En Sıcak Konular

CİLT KANSERİ GİDEREK ARTIYOR

28 Kasım 2013 14:34 tsi
CİLT KANSERİ GİDEREK ARTIYOR Ülkemizde fazla olmamasına karşın son yıllarda giderek artış gösteren cilt kanseri hekimleri harekete geçirdi.

Cilt kanseri giderek artıyor

Ülkemizde fazla olmamasına karşın son yıllarda giderek artış gösteren cilt kanseri hekimleri harekete geçirdi. Dünya istatistiklerine oranla yüzde 50 cilt kanseri riskinin daha az olduğu Türkiye'de, Türk Onkoloji Grubu Melamon Çalışma Grubu, Türkiye Melamon Haritası'nı çıkardı.

Tıp dilindeki ismi Melamon olan cilt kanseri, diğer kanserlere karşılaştırıldığında daha çok ölümlerle sonuçlanıyor. Dünyadaki oranlara bakıldığında Türkiye'de cilt kanserine yakalanma riski daha düşük olsa da, gelecekte ülkemizde cilt kanseri vakaları artacağa benziyor. Uzun süre güneş ışığına maruz kalınması ve bu anlamda kırsal alanda çalışanların durumu göz önüne alındığında, Türkiye'de kırsal alanda güneş altında çalışan kesim risk altında bulunuyor. Öte yandan kırsal alanın yanı sıra, özellikle kentlerde sık sık solaryuma girenler de cilt kanseri ile karşı karşıya kalabiliyor. Türk Onkoloji Grubu (TOG), yaptığı çalışma ile ortaya koyduğu Türkiye Melamon Haritası, melamonun kontrol altına alınmasını, doğru teşhis ve tedavi yaklaşımlarının geliştirmeyi planlıyor. Diğer taraftan, bu hastalığa yakalanan hastaların bilinçlenmesini ve toplumun farkındalığının artırılması planlanıyor. Dün Ankara'da basın toplantısı düzenleyen, TOG Melamon Çalışma Grubu detaylı bilgiler verdi. Toplantıda sunum yapan TOG Melamon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, melamonun Türkiye'de 100 bin erkekte 1,9, 100 bin kadında ise 1,3 oranında görülme sıklığını olduğunu bildirdi. Rakamın küçük gibi görünmesine karşın geçmiş yıllara oranla artış olduğunu kaydeden Çelik, son 30 yılda dünyada melamon görülme sıklığının 2 kat arttığını kaydetti. Kanser hastalıklarının birincil tedavilerinden kemoterapinin cilt kanseri ile mücadelede başarısız olduğunu söyleyen Çelik, son yıllarda hedefe yönelik 'immüno-onkolojik' tedavi yöntemlerinin geliştirildiğini ifade etti. Çelik bu tedavi yönteminin yaşam süresini 5 yıl uzattığını vurguladı. Çelik yaptığı uyarıda, herkesin düzenli olarak bir dermatologa gitmesi gerektiğinin altını çizdi. (Abdurrahman KOCADAĞ- MİLLİ GAZETE)


Kayak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/Cilt_kanseri_giderek_artiyor/299361#.Upcz0dJdUnE



Bu haber 812 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,466 µs