En Sıcak Konular

MİT'İ TALAN VE İHANETE KALKAN YAPIYORLAR

20 Şubat 2014 23:02 tsi
MİT'İ TALAN VE İHANETE KALKAN YAPIYORLAR Yargıyı ve emniyet göstermelik hale getirilirken, istihbarat kurumuna olağanüstü yetkiler veriliyor.

Mit'i Talan Ve İhanete Kalkan Yapıyorlar
 
Yargıyı ve emniyet göstermelik hale getirilirken, istihbarat kurumuna olağanüstü yetkiler veriliyor.
AKP'nin ortalığa saçılan yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile zıvanadan çıkan bölücü ihanetin üzerini örtmek ve hesabının sorulmasını engellemek için aldığı tedbirler, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerini yerle bir ediyor. HSYK düzenlemesi ile yargının hükümete bağlanması, tayin ve atamalarla Emniyet'in görev yapamaz hale getirilmesi, "Alo Fatih" baskıları ve interneti sansür yasası ile medyanın susturulması ile yetinmeyen AKP hükümeti, MİT'i dokunulmaz hale getirip olağanüstü yetkiler vererek kurduğu düzeni teminat altına almaya hazırlanıyor.
 
TBMM'de ilgili komisyonda bu hafta sonu görüşülmesi öngörülen kanun teklifi, MİT yetkililerinin İmralı ve Kandil ziyaretlerine, Oslo'da kurulan masalara yasal zemin oluşturacak. MİT tüm banka ve finans kuruluşları, odalar, birlikler, kamu kurum ve kuruluşlarından her türlü bilgi, belge ve kaydı alabilecek. Arşivlerine bakabilecek. Sınırsız dinleme yetkisine sahip olacak. MİT belgesi yayınlayan gazeteciler 12 yıl hapisle cezalandırılacak. MİT Müsteşarı Yargıtay tarafından ve ancak Başbakanın izniyle yargılanabilecek.
 
Yargıyı ve emniyet göstermelik hale getirilirken, istihbarat kurumuna olağanüstü yetkiler veriliyor. Böylece AKP'nin ileri demokrasisi hukuka ve millet iradesine değil MİT'e emanet ediliyor.
AKP'nin ortalığa saçılan yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile zıvanadan çıkan bölücü ihanetin üzerini örtmek ve hesabının sorulmasını engellemek için aldığı tedbirler, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerini yerle bir ediyor. HSYK düzenlemesi ile yargının hükümete bağlanması, tayin ve atamalarla Emniyet'in görev yapamaz hale getirilmesi, "Alo Fatih" baskıları ve interneti sansür yasası ile medyanın susturulması ile yetinmeyen AKP hükümeti, MİT'i dokunulmaz hale getirip olağanüstü yetkiler vererek kurduğu düzeni teminat altına almaya hazırlanıyor. TBMM'de ilgili komisyonda bu hafta sonu görüşülmesi öngörülen kanun teklifi, MİT yetkililerinin İmralı ve Kandil ziyaretlerine, Oslo'da kurulan masalara yasal zemin oluşturacak. MİT tüm banka ve finans kuruluşları, odalar, birlikler, kamu kurum ve kuruluşlarından her türlü bilgi, belge ve kaydı alabilecek. Arşivlerine bakabilecek.
Sınırsız dinleme yetkisine sahip olacak. MİT belgesi yayınlayan gazeteciler 12 yıl hapisle cezalandırılacak. MİT Müsteşarı Yargıtay tarafından ve ancak Başbakanın izniyle yargılanabilecek. AKP milletvekilleri Alpaslan Polatlıoğlu ile İdris Şahin'in imzasını taşıyan teklifte yer alan önemli düzenlemeler şöyle:
 
SİBER İSTİHBARAT
Geçmişte yönetmeliklerle düzenlenmeye çalışan "siber güvenlik" meselesi de artık MİT'in yasal görevi olacak. MİT, telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili veri toplayabilecek.
 
BAŞBAKAN KURUL BAŞKANI
MİT'in görevlerinden biri de Bakanlar Kurulu'nca verilen her türlü görevi yerine getirmek olacak. Kamu kurum ve kuruluşlarının istihbarat faaliyetleri ile ilgili koordinasyonunu sağlayan MİT Müsteşarı'nın başkanlık yaptığı Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu'na bundan böyle Başbakan başkanlık edecek.
 
İMRALI VE KANDİL MADDESİ
MİT, milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurma, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulama görevini yerine getirecek. Ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle görüşebilecek, terör örgütleri dahil milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek.
 
BANKACILIK SIRLARI SAKLANAMAYACAK
MİT, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, Bankacılık Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek. Bu kuruluşların arşivlerinden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim alt yapısından yararlanabilecek. Kuruluşlar talepten kaçınamayacak.
 
MÜSTEŞAR YARGITAY'DA YARGILANACAK
Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin ihbar veya şikayette MİT ile temasa geçecek. Konunun MİT'in görev ve faaliyeti olduğu anlaşılırsa adli işlem yapılamayacak. İsimsiz, imzasız, adressiz ya da takma adla yapılan ihbarlar savcılarca işleme konulamayacak. MİT mensuplarının yargılamalarında HSYK'nın belirleyeceği Ankara ağır ceza mahkemesi yetkili olacak. Ancak MİT Müsteşarı Yargıtay'da yargılanacak.
 
YURTDIŞINI DİNLEME
MİT, kanunlardaki düzenlemelere bağlı kalmaksızın; MİT Müsteşarı veya yardımcısının onayıyla yurt dışında veya yabancılar tarafından iletişim ile ankesörlü telefonlarla gerçekleştirilen iletişim ve MİT mensuplarının, görev alanların veya başvuranların iletişimi tespit edilebilecek, dinleyebilecek, sinyal bilgilerini değerlendirebilecek. MİT, soruşturmalarda ve eleman alacak kişilerin güvenilirliklerini test ederken yalan makinesi ve başka testleri kullanabilecek.
 
YABANCI TUTUKLUYU TAKAS YETKİSİ
Tutuklu veya hükümlü yabancılar, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde iade edilebilecek veya başka bir ülkede tutuklu ve hükümlü bulunanlar ile takas edilebilecek. MİT'teki bilgi, belge, kayıtlar ve analizler devlete karşı işlenen suçlar dışındaki hiçbir soruşturma ve kovuşturmada istenemeyecek.
 
BELGE YAYINLAMAYA AĞIR CEZA
MİT'in bilgi ve belgelerini, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, üzerinde sahtecilik yapan, yok eden, tahrip eden veya tahsis olundukları yerden başka yerde kullanan kişiye 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. MİT personeline karşı aynı suçlar işlendiğinde ceza 3 yıldan 7 yıla kadar hapis olacak. MİT ve MİT personeli ile ilgili belgelerin yayınlayan gazeteci, editör ve basın kuruluşunun sahibi 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. MİT'e engel olan kişiye 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, MİT'in talep ettiği bilgi, belge ve verileri vermeyenlere 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=mit-39i-talan-ve-ihanete-kalkan-yapiyorlar&id=33564


Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,619 µs