En Sıcak Konular

KIBRIS RUM TARAFINI FİİLEN TANIDIK

21 Şubat 2014 22:37 tsi
KIBRIS RUM TARAFINI FİİLEN TANIDIK Ankara'nın devlet olarak tanımadığı Kıbrıs Rum Kesimi müzakerecisi Dışişleri Müsteşarı tarafından kabul edilecek.

Kıbrıs Rum tarafını Türkiye fiilen tanıdı

Ankara'nın devlet olarak tanımadığı Kıbrıs Rum Kesimi müzakerecisi Dışişleri Müsteşarı tarafından kabul edilecek. Türk müzakereci de eş zamanlı olarak Yunanistan'a gidecek
Adada Türk ve Rum tarafı arasında başlayan müzakarelerin ardından aylardır planlanan baş müzakarecilerin garantör ülke Türkiye-Yunanistan'a yapacakları ziyaretin takvimi belirlendi.

Türkiye'nin devlet olarak tanımadığı Kıbrıs Rum kesiminin müzakerecisi Andreas Mavroyannis 27 Şubat günü Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu tarafından kabul edilecek. Eş zamanlı olarak Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay da Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Anastassis Mitsialis tarafından kabul edilecek.

Böylece Türkiye Kıbrıs'ta yıllardır bölünmeye karşı sürdürdüğü tutumunda en büyük radikal değişikliğe imza atacak ve Rum Kesimini resmen tanımış olacak. Türkiye 2005 yılında AB ile müzakarelere başlamasına rağmen Rum kesimini resmen tanımamak için başta ek protokol üzere AB'nin istediği birçok yükümlülüğe direnmişti.

Hesaplar doğal gaz üzerine

İngiltere'de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi, Kıbrıs açıklarında 60 trilyon metreküp civarında doğal gaz olabileceğini ve bunun ada halkını "Akdeniz'in Norveçlileri" haline getirebileceğini yazdı. Gazete, Türkiye'nin adanın birleştirilmesi yönünde bir ön anlaşma yapılmadığı takdirde doğal gaz çıkarılmasını gerekirse askeri müdahaleyle engelleme tehdidine karşı Kıbrıs'ın doğal gaz kaynaklarını keşif çalışmalarında ısrar ettiğini belirtti.

Daily Telegraph, iki hafta önce Kıbrıs açıklarında keşif çalışmaları yapan MV Princess adlı Norveç gemisinin Türk savaş uçakları tarafından bölgeden ayrılmaya zorlandığını da yazdı.

Ancak haberde Kasulides'in şu sözlerine de yer verildi: "Türkiye için dahi savaş gemileri diplomasisinden çok uzağız. Noble Energy, ENI ve Total gibi gruplar Türkiye'nin gerçekten kendilerini engelleyeceğini düşünselerdi buraya milyarlarca dolarlık yatırım yapmazlardı." 

Büyük rezerv

Kasulides, ABD merkezli Noble Energy'nin Kıbrıs'ın güneyinde 141 milyar metreküp doğal gaz tespit ettiğini de söyledi. Daily Telegraph, Kıbrıs açıklarında büyük doğalgaz rezervleri olduğunun sanıldığını ve bunun "yüzyılın en büyük doğalgaz kaynağı keşfi" olduğunu yazdı. Haberde İtalya ve Fransa firmalarının da gelecek yıl bölgede doğal gaz keşif ve çıkarma çalışmalarına başlayacakları berlitildi.

Gazete, yetkililerin Kıbrıs açıklarında 1,6 trilyon metreküp civarında doğalgaz bulunduğunu ileri sürdüklerini ve bunun doğru olması halinde Kıbrıs'ın Akdeniz'in Norveç'i haline geleceğini ileri sürdü.


KKTC'nin egemenliği bitecek

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, "Hükümetinizin, KKTC'nin egemenliğinin ortadan kalkmasına yönelik olarak Türk kamuoyuna açıklanmayan bir taahhüt ya da angajman içine girdiği doğrultusundaki haberler doğru mudur?" dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığına gönderilen önergede ayrıca şöyle denildi: "Son dönemde, yazılı ve görsel basında Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki müzakerelere başlanması amacıyla, üzerinde uzlaşmaya varılan ortak açıklamada yer alan kimi ifadelere ilişkin haberler çıkmıştır. Bugüne dek Kıbrıs sorununun çözümü yönünde atılan adımlarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz? Kıbrıs konusundaki müzakerelere tekrar başlanmadan önce, Türk tarafınca, yapılacak müzakerelerin çerçevesini belirleyecek olan ve hiçbir şekilde vazgeçilemeyecek olan kırmızı çizgilerimiz saptanmış mıdır? Eğer saptandıysa bunlar nelerdir?" 


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/kibris-rum-tarafini-turkiye-fiilen-tanidi-95038h.htm



Bu haber 968 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,943 µs