CHP ULUSALCILARI UTANDIRDI
4 Aralık 2013 19:56 tsi
ABDye icazet çıkarması yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Beyaz Sarayda adeta bir sözlü mülakata çekildi
Kılıçdaroğlu ABD'de mülakat sınavında
ABD'ye icazet çıkarması yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Beyaz Saray'da adeta bir sözlü mülakata çekildi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ABD temasları kapsamında Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa İşleri Direktörü Karen Donfried ile görüştü. 45 dakika süren görüşmeye Kılıçdaroğlu'nun yanısıra Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu, Faik Öztrak, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve milletvekili Osman Korutürk de katıldı. Görüşmede Kılıçdaroğlu adeta bir iktidar mülakatına tabi tutuldu.
Donfried sordu Kılıçdaroğlu cevapladı
Faruk Loğoğlu görüşmenin daha çok Donfried'ın sorduğu sorulara Kılıçdaroğlu'nun cevap vermesi şeklinde geçtiğini söyledi. Loğoğlu, Donfried'ın Kılıçdaroğlu'na, Demokratikleşme Paketi hakkında ne düşündüğünü ve partisinin yaklaşan yerel seçimleri kazanmak için nasıl bir stratejisinin olduğunu sorduğunu belirtti. Donfried'ın ayrıca ekonomi üzerinde detaylıca durduğunu, "ekonomi konusunda neleri farklı yapmayı düşünüyorsunuz?" şeklinde soru yönelttiğini aktaran Loğoğlu, dış politika konusunda da Suriye, Mısır, Irak, İsrail ve AB başlıkları altında bir görüş alışverişinin olduğunu kaydetti.
Yeni iktidar adayı parti muamelesi
Donfried'ın Türkiye-İsrail ilişkilerinin önemine özellikle vurgu yaptığını da anlatan Loğoğlu, bir gazetecinin, "CHP bugün Beyaz Saray'da iktidara karşı olası bir alternatif olarak mı ağırlandı, yoksa daha çok bir nezaket ziyareti gibi miydi" sorusuna, "İki ay önce (CHP Genel Başkan Yardımcısı) Umut Oran ile (Washington'a) geldiğimizde ben odak noktasının CHP'nin hükümeti hangi noktalarda eleştirdiğinden, iktidara geldiği takdirde CHP'nin neler yapacağı noktasına kaydığını ve bunun önemli olduğunu söylemiştim. Bu daha güçlü biçimde devam ediyor" şeklinde cevap verdi.
Kılıçdaroğlu bağlılığını bildirdi
Beyaz Saray'da adeta sözlü mülakattan geçirilen Kılıçdaroğlu düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde "CHP'nin Türkiye Vizyonu" isimli konferans verdi. CHP lideri burada ABD ve AB'ye olan bağlılıklarının altını çizdi.
Kılıçdaroğlu, "Dış siyasette yerimiz batıdır. 200 yıldır batılılaşmaya çalışıyoruz. Bu konuda CHP'nin hiçbir tereddüdü yoktur. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini hedef alan bir anlayışa sahibiz. NATO ittifakını önemsiyoruz ve NATO'nun önem, rol ve etkisinin günümüz dünyasında daha da arttığını düşünüyoruz" dedi.
Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin ittifaklarına sadık bir ülke olduğunu ve müttefiklerin savunma konularında uyum içinde olmaları gerektiğini değerlendirdiklerini de ifade etti. ABD ile ilişkiler konusunda ise AKP hükümetini aratmayacak açıklamalar yapan Kılıçdaroğlu, "İki ülkeyi birbirlerinin konjonktürel müttefikleri ve kriz anlarında akla gelen ortakları olarak algılamıyoruz. CHP'nin Türkiye'si ile ABD'nin paylaştığı birçok ortak değer vardır." dedi.
Kılıçdaroğlu da 'Kürt sorunu' dedi
Kılıçdaroğlu AKP hükümetinin etnik bir kimlik yükleyerek Kürt sorunu ilanb ettiği PKK terörü konusunda da hükümet politikalarına paralel mesajlar verdi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu, "Kürt sorunu dini referanslarla, seçim yatırımlarıyla, gösterilerle çözülemez. Toplumun zihnen ve ruhen bölündüğü bir ülkede böylesine köklü sorun çözülemez. Toplumsal uzlaşmaya ihtiyacımız var. Hazırladığı demokrasi ve özgürlükler bildirgesiyle de bu konuda en somut önerileri yapan CHP'dir. Bildirgemize ek olarak Kürt meselesinin kapsayıcı çözümü için TBMM'de toplumsal mutabakat komisyonu kurulmasını öneren parti de biziz."
Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13003449/kilicdaroglu-abd-de-mulakat-sinavinda
Bu haber 825 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle