En Sıcak Konular

KÜRT KİMLİĞİNİN TARİHÇESİ

11 Aralık 2013 18:45 tsi
KÜRT KİMLİĞİNİN TARİHÇESİ Kürt kimliği üzerinden bir devlet ya da bir federasyon çıkartmak fikri bugünün fikri değildir.

Kürt kimliğinin tarihçesi

Kürt kimliği üzerinden bir devlet ya da bir federasyon çıkartmak fikri bugünün fikri değildir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de üzerinde en çok 'oynanan' kimliklerden biri Kürt kimliği olmuştur. İngiltere'nin klasik 'böl ve yönet' prensibi, Osmanlı hâkimiyeti altındaki pek çok milleti imparatorluk çatısından koparıp İngiliz menfaatlerine kökten bağımlı uydu devletçikler haline getirmiştir. Başta İngilizler olmak üzere Batılı devletler bu eski ve köklü siyaseti Kürtler üzerinde uygulamak için de büyük çabalar sarf etmişlerdir. 
19. yüzyılda patlak veren ve daha ziyade feodal bir durum arz eden ayaklanmalar Osmanlı'nın idari yapısını oldukça sarsmıştır. Batının hesabı ise bu ayaklanmaları ileriki tarihlerde etnik ve siyasi bir kimliğe dönüştürebilmek üzerine olmuştur. Bu amaçla birçok yabancı ajan, oryantalist, misyoner kılıflı kişiler Batı yayılmacılığına ileri karakol olarak hizmet edecek olan unsurları devşirmek üzere Osmanlı coğrafyasına yayılmıştır. Bunlar arasında en önemli isimlerden biri İngiliz ajanı Binbaşı E.W.C Noel'dir. 
Noel, Ortadoğu coğrafyasında gerek Kürtlerin, gerek gayrimüslimlerin yaşadığı bölgelerde hayli önemli çalışmalar yapar. İngiliz siyasetinin temel amacı Osmanlı tebaası olan Kürtleri bu aidiyetten uzaklaştırmaktır.  
Ancak Kürtler genel olarak Osmanlı idaresinden memnundur. Noel, bu memnuniyeti değişik zamanlarda bizzat müşahede eder. 25 Nisan - 10 Mayıs tarihleri arasındaki günlerini Halep'te geçiren Noel, bu süre içinde demiryollarının işleyip işlemediğini kontrol eder.  
11 Mayıs'ta Mardin'e gelir. İstanbul'dan gelen Fehim Efendi ile Yakubi Patriği Elias'ın Mardin'deki Osmanlı hâkimiyetinin devamı için müracaatta bulunmak üzere payitahta doğru yola çıktıklarını öğrenir. Bunun üzerine hemen bir rapor yazarak bu kişilerin Halep'te durdurulmalarını ister. Böylece Yakubilerin Osmanlı'ya bağlılıklarını bildirmelerinin önüne geçecektir. 
Noel 13 Mayıs'ta Mahalami aşiretine konuk olur. Burada ilginç bir olaya şahit olur. Aşirette kabile reisi Şeyh Halil ve kardeşi Hasan ile tanışan Noel, amcaları Halaf Bey'in Türkler tarafından yakalanıp idam edildiğini öğrenir. Bu olayı kullanarak Kürt aşiret arasına Osmanlı aleyhine nifak sokabileceğini düşünen Noel, aşiret reisinin Osmanlı hanedanına olan bağlılığını görünce şaşkına döner. Bir gün sonra Midyat'a giden Noel burada tanıştığı Kürt subaylardan Osmanlı ordusunun sadece Süleymaniye'deki birliklerinde 2000 Kürt'ün olduğunu ve Osmanlı'ya olan bağlılıklarını öğrenince şaşkınlığı daha da artar. 
Noel'in gönderdiği raporları değerlendiren İngiliz hariciyesi gönderdikleri karşı raporda, "Bir siyasal ünite olarak Kürdistan mevcut olmamakla birlikte, zamanla gerekli zemin yaratılarak ve Kürt milli bilinci oluşturularak bu amaca ulaşılacağı"  tespitinde bulunulur. (Ne garip bir tesadüftür, bu olaydan 86 yıl sonra PKK yanlısı siyasi parti DEHAP'ın Batman İl Başkanı Mehdi Öztüzün ABD Adana Başkonsolosu Scoot W. Reid'in partiye gelerek kendilerine "etnik kimliğinizi, Kürtlüğünüzü tartıştırın, size daha çok para verelim!" dediğini itiraf edecekti.) 
Noel'in 30 Ağustos'ta Atmılı Aşireti'nin obasına yaptığı ziyarette Yakup Paşa ve köylülerle görüşmesinden sonra "ziyaretlerimizde Kürt milli bilincinin uyanmasında önemli mesafe kat edilmiştir" notunu düşecekti. 
Bugün Başbakan'a Diyarbakır'da 'Kürdistan' dedirten sürecin mazisinde böyle acı gelişmeler vardır.

Muharrem Bayraktar - Yeni Mesaj

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?artikel,12008058/kurt-kimliginin-tarihcesi/muharrem-bayraktar










Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,610 µs