En Sıcak Konular

ALGILAR YÖNETİLİYOR İRADE GASP EDİLİYOR

9 Şubat 2014 22:22 tsi
ALGILAR YÖNETİLİYOR İRADE GASP EDİLİYOR ''Bu yapılan bir algı yönetimidir. Her vatandaş partisi çok az oy alıyor da olsa ona oy vermelidir''

Algılar yönetiliyor, irade gasp ediliyor

Milli Gazete'nin dün manşetten yayınladığı "Anket Pastası" haberine uzmanlardan da destek geldi.

AKP'yi "alternatifsiz" olarak göstermek adına yapılan anketlerin foyasını ortaya döken Millî Gazete'nin haberinin ardından gazeteye konuşan siyasetçi ve uzmanlar, anketlerin masa başı anketler olduğunu belirtirken, halkın güçlü olandan taraf olması gerektiği algısının oluşturulmaya çalışıldığının altını çizdiler.

Yönetmeliğine Uygun Değil

Saadet Partisi GİK Üyesi ve Genel Merkez Seçim İşleri Başkanı Mehmet Karaman "Yapılan anketler ile vatandaşların görüşleri manipüle edilmeye çalışılıyor. Anketler ile algılar yönetilmeye ve güçlü olanın yanına çekilme gayreti içerisine giriliyor. Yapılan anketlerin birçoğu Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) anket yönetmeliğine uygun yapılmıyor. Seçime yakın yapılan bu tür anketlerde sadece mecliste bulunan partinin isimleri halka sunuluyor. Diğer partiler sorulmayınca kararsız vatandaşların bir kısmı 4 partiden birini tercih etmek zorunda kalıyor."

Güvenilir kaynaklar değil

Psikoterapist Hasan Kendirci:  "Anketler aslında güvenilir kaynaklar değildir. Her insanın kendi iradesi var fakat bu manipüle edilen anketler yüzünden vatandaş güçlü görünene doğru kaydırılmaya çalışılıyor. Karasızların oyunu kendilerine almak için her fırsatta kendini güçlü göstermeye ve oy oranlarının yüksek olduğunu göstermeye çalışıyorlar."

Anketler Gerçeği Yansıtmıyor

Uzman Psikiyatrist Ayhan Akçan: "Yapılan seçim anketlerinde güçlü olan yani oy oranı yüksek çıkan partilerin kendilerini parlatma çabalarını görüyoruz. Bu tür algı operasyonları, manipülasyonlar yapılıyor ve sık sıkta yapılacaktır. Ayrıca bu manipülasyonlar tek taraflı yapılıyor. Bunun içinde seçim anketlerindeki oy oranları gerçeği yansıtmıyor.

Millî Gazete'nin dün manşetten yayınladığı "Anket Pastası" haberine uzmanlardan da destek geldi. AKP'yi "alternatifsiz" olarak göstermek adına yapılan anketlerin foyasını ortaya döken Millî Gazete'nin haberinin ardından açıklamalarda bulunan siyasetçi uzmanlar, anketlerin masa başı anketler olduğunu belirtirken, halkın güçlü olandan taraf olması gerektiği algısının oluşturulmaya çalışıldığının altını çizdiler.

"Anketler yönetmeliğe aykırı yapılıyor"

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Genel Merkez Seçim İşleri Başkanı Mehmet Karaman, "Yapılan anketler ile vatandaşların görüşleri manipüle edilmeye çalışılıyor. Anketler ile algılar yönetilmeye ve güçlü olanın yanına çekilme gayreti içerisine giriliyor. Yapılan anketlerin birçoğu Yüksek Seçim Kurulu'nun anket yönetmeliğine uygun yapılmıyor. Seçime yakın yapılan bu tür anketlerde sadece mecliste bulunan partinin isimleri halka sunuluyor. Diğer partiler sorulmayınca kararsız vatandaşların bir kısmı 4 partiden birini tercih etmek zorunda kalıyor. Başka bir partinin ismini zikreden vatandaşların oyları ankette "diğer partiler" olarak yer alıyor. Bu YSK'nın anket kurallarına aykırı. Bütün partilerin ismi ankette geçmek zorundadır. Bu tür anketler güvenilmezdir ve genelde kararsız seçmeni kendi tarafına çekmek amaçlıdır" şeklinde konuştu.

"Kararsız seçmenleri kazanmaya yönelik"

Uzman Psikiyatrist Ayhan Akçan ise yaptığı açıklamada, "Yapılan seçim anketlerinde güçlü olan yani oy oranı yüksek çıkan partilerin kendilerini parlatma çabalarını görüyoruz. Bu tür algı operasyonları, manipülasyonlar yapılıyor ve sık sıkta yapılacaktır. Ayrıca bu manipülasyonlar tek taraflı yapılıyor. Bunun içinde seçim anketlerinde ki oy oranları gerçeği yansıtmıyor. Yapılan bu anketlerle kararsız seçmenleri kendilerine yönlendirmeye çalışıyorlar. Çünkü ciddi oranda kararsız seçmen var. Bunların algılarıyla oynanarak kendilerine çekmeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

"Her vatandaş partisi çok az oy alıyor da olsa ona vermelidir"

Konu hakkında Milli Gazete'ye açıklamalarda bulunan Psikoterapist Hasan Kendirci, " Anketler aslında güvenilir kaynaklar değildir. Şu süreç anketlerin masa başında hazırlandığını gözler önüne serdi.  Her insanın kendi iradesi var fakat bu manipüle edilen anketler yüzünden vatandaş güçlü görünene doğru kaydırılmaya çalışılıyor. Karasızların oyunu kendilerine almak için her fırsatta kendini güçlü göstermeye ve oy oranlarının yüksek olduğunu göstermeye çalışıyorlar. Vatandaşta bundan etkilenip güçlüye oy verebiliyor. Ayrıca yüzde 10 gibi anti demokratik bir seçim barajı var. Bunun yüzünden de kendi partisinin düşük oy alacağını düşünenler oyları boşuna gider düşüncesiyle güçlü olana oy vermeyi düşünmeleri sağlanıyor. Bu yapılan bir algı yönetimidir. Her vatandaş partisi çok az oy alıyor da olsa ona oy vermelidir" dedi.

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/Algilar_yonetiliyor_irade

_gasp_ediliyor/308626#.Uvfan2J_vho




Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,751 µs