En Sıcak Konular

MİT YASASI DEĞİŞİYOR!

20 Şubat 2014 23:02 tsi
MİT YASASI DEĞİŞİYOR! Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilat (MİT) Kanunu'nda köklü değişiklikler getiren teklif Meclis Başkanlığı'na sunuldu MİT Yasası değişiyor. Bakanlar Kurulunca MİT'e operasyonel görev verilebilecek.

MİT yasası değişiyor!

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilat (MİT) Kanunu'nda köklü değişiklikler getiren teklif Meclis Başkanlığı'na sunuldu MİT Yasası değişiyor. Bakanlar Kurulunca MİT'e operasyonel görev verilebilecek.
AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ve Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
 
-OPERASYONEL YETKİ-
Teklif, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca MİT'e operasyonel görev verilmesini düzenliyor. Teklife göre, Milli İstihbarat Teşkilatına Bakanlar Kurulunca, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda görev verme imkanı tanınıyor.
Ayrıca Milli İstihbarat Teşkilatına; her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanması, yabancı istihbarat teşkilatlarının kullandığı usul, yöntem, imkan ve kabiliyetleri kazanması ile teknolojik gelişmeleri takip etmesi görevi verilecek.
-MİLLİ İSTİHBARAT KOORDİNASYON KURULU KURULUYOR-
İstihbarat çalışmalarının yönetilmesinde temel görüşleri oluşturmak ve uygulamayı belirlemek üzere, Başbakan'ın başkanlığında Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) kurulacak. MİKK; Başbakan tarafından belirlenen bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerinden oluşacak. MİT Müsteşarı Kurulun doğal üyesi olacak.
-"GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRİRKEN GİZLİ ÇALIŞMA USUL, PRENSİP VE TEKNİKLERİ KULLANABİLECEK"-
Mevzuatta yer alan yetkileri yeniden düzenleyen teklife göre, Milli İstihbarat Teşkilatının yabancı unsurların ülkenin ve vatandaşların iletişim güvenliğini tehdit eden faaliyetlerinin engellenmesine yönelik çalışmalar yapabilmesi ve görevlerini yerine getirirken gizli çalışma usul, prensip ve tekniklerini kullanabilmesi sağlanıyor. Buna göre MİT görevlerini yerine getirirken, milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilecek.
Bankacılık Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzelkişiler ve tüzelkişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek. Bunlara ait arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim alt yapısından yararlanabilecek ve bunlarla irtibat kurabilecek. Bu kapsamda talepte bulunulanlar, kendi mevzuatlarındaki hükümleri gerekçe göstermek suretiyle talebin yerine getirilmesinden kaçınamayacaklar.
Türk Ceza Kanununda yer alan bazı suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalarda ifade tutanaklarına, her türlü bilgi ve belgeye erişebilecek, bunlardan örnek alabilecek.
-"GİZLİ ÇALIŞMA USUL, PRENSİP VE TEKNİKLERİ KULLANABİLECEK"-
Görevlerini yerine getirirken gizli çalışma usul, prensip ve teknikleri kullanabilecek.
İstihbari faaliyetler için görevlendirilenlerin kimliklerini değiştirebilecek.
Yabancıların ülkeye giriş ve çıkış ile vize, ikamet, çalışma izni ve sınır dışı edilmesi gibi konularda, ilgili kurum ve kuruluşlardan talepte bulunabilecek.
Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek.
-PERSONELE YALAN MAKİNESİ KULLANILACAK-
MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirmek için yalan makinesi uygulaması dahil test teknik ve yöntemlerini kullanabilecek.
-"MİLLİ GÜVENLİĞİ TEHDİT EDEN BÜTÜN YAPILARLA İRTİBAT KURULABİLECEK"-
MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek. Görevin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurulabilecek.
MİT Müsteşarı veya yardımcısının onayıyla yurt dışında veya yabancılar tarafından gerçekleştirilen iletişim ile ankesörlü telefonlarla gerçekleştirilen iletişim ve MİT mensuplarının, MİT'te görev almış olanların veya görev almak üzere başvuranların iletişimi tespit edilebilecek, dinlenebilecek, sinyal bilgileri değerlendirilebilecek, kayda alınabilecek.
Yetkili ve görevli mahkeme Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen Ankara ağız ceza mahkemesi olacak.
Teklif ile MİT mensuplarının görev suçlarından dolayı soruşturulması Başbakan'ın iznine tabi olduğundan bazı hükümler yürürlükten kaldırılıyor.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=33555&haber=mit-yasasi-degisiyor



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,926 µs