En Sıcak Konular

DERSHANE DÜELLOSU

16 Kasım 2013 20:19 tsi
DERSHANE DÜELLOSU Dershanelerin kapatılması konusu 11 yıldır AKP Hükümeti ile ‘paylaşım ve çıkar ortaklığı’ yapan yapılanmanın arasını açtı. Düello medyaya da yansıdı.

Dershane düellosu

Dershanelerin kapatılması konusu 11 yıldır AKP Hükümeti ile 'paylaşım ve çıkar ortaklığı' yapan yapılanmanın arasını açtı. Düello medyaya da yansıdı. Daha önce ortak manşet atan gazeteler şimdi zıt kutuplarda yer alıyor 

Dershanelerin kaldırılması konusu Hükümet ile cemaat arasında çatışmaya yol açtı. 2003 yılından bu yana Irak'ın ABD tarafından işgal edilmesi, Arap Baharı, Ergenekon ve Balyoz davaları, Avrupa Birliği süreci, Ermeni ve Kürt açılımları gibi son 11 yıldır Türkiye gündemini belirleyen konularda ortak tavır içinde olan Hükümet ile cemaat ilk defa dershane konusunda belirgin bir şekilde karşı saflarda yer aldı.

Düello 'yandaş medya' olarak nitelenen TV kanalları ve gazetelerde de kendini gösterdi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Zaman gazetesinde önceki gün yer alan "Eğitime Büyük Darbe" başlıklı yarım sayfalık manşet haberi yalanlamak için Perşembe günü sadece basın açıklaması yapmakla yetinmedi, aynı zamanda AHaber ile 24 kanallarına çıkarak haberin içeriğini yalanladı. 
Yandaş medya iki parça Dershane çatışması dün 'yandaş medya'da da belirgin ayrışmaya yol açtı. Başbakan Erdoğan'ın yurtdışı seyahatlerinde genel yayın yönetmenlerini uçağına aldığı gazeteler birbirine karşı saf tuttu. 

Dershane yanlısı Zaman ve Bugün gazetelerine karşı Hürriyet, Sabah, Star, Takvim, Yeni Şafak, Akşam; Hükümetin dershanelerle ilgili düzenlemesini detaylandıran ve öven manşetlere yer verdi. Sabah gazetesi "Dershaneler için Kara Propaganda" başlıklı manşetinde bizzat isim vererek Zaman gazetesi ile Samanyolu TV'nin haberlerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yalanlandığını belirtti. Gazete Milli Eğitim Bakanlığı'nın söz konusu haberleri yalan ve kışkırtıcı olarak nitelendirdiğini manşet spotuna taşıdı. Akşam gazetesi "Yok Etme Değil Dönüştürme", Takvim gazetesi "Apaçık Yalan", Star "Hedef Kaliteli ve Daha Eşit Eğitim" gibi manşetlerle çıktı. Türkiye gazetesinin ise haberi Hükümet yanlısı vermesi ancak birinci sayfada büyütmemeye çalışması dikkat çekti. 

Cemil Çiçek de yolları ayırıyor mu?

Dershane yanlısı manşet atan Zaman ve Bugün gazeteleri CHP ve MHP milletvekillerinin açıklamalarının yanı sıra Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in "Eğitim sistemindeki sorunlar giderilmeden dershaneler kapatılıyorsa başka sorunlar ortaya çıkar" açıklamasına yer verdi. Oysa Sabah, Star, Takvim, Yeni Şafak, Akşam gibi 'yandaş medya' bu açıklamayı aktarmadı. Cemil Çiçek'in de bu açıklamalrının ardından Arınç gibi Başbakan Erdoğan ile yollarını ayırıp ayırmayacağı merak ediliyor. Çiçek de 3 dönem üst üste milletvekili seçildiğinden normal koşullarda 2015 yılında aday olamayacak. Arınç da öğrenci apartları nedeniyle Başbakan Erdoğan ile ters düşmüştü. 

Tayyip Erdoğan'ın planı

Dershanelerin kapatılmasını ilk olarak Başbakan Erdoğan tarafından 2012 yılında gündeme getirmişti. Bu çerçevede Hükümet bu yılın başında 7 kişilik bir komisyon kurmuştu. Komisyonun hazırladığı yasa tasarısının önümüzdeki günlerde TBMM'ye getirilmesi bekleniyor. Tasarıya göre dershaneler özel okullara dönüştürülecek ancak uzmanlar, Türkiye'de bulunan dershanelerden sadece yüzde 1'inin özel okul olabilecek niteliğe sahip olduğunu belirtiyor. Hükümetin bu sorunu nasıl çözeceği ise henüz detaylı olarak kamuoyu ile paylaşılmadı. Taslakta dershane öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda çalışabileceği belirtiliyor ancak halıhazırda 250 bin öğretmen iş beklerken bu sorunun nasıl aşılacağı da net bir şekilde ortaya konmamış. Ayrıca Hükümet SBS, YGS ve LYS gibi milyonları ilgilendiren sınavları kaldırmaya yönelik bir adım da atmadı. Dahası sınavların gittikçe karmaşıklaş bir hal alacağı ve soruların açık uçlu (test değil) yöneltilmesiyle daha da zorlaşacağı belirtiliyor. (RECEP BAHAR / YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13003166/dershane-duellosu


Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,647 µs