En Sıcak Konular

''TECAVÜZCÜ''YÜ KOYUYAN KARARA YARGITAY CEZA KURULU DUR DEDİ

27 Kasım 2013 21:50 tsi
''TECAVÜZCÜ''YÜ KOYUYAN KARARA YARGITAY CEZA KURULU DUR DEDİ Yargıtay Ceza Kurulu o hataya dur dedi

Motosikletle kaçırıp tecavüz etti sonra...
 
Yargıtay Ceza Kurulu o hataya dur dedi

Çocukların cinsel istismarının ve çocuk gelinlerin tartışıldığı günlerde Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin çocuk tecavüzcülerine evlenerek cezadan kurtulma olanağı sağlamaya yönelik kararları yine Yargıtay Başsavcılığı'nın itirazları üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndan döndü. Başsavcılığın tam 5 dosyada sanıklara verilen cezanın bozulmasına karar veren Daire kararlarına yaptığı itiraz dünkü Genel Kurul toplantısında kabul edildi. Böylece, 15 yaşından küçük kızlarla 'rızalarını' alarak cinsel ilişki kurduktan sonra evlenenleri, bu yaşın altındaki çocuklara zorla veya tehditle tecavüz ettikten sonra evlenenleri ya da sırf görünümü 15 yaşından büyük diye 15 yaşından küçük çocuklara tecavüz edenleri cezasız bırakabilecek ya da çok az cezayla kurtulmalarını sağlayacak kararlar yine Genel Kurul'dan döndü.

TAM 5 DOSYA

Yargıtay Ceza Genel Kurulu önüne gelen 5 dava şöyle:

OLAY 1: Sakarya'da Haziran 2007'de 15 yaşını doldurmayan B.Ş ile cinsel ilişki kuran H.A, daha sonra B.Ş ile evlendi. Bu evlilikten bir çocukları oldu. Mağdure ile şüpheli halen aynı evde oturuyor. Mahkeme, H.A'yi 15 yaşından küçük mağdureyi cinsel istismar suçundan 5 yıl 6 ay 20 gün hapse mahkum etti.

OLAY 2: Antalya'nın Kaş ilçesinde 15 yaşından küçük B.K'yı motosikletle kaçıran sanık, mağdure kızla cinsel ilişkiye girdi. Sanık hakkında çocuk istismarından dava açıldı. Sanık, daha sonra mağdure ile evlendi ama Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi sanığa 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verdi.

OLAY 3: İzmir'de 15 yaşından küçük H.S isimli kız çocuğu ailesinin de rızasıyla F.İ'ye verildi ve sokak düğünü ile çift evlendi. Küçük kızın hamile kalması ile ortaya çıkan olaydan sonra sanığa İzmir 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nce 6 yıl hapis cezası verildi.

OLAY 4: Niğde'de 15 yaşından küçük komşusu B.A'yı evine davet eden M.T, küçük kızla ilişkiye girdi. Olayın ortaya çıkmasından sonra aralarında dini nikah yapıldı. Küçük kızın hamile olmasıyla resmi makamlar olayı öğrendi ve Niğde Ağır Ceza Mahkemesi sanığa 6 yıl hapis verdi.

OLAY 5: İzmir'de Hayri Üstündağ Kadın Doğum Hastanesi'ne başvuran 15 yaşından küçük B.Y'nin hamile olduğu anlaşılınca polise haber verildi. Soruşturmada küçük kız ile ilişkiye giren S.A'nın daha sonra kızla birlikte yaşamaya başladığı ortaya çıktı. Sanık S.A, ifadesinde B.Y ile yaşını doldurduğunda evleneceğini söyledi. Mahkeme, sanığa 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

DAİRE: HATA HÜKÜMLERİNE GÖRE KARAR VERİLSİN

Yargıtay 14. Ceza Dairesi bu 5 dosyada da mağdure çocukların 15 yaşından büyük görünmesi halinde sanığın "hata" hükümlerinden yararlanarak beraat ettirilmesi gerektiğini belirterek mahkeme kararını bozdu. Kararlarda. sanıkların mağdurelerle evlendikleri ve çocuklarının olduğuna dikkat çekilerek bilirkişi incelemesi yaptırılması, hatta mahkemenin kendisinin de gözlemiyye mağdurelerin 15 yaşından büyük göründüğünü tespit etmesi halinde beraat kararı vermesi gerektiği savunuldu. Kararlar 1'e karşı 4 oyla alındı. Üye Mehmet Ali Demirezici sanığın hiçbir aşamada mağdurenin gerçek yaşını bilmediğini söylemediğine dikkat çekerek cezanın onanması gerektiği yönünde karşı oy yazdı.

BAŞSAVCILIK: TECAVÜZCÜLERE YARAR, KAMU VİCDANI KABUL ETMEZ

Kararlara Yargıtay Başsavcılığı itiraz etti. İtirazda Dairenin kararının çocukların cinsel istismarı suçunda evlenme ile cezadan kurtulma amacının güdüldüğü savunularak "Aile birliğini sağlamaya matuf bir uygulamanın hukuki olmaktan ziyade vicdani olarak değerlendirilmektedir. Aynı durumda olup da resmi evlilik gerçekleştirmeyen sanıklar yönünden haksızlık oluşturabilecek uygulama, cinsel saldırı veya çocukların cinsel istismarı suçunu cebir veya tehditle gerçekleştiren sanıklar açısından da uygulanabilirliği düşünüldüğünde, bu nitelikteki sbuçları işleyenlerin daha az ceza almaları veya eylemlerinin şikayete bağlı suça dönüşme ihtimali karşısında, adaletsiz ve kamu vicdanını zedeleyen kararların verilmesine yol açabilecektir" denildi.

GENEL KURUL "HATA"YA DUR DEDİ

Ceza Genel Kurulu da 15 yaşını bitirmemiş çocuklarla evlenenlerin yanı sıra bu yaştaki çocuklara tecavüz ettikten sonra evlenenleri ya da sırf görünümü 15 yaşından büyük diye çocuklara tecavüz edenleri cezadan kurtarabilecek nitelikleki "haka hükümlerinin uygulanması" kararlarını kaldırdı ve yerel mahkemelerin verdiği mahkumiyetlerin onanması yönünde karar verdi. (Kemal GÖKTAŞ/VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/motosikletle-kacirip-tecavuz-etti-sonra/587576/1/gundem



Bu haber 1,111 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,873 µs