En Sıcak Konular

ELEKTRİKTE BAŞVURU VE FATURA ÖDEMELERİ ONLİNE YAPILABİLECEK

27 Kasım 2013 21:45 tsi
ELEKTRİKTE BAŞVURU VE FATURA ÖDEMELERİ ONLİNE YAPILABİLECEK Hazırlanan yeni yönetmeliğe göre, tüketiciler elektrik aboneliği için artık internet veya telefon üzerinden başvuru yapabilecek. Elektrik faturalarını kredi kartıyla ödeyebilecek.

Elektrikte kartla ödeme başlıyor!

EPDK bir dizi düzenleme için düğmeye bastı

Hazırlanan yeni yönetmeliğe göre, tüketiciler elektrik aboneliği için artık internet veya telefon üzerinden başvuru yapabilecek. Elektrik faturalarını kredi kartıyla ödeyebilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 34 milyon elektrik abonesini yakından ilgilendiren bir dizi düzenleme için düğmeye bastı. Hazırlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği ile artık elektrik bağlatmak için dağıtım şirketine gitme dönemi bitiyor. Başvurular internet veya telefon üzerinden yapılacak. Tüketiciler faturalarını kredi kartıyla ödeyebilecek. Sayaç parası tüketicinden alınmayacak

Elektrik dağıtım özelleştirmeleri yapılan devir işlemleriyle tamamlandı. Ancak bu süreç bir dizi sorunu da beraberinde getirdi. Sayaçların zamanında okunmaması veya eksik okumadan kaynaklanan sorunlar yüzünden vatandaşlarla şirketler karşı karşıya geldi. Bu konudaki şikâyetlerin son dönemde artması üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da harekete geçti.

VATAN'ın sorularını yanıtlayan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, "Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğimizde önemli değişiklikler yaptık. Düzenleme önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Çok fazla detaya girmek istemem ama tüketiciler açısından ilgi çekici bir iki hususu ifade edebilirim" dedi ve ekledi:

"Elektrik abonelerinin satış sözleşmesi başvurularının internet üzerinden ya da telefonla yapılmasına imkân sağlanmayı hedefliyoruz. Ayrıca abonelere faturaların elektronik posta ile gönderilebilmesine yönelik düzenleme yapıyoruz. Faturaların kredi kartları ile ödenebilmesine de olanak sağlıyoruz. Sayaç değişimi ile ilgili olarak, tüketiciden herhangi bir ad altında bedel talep edilemeyeceği ve tüm maliyetlerin ilgili dağıtım şirketi tarafından karşılanacağı, mevcut sayaçların belirli bir program kapsamında, sayacın bakım ve işletme sorumluluğu kapsamında tüketiciden iz bedelle devralınmasını getiriyoruz."

Köktaş, kayıp-kaçak bedelleri hakkında da önemli açıklamalar yaptı. Bu konuda son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Köktaş, "Bu kapsamda, toplam 10.84 milyar kWh, yani 2,8 milyar TL kaçak tahakkuku gerçekleştirildi ve 671 bin abone hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunuldu" bilgisini verdi. Halen yüzde 14.5 civarında olan kayıp- kaçak oranının 2014 yılında yüzde 13.2, 2015 yılında da yüzde 12'ye doğru bir azalış yaşanması bekleniyor.

KURULU GÜÇTE REKOR KIRILDI

Elektrik üretiminde bu yıl çok önemli bir rekora imza atıldı. Ekim sonu itibarıyla 4 bin 925 megavatlık kapasite artışı sağlandı.

Bunun 428.3 megavatı rüzgar, 2 bin 114 megavatı hidrolik,148.6 megavatı jeotermal, 65.5 megavatı çöp gazı, biyokütle ve atık ısıdan oluştu. Toplamda 4.7 milyar liralık bir yatırım anlamına gelen bu tesislerin devreye girmesiyle Türkiye'nin toplam kurulu gücü de 62 bin megavata ulaştı. İşletmeye alınan santraller ile elektrik enerjisi üretim santrali sayısı 883'e yükseldi.

Güneş enerjisinde başvuruları inceliyoruz

Haziran ayında güneş enerjisi santrali başvurularını alan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bu konudaki incelemelerini sürdürüyor. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, "600 megavatlık lisans için 7 bin 873 megavatlık 496 adet lisans başvurusu geldi" dedi. Köktaş'ın verdiği bilgilere göre zaman kaybını önlemek için usulüne uygun yapılan 392 lisans başvurusuna ilişkin bilgi ve belgeler Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, TEİAŞ Genel Müdürlüğü ve Kurumumuz Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı'na gönderildi. Kurum, 104 başvurunun sürece devam edip edemeyeceği konusunda da bir karar aşamasında. Başkan Hasan Köktaş, "İlgili kurumların teknik değerlendirmeleri tamamlaması ve yarışma sürecinin ardından şirketler ön lisanslarını alıp yatırım sürecine başlayacaklar.

Tabii bu dediğim 2013 yılı için yapılan başvurular. Biliyorsunuz yeni mevzuatımızla TEİAŞ önümüzdeki günlerde 2014 yılı ile 5 ve 10 yıllı dönemler için bağlantı kapasitelerini ilan ettikten sonra yeni bir başvuru süreci başlatacağız." diye konuştu.

 

UFUK ŞANLI / VATAN

 

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/elektrikte-kartla-odeme-basliyor/587386/4/yazarlar



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,416 µs