En Sıcak Konular

AKP AZINLIK VAKIFLARINI ZENGİN ETTİ

9 Şubat 2014 15:12 tsi
AKP AZINLIK VAKIFLARINI ZENGİN ETTİ AKP hükümetinin dini azınlığa jest politikası devam ediyor. Şu ana kadar 2.5 milyar lira değerinde 250’den fazla taşınmazı azınlık vakıflarına iade eden hükümet, azınlıklara hizmette sınır tanımıyor.

Azınlıklara yine kıyak!

AKP hükümetinin dini azınlığa jest politikası devam ediyor. Şu ana kadar 2.5 milyar lira değerinde 250'den fazla taşınmazı azınlık vakıflarına iade eden hükümet, azınlıklara hizmette sınır tanımıyor 

Hükümetin azınlıklara kıyağı sınır tanımıyor. Son kıyak Ermenilere geldi. İstanbul Zeytinburnu'nda 42 bin metrekarelik arazi torba yasayla Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı'na iade edildi. İstanbul'un kalbi sayılacak bir noktada bulunan ve değeri yüzlerce milyon doları bulan arazinin üzerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Zeytinburnu Spor Kompleksi, Zeytinburnu Belediyesi'ne ait Zeytinburnu Stadı ve açık otopark bulunuyor. Şimdi bu çok kıymetli arazi Ermenilerin kontrolüne geçti. Hükümetin dini azınlığa jest politikası 2008 yılında Avrupa Birliği talebiyle çıkarılan Vakıflar Yasası ile yasal bir zemin kazandı. 2011 yılında ise Bakanlar Kurulu kararıyla geçmişte el konulan arazilerin iadesine karar verildi. Hükümet bir yandan azınlığa mallarını iade ederken bir yandan da devlet bütçesinden kilise onarma yarışına girdi.

Arınç: Boynumuzun borcu

Hükümetin önde gelen isimleri her fırsatta azınlıklara yapılan jestlerden övgüyle bahsetti. Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç İzmir'de azınlık temsilcilerine yaptığı bir konuşmasında "Vakıflar, cemaat vakıfları ve dini azınlıkların inanç gruplarının özgürlük alanlarını son yıllarda olabildiğince genişlettik. Haklarınızı size sonuna kadar vermek bizim boynumuzun borcudur. Bu bizim görevimizdir" demişti.

Azınlık vakıflarını zengin ettiler

Azınlığa jestler konusunda son açıklamayı ise Başbakan Erdoğan yaptı. Geçtiğimiz hafta Almanya'ya giden Erdoğan Alman Dış Politika Enstitüsü'nde şu açıklamayı yapmıştı: "Hiçbir iktidarın yapmadığını biz yaptık. Ne kadar gayrimenkulleri varsa bunlar Vakıflar Genel Müdürlüğü'müze devredilmişti bizim. Biz bunları meydana çıkardık ve şu ana kadar 2.5 milyar lira değerindeki gayrimenkullerini kendilerine devrettik. Mor Gabriel Kilisesi biliyorsunuz bir sorundu. Bu sorunu biz çözdük. Aynı şekilde Sümela Manastırı'nı biz açtık ve her yıl şimdi orada gidip Ortodokslar ayinlerini yapabiliyorlar. Aynı şekilde Tarsus'ta biz açtık gidip orada ayinlerini yapabiliyorlar. Azınlığın haklarını korumak budur. Biz bunların adımlarını şu anda attık. Ve kendilerine açık açık da söylüyoruz sizin inançlar noktasında sorununuz neyse bize gelin biz bunları çözeriz ve biz bunların adımlarını attık." 
Mor Gabriel de iade edildi

Hükümetin hemen her paketinden azınlıklara jest çıkıyor. Eylül ayında açıklanan Demokratikleşme Paketi ile de Mardin'deki Mor Gabriel Manastırı'nın iadesi kararlaştırılmıştı. Paketi açıklayan Başbakan Erdoğan Mor Gabriel, diğer adıyla Deyrulumur Manastırı arazisinin manastır vakfına iade edileceğini söylemişti. Erdoğan "Esasen, Cumhuriyet tarihimiz boyunca, bu konuda en büyük hassasiyeti hükümetimiz gösterdi. Şu ana kadar, bu kapsamda 250'den fazla iade yaptık ve 2.5 milyar liralık mülkü hak sahiplerine teslim ettik. Süreç devam ediyor, incelemeler devam ediyor… Hiç kimseyi mağdur etmeden, hak sahiplerine haklarını teslim edeceğiz" demişti.

Vakıflar Yasası'na dikkat 

Şubat 2008'de TBMM'de kabul edilen Vakıflar Kanunu'nda yer alan düzenlemeler özetle şu şekilde:

1-Başta İstanbul olmak üzere en az 1500 arazi ve mülk azınlık vakıflarına bedelsiz olarak verilecek. Bu vakıflar, izin almadan mal edinebilecek, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilecek. 

2-Azınlık vakıfları uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilecek, yurtdışında şube ve temsilcilik açabilecek, üst kuruluş kurabilecek.

3-Vakıflar yurtiçi ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan bağış ve yardım alabilecek, yurtiçi veya yurtdışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere ayni ve nakdi bağış ve yardımda bulunabilecek. 

4- Azınlık vakıfları amacını geliştirmeye yardımcı olmak veya gelir sağlamak amacıyla iktisadi işletme ve şirket kurabilecek, kurulmuş şirketlere ortak olabilecek.   (BAYRAM COŞKUN / YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13004683/azinliklara-yine-kiyak


Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,277 µs