En Sıcak Konular

''BAĞDAT KUZEY IRAK HAVA SAHASINI KAPATTI''

30 Kasım 2013 21:55 tsi
''BAĞDAT KUZEY IRAK HAVA SAHASINI KAPATTI'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani görüşmesinde yeni petrol hattı ile mevcut hatta işlerlik kazandırılması konusunda anlaşma sağlanmıştı.

"Bağdat, Kuzey Irak hava sahasını kapattı"

Erbil hava sahasının 28 Kasım'dan itibaren görerek yapılan VFR uçuşlarına kapatılması; Kürt Bölgesel Yönetimi ile petrol hattıyla ilgili anlaşmanın sonrası ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Kuzey Irak'a yapacağı gezinin öncesine denk gelmesi, farklı iddialara neden oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani görüşmesinde yeni petrol hattı ile mevcut hatta işlerlik kazandırılması konusunda anlaşma sağlanmıştı. Bu gelişme, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi rahatsız etmişti. Taner Yıldız da, 2 Aralık Pazartesi günü Erbil'de düzenlenecek petrol ve doğalgazla ilgili bir konferansa katılacak. Bağdat yönetimi ile Ankara arasında yeni bir petrol geriliminin gündeme geldiği bir atmosfer içinde, Irak merkezi yönetiminin Kuzey Irak hava sahasını Türkiye'den gidecek özel uçaklara kapattığı iddia edildi. Bu iddia konusunda, Dışişleri Bakanlığı resmi bir açıklama yapmadı. Daha önce Yıldız'ın Irak'a uçakla gidişi engellenmişti. 
 
VFR uçuşu yasağı getirildi
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kaynaklı bilgilere göre; Irak sivil havacılık otoritesi Türkiye'ye hava sahasının Türk uçaklarına kapatıldığı yönünde bir bildirimde bulunmadı. Irak'taki havacılık otoritesi, 28 Kasım'dan itibaren Erbil hava sahasını, görerek yapılan ve havacılık dilinde VFR olarak adlandırılan uçuşlar için yasakladı. Bu kısıtlamanın sadece Türk uçakları için değil bütün uçaklar için getirildiği belirtildi. Bu kararın askeri veya güvenlikle ilgili bir nedenle alınmış olabileceği kaydedildi.
 
Görerek uçuş nedir?
Wikipedi'de bu konuda şu bilgi yer alıyor:
"Görerek uçuş veya VFR uçuş, bir pilotun uçağın durum (attitude) kontrolünü ve seyrüseferini uçak dışındaki görsel referanslara göre gerçekleştirdiği uçuş. VFR kısaltması, İngilizce visual flight rules (görerek uçuş kuralları) kavramının akronimidir. Görerek uçuş yapılmasını mümkün kılan meteorolojik koşullara VMC (1 visual meteorological conditions) denir. Şartların görerek uçuşa müsait olmadığı durumlarda -pilotun lisans ve dereceleri (rating) ve uçaktaki cihazlar müsaade ediyorsa- alet uçuşu (IFR uçuş) gerçekleştirilir. ICAO'ya göre VFR uçuş gerçekleştirecek bir uçakta, ilgili ülkedeki havacılık otoritelerince belirlenen aletlerin yanısıra "en az" şu alet ve göstergeler bulunmak zorundadır: Manyetik pusula; Saniyeleri de gösteren bir zaman saati; Altimetre; Sürat saati. (Aydın Hasan-Ankara/milliyet.com.tr)

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://dunya.milliyet.com.tr/-bagdat-kuzey-irak-hava-sahasini/dunya/detay/1800448/default.htm



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,400 µs