En Sıcak Konular

AKP'DE TÜRK DÜŞMANLIĞI INANILMAZ BOYUTA UZANDI

30 Kasım 2013 22:07 tsi
AKP'DE TÜRK DÜŞMANLIĞI INANILMAZ BOYUTA UZANDI AKP MKYK üyesi Prof.Dr. Yasın Aktay Bayburt’ta katıldığı panelde, “Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yok” dedi.

'Türk diye bir ırk yok'

AK Parti MKYK üyesi Prof.Dr. Aktay'ın Bayburt'ta katıldığı panelde, "Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yok" sözleri tepkilere neden oldu, bazı öğrenciler salonu terk etti.

Bayburt Üniversitesi Düşünce Akademisi Kulübü tarafından Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'nda önceki gün düzenlenen 'Yeni Ortadoğu Ekseninde Mısır ve Suriye' konulu konferansa konuşmacı olarak Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı ve AK Parti MKYK üyesi Prof.Dr. Yasin Aktay katıldı. Prof. Dr. Aktay, bir öğrencinin "Sosyal devlet olmak için çoğunluğu oluşturan bir milletin milliyetçiliğinin ayaklar altına alınması sizce doğru mudur?' sorusunu yanıtlarken, şunları söyledi:

"Bu ülkede sadece Türkler üzerinden giderseniz bunun masrafı ve maliyeti çok fazladır. Türkiye'yi bölünmenin eşiğine getirirsin. Türkiye'de yaşayan diğer insanları bu şekilde memnun edemezsiniz. Diğer insanları kendine karşı kışkırtmış olursun. Onun için vatandaşlık bağına dayalı yeni bir millet tanımı yapmak çok önemli. Millet mi diyorsun? Al sana millet! Sonuçta milletin ne olduğu, siyasilerin kararı ile içeriği doldurulan bir şeydir. Milletin içeriği, muhtevası, tanımı o siyasiler tarafından yapılmış sonuçta. Sana demişler ki, 'Sen Türksün'. Ne demek Türklük? İşte Orta Asya'dan gelmişsin. Bir bakıyorsun, kaçımızın dedesi Orta Asya'dan gelmiş? Bir sor bakayım gerçekten. Var mı böyle bir şey? O milletin yavaş yavaş zaten etnografyası da işlenmeye başlanıyor. Gerçekten de böyle bir şey. Türk nedir mesela? İsmet Özel'in çok ilginç, çok güzel tahlilleri vardır. Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yok."

Öğrenciler terk etti

Bunun üzerine bir öğrencinin, "Türk diye bir ırk yok söyleminizi kabul etmiyorum. Çünkü Türkler vardır. Dünya kadar imparatorluk yıkmış ve kurmuştur" tepkisi göstermesi üzerine Prof.Dr. Aktay, "Macarlar Türk müdür mesela? Ben o kadarını söyleyeyim. Türkiye'de o kadar insanın, 5 - 6 nesil öncesine baktığınız zaman, şimdi kendini zannettiğinden çok farklı çıkıyor insanlar" yanıtını verdi. Prof.Dr. Aktay'ın bu değerlendirmeleri üzerine bazı öğrenciler salonu terk etti.

Bilimsel geçerliliği yok

- Prof.Dr. Ahmet Taşağıl (Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı): "Yasin Bey, Arap kökenli olduğu için böyle bir tanım yapıyor. Söylediklerinin bilimsel geçerliliği yok. Türkler M.Ö 3 bin de Güney Sibirya'nın Abakan Bölgesi'nde tarih sahnesine çıktı. Büyük Hunlar, Göktürkler başta olmak üzere tarihte irili-ufaklı 120 Türk devleti kuruldu. Her devlet yüzde yüz Türk soyundan oluşmadı. Ancak ana gövde Türklük üzerine oturdu. Türk tarihiyle ilgili Çin, Bizans, Greek ve İtalyan kaynaklarında yüzbinlerce belge mevcut. Türkler Orta Asya'dan 100 binlerce kişi olarak geldiler. Bizans kaynaklarını açıp baksınlar. Pachymeros, Anadolu'nun Türkmen deryası olduğunu yazıyor. Ermeniler, Rumlar veya Yahudiler 20.yüzyıla kadar Türklerle karışım yaşamadı. Kimse safkan ırk veya kan peşinde değil ama 'Türk yoktur' demek akılla örtüşmez."

Tamamen uydurma

- Prof.Dr.Abdülkadir Donuk (İÜ Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı): "Aktay'ın tanımlaması tamamen uydurma. Türkler resmi olarak Mete Han zamanında tarih sahnesine çıkıyor. Ancak yapılan araştırmalarda M.Ö 3 binlere kadar uzanan bir tarihi kök var. Türkler'in ilk çıkış yeri Abakan-Tuva Bölgesi. Göçlerle birlikte Anadolu, İran, Hazar, Balkanlar ve Avrupa'ya yayılıyorlar. İmparatorluk dönemiyle komşular ve farklı kimlikte olan insanlarla evlilik ve karışımlar oluyor. Ancak bu demek değil ki, bir millet tamamen yok. Bilimsel konuşsunlar." (MERT İNAN / VATAN)


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/turk-diye-bir-irk-yok/588356/9/siyaset


Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,324 µs