısını yaptı. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Rumların ve Amerika'nın Kıbrıs stratejisinin Kıbrıslı Türkleri eritmek olduğunu belirtti. Rumların Amerikalılar devreye girdiği için müzakereleri kabul ettiklerini söyleyen Öymen, "Belli ki Amerikalılar, Güney Kıbrıs'a, 'Siz müzakereleri kabul edin neticede siz kazançlı çıkacaksınız. Çünkü biz Türkleri ikna ederiz ve sizi rahatsız etmeyecek bir anlaşmaya varırız'dediler" diye konuştu. Bu anlaşmanın can alıcı noktasının petrol olduğuna vurgu yapan Onur Öymen şunları kaydetti: 

ABD'nin menfaati var

 "Orada bir Amerikan petrol şirketine hem İsrailliler hem de Kıbrıslı Rumlar yetki vermişler ve anlaşma imzalamışlar. Burada Amerika'nın stratejik, ticari ve enerji menfaatleri var. O nedenle Amerikalılar Kıbrıslı Rumları ikna ettiler. Zaten Anastasiadis önceden Kofi Annan Planı'nı kabul etmişti. Neticede Kofi Annan Planı'na benzer bir sonuç ortaya çıkacak." Geçmişte Türkiye'nin politikasının meselenin Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasından görüşülmesi olduğunu hatırlatan Öymen, "Şimdi bu politikadan vazgeçtiğimiz anlaşılıyor ve Türkiye'nin doğrudan bu işe muhatap olmasını kabul ettik. Bunun bir bedeli var. Türkiye taraf olunca bütün baskılar önceki gibi Kıbrıslı Türklere değil de doğrudan doğruya Türkiye'ye gelecek" dedi. 

Asker de çekilecek

Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargo gibi Türkiye'ye de yaptırımların uygulanacağına değinen Öymen sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani Türk tarafından büyük bir toprak alıp Rumlara verecekler. Geri kalan dar şeride de 80 bin Rum yerleştirecekler. Türk askeri de çekilecek. Türklerin güvenliği kalmayacak. Zaman içerisinde Türkleri Kıbrıs'ta eritecekler. Girit gibi Kıbrıs'ı da adım adım eritecekler. Stratejileri budur. Türkiye baskılara dayanamıyor çünkü tepki gösterirseniz 'İç politikada verdiğimiz desteği çekeriz'diyorlar. İktidar da iç politikada Amerika desteğine çok ihtiyaç duyduğu için direnemiyor. Daha önce Ecevit'in direndiği gibi bir direnç gösteremiyor." Eski KKTC Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç ise, Rumların temel hedeflerinden vazgeçebileceğinin düşünülmesinin doğru olmadığını ifade etti. Bulunç, "Anastasiadis'in açıklamalarını ve Rum tarafından gelen tepkileri izlediğinizde bizim düşündüğümüz gibi hemen kabul edip de bir anlaşmaya geleceklerini göremiyoruz" diye konuştu. 

Annan Planı'na benzer bir planı kabul ettirmenin eskisi kadar kolay olmayacağını ifade eden Bulunç, sözlerini şöyle tamamladı: "Burada belirleyici unsur Türkiye'dir. Kıbrıs Türk halkı anavatanına bağlı bir halktır. Annan Planı tecrübesini yaşamış olan Kıbrıs Türk halkının bu doğrultuda yeni bir eğilim göstermesini şu anki koşullarda olumlu görmüyorum." Hanife Açıkalın


http://www.yenicaggazetesi.com.tr/kibrisa-girit-senaryosu-95327h.htm



Bu haber 797 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,976 µs