En Sıcak Konular

18.5 TRİLYON DOLARLIK KARA PARA KRALLIĞI

24 Aralık 2013 22:30 tsi
18.5 TRİLYON DOLARLIK KARA PARA KRALLIĞI 14 trilyon dolarlık ABD ekonomisinin 1.5 katına yakın dünyada kayıt dışı kara para birikimi var.

18.5 trilyon dolarlık kara para krallığı

14 trilyon dolarlık ABD ekonomisinin 1.5 katına yakın dünyada kayıt dışı kara para birikimi var. Bunun sebep olduğu vergi kaybı ise 1 trilyon doları aşıyor. Bu paraların aklanması için profesyonel trafik işliyor
 
Dünyada , ülke sınırları dışında, vergi cennetlerinde tutulan ABD ekonomisinin 1.5  katı kadar 18.5 trilyon dolar kayıt dışı, kara para var..  Bunun yarattığı vergi kaybı ise 1 trilyon doları aşıyor..
Tam rakam bilinmese de dünyada her yıl 2.5 trilyon doların aklandığı belirtiliyor..
Karapara aklanma yöntemleri değişik. Nakti yüzlerce parçaya bölüp de ülke dışına çıkarabiliyorlar ya da vergi cennetlerine sorgusuz sualsiz yerleştiriyorlar. Son yolsuzluk rüşvet ve  transferlere Türkiye'nin de gündemine yeniden kara para aklama trafiğindeki hızlanma girdi..
 

Aklama trafiği 
Nakit Kaçakçılığı: Nakit fiziksel olarak taşınıyor. Para kuryesi, nakit parayı ya kendisi doğrudan veya başka herhangi bir taşımacılık vasıtasıyla nakit para üzerine denetimi olmayan ve banka gizliliği prensibinin mevcut olduğu bir ülkeye götürüyor.
Mantarlama: Temel özelliği, devletin nakit muamelelerinde koyduğu sınıra çok yakın miktarların kullanılması. Kaçakçılığı yapmak isteyen kimseler, 100 kişi kiralayıp aynı parayı 9999 dolarlık dilimler halinde transfer ediyor.
Vergi Cennetleri: Bu ülkelerde, gelirler üzerinde vergi yok veya çok düşük bir vergi var, banka veya ticaret gizliliği esası olur, nakit üzerinde kontrol yok, şirket, banka kurmak veya satın almak çok kolay, modern bir haberleşme sistemi var, ülkeye giriş kolay.
Borç ödeme metodu: Vergi cennetindeki bir bankaya para yatırılarak, bu paranın kaçakçının bulunduğu ülkedeki bankaya transfer edilmesi. Önemli olan vergi cennetindeki paranın başka bir isme ait hesapta olması. Böylece ani zenginleşmenin sebebi borcun geri alınması olarak açıklanıyor.
 

Otelcilik, gazinoculuk
Taşeron veya hayali şirketler: Önce çok küçük sermayeyle bir şirket kurulmakta ardından bu şirket sermayesini büyüterek veya büyütmüş gibi göstererek başka bir şirket adını alır. Böylece sayısız şirket kurularak paraya kanuni zemin hazırlanıyor.
Nakit işlemleri: Metotta restoran işletmeciliği, bozuk para kullanılan işlemler, otomobil yıkama, taksicilik, gazinoculuk, otelcilik gibi nakit paranın kullanıldığı işkolları tercih ediliyor. Mantığı günde kaç pizza satıldığını veya kaç otomobil yıkandığını belirlemenin imkânsız oluşu.
Kumar ve Gazinoculuk: Aklayıcı nakit parayla kumarhaneye giderek kasadan oyun fişi alıyor. Bu fişle ya çok az bir oyun oynuyor veya hiç oynamıyor. Sonra tekrar kasaya giderek o kadar nakit parayı taşımasının tehlikeli olacağını, kendisine çek yazmalarını istiyor. Çekini alan aklayıcı kendisine paranın kaynağı sorulduğunda ise kumardan kazandığını söylüyor.
 
Yolsuzlukta Türkiye 53. sırada
Yolsuzluk sıralamasında Afganistan, Kuzey Kore ve Somali zirvede yer alırken, Danimarka ve Yeni Zelanda yolsuzluğun en az yapıldığı ülkeler oldu. Uluslararası Şeffaflık Örgütü, "2013 Yolsuzluk Algısı Endeksi" ndeki yolsuzluk sıralamasında Afganistan, Kuzey Kore ve Somali zirvede yer alırken, Danimarka ve Yeni Zelanda yolsuzluğun en az yapıldığı ülkeler oldu. Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 177 ülkede kamu sektörünü mercek altına aldığı raporda, yolsuzlukların dünya genelinde büyük bir sorun olmaya devam ettiği belirtildi. "Kara para aklama ile mücadele, siyasetin finansmanının yolsuzluklardan arındırılması, kamu kurumlarında daha fazla şeffaflık" için tüm dünyanın bir an önce harekete geçmesi çağrısını yapıldı. Araştırmalar ile anket ve uzman görüşlerine dayanarak hazırlanan endekste, ülkelere 0 ile 100 arasında değişen puanlar verildi.   Danimarka ve Yeni Zelanda, 100 üzerinden 91 puan alırken, Afganistan, Kuzey Kore ve Somali 8'er puanda kaldı.. Geçen yıla göre yolsuzlukla mücadelede iyileşme görülen Türkiye puanını 50'ye yükseltti. Böylece Türkiye; İtalya, Yunanistan ve Brezilya'dan daha iyi bir konumda yer alarak, 177 ülke arasında 53'üncü oldu. Türkiye geçen yıl 54. sırada yer almıştı.  Avrupa'da yolsuzlukların en yaygın olduğu ülke ise mali krizden çıkmaya çabalayan Yunanistan... Geçen yıl 36 puan ile 94'üncü sırada bulunan Yunanistan, gerçekleştirdiği reformlarla bu yıl puanını 40'a, sıralamasını da 80'e yükseltti. AB'de yolsuzluk mücadelede gerileme olan ülkelerden biri de mali krizden çıkmaya çalışan İspanya. 2012 yılında 65 puanla 30'uncu sırada bulunan İspanya, bu yıl 6 puan kaybederken, sıralamada 40'ıncı sıraya geriledi. 
 
Rusya 2013'te aklama lideri oldu
ABD'li Global Financial Integrity'nin raporuna göre Rusya, 2013'de kara para aklamada dünyada ilk sıraya yükseldi. Kara para transferinde Rusya 151 milyar dolarla ilk sırada. Gelişmekte olan ülkelerdeki mali suçların ortaya çıkarılması alanında faaliyet gösteren ABD'li Global Financial Integrity'nin (GFI), yayımladığı son rapora göre Rusya, kara para aklamada dünyada ilk sıraya yükseldi. Rapora göre, 10 yıl içinde ülkeden 881 milyar dolar sermaye çıkarıldı. Yasa dışı para transferinde Rusya'nın Avrupa'da aslan payını aldığı belirtilen araştırmada, ülkenin yolsuzluklar, insan tacirleri ve vergi kaçakçıları için "cennet" olduğu değerlendirmesine yer verildi. Kara para transferinde bu dönemde Rusya'yı 151 milyar dolarla Çin ve 85 milyar dolarla Hindistan izledi. Belarus da 11 milyar dolarla 13'üncü sırada yer aldı. GFI verilerine göre, 2002-2011 yılları arasında gelişmekte olan ülkelerden toplam 5.9 trilyon şüpheli para transferi yapıldı. 
 
"Önlem alınmazsa şiddetli tedbirler gelecek"
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'de kırılganlığı doğuran eğilimlerin sürdürülebilir olmadığını ve bu sorunlar düzeltilmezse Türkiye'nin er ya da geç şiddetli düzenleme yapabileceğini bildirdi.  IMF'nin IV. Gözden Geçirme çalışmasıyla ilgili uzman raporu yayınlandı. Raporda kısmen dönemsel makroekonomik politikalara bağlı olarak ekonomik faaliyetin hızlandığı belirtildi. Daha güçlü iç taleple birlikte zaten yüksek cari işlemler açığının da arttığını belirten IMF enflasyonun hedeflerin bir hayli üzerinde olduğunu bildirdi.  IMF Türkiye'nin karşısında bulunan zorlukları özetlerken "Mevcut politikalarla Türkiye hızlı büyümeyi ancak artan dış dengesizlikler pahasına sürdürebilir. Kısa ve orta erimli politikaları dış kırılganlıkların azaltılmasına odaklanırsa Türkiye yükseliş-çöküş döngülerinden kurtulabilir" denildi. 
 

IMF: İran'a altın ihracatı doĞru adImdI 
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye hakkındaki çeşitli ekonomik konuları ele aldığı bir raporda İran'a altın ihracatına da değindi. IMF, "Avrupa'daki son ekonomik yavaşlamaya karşılık Türk ihracatçıları geleneksel Avrupa destinasyonlarından, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesine doğru çeşitlendirmeye gittiler. Bu kısmen 2012'de İran'a altın ihracatı ve Orta Doğu'nun çatışma sonrası yeniden inşaası gibi geçici faktörlerin öncülüğünde oldu. Bütün bunlara rağmen bu gelişme daha çeşitlendirilmiş bir ihracat pazarına doğru, doğru yönde atılmış bir adımdı" saptamasında bulundu. 
IMF Türkiye hakkında çeşitli ekonomik incelemelerin yer aldığı seçilmiş konularla ilgili "Selected Issues Paper" başlıklı bir çalışma da yayınladı. Raporda son günlerin konusu İran'a altın satışlar konusunda şöyle denildi:  

Orta teknolojili ürünler 
"Türk üreticilerin adaptasyon yeteneği ülkenin ihracat çeşitlendirmesi ve ihracatın makul derecede gelişmişliği karşısında açıktır. Avrupa'daki son ekonomik yavaşlamaya karşılık Türk ihracatçıları geleneksel Avrupa destinasyonlarından, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesine doğru çeşitlendirmeye gittiler."  IMF ayrıca Türkiye'nin, geçen onyıl boyunca düşük teknolojili olanlardan orta teknolojili ihracat ürünlerine doğru başarıyla yöneldiğini bildirdi. 2003-2013 yılları arasında birincil sektör ve düşük teknolojili ihracatın payının yüzde 45'ten yüzde 34'e düştüğünü, bu sürede orta teknolojili ihracat mallarının yüzde 50'den yüzde 64'e yükseldiğini kaydeden IMF, "Ancak, Türkiye'nin ihracatının eş seviyedeki ülkelerin neden gerisinde kalmaya başladığını açıklayacak şekilde yüksek teknolojili ürünlere yöneliş daha sınırlı kalmıştı. Yüksek teknoloji segmentine taşımadaki bu yetersizlik işgücü becerisinin yanı sıra inovasyon ve Ar-Ge'deki bir darboğazı yansıtıyor olabilir" dedi.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=92520


Bu haber 958 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,831 µs