En Sıcak Konular

KKTC 30 YAŞINDA

15 Kasım 2013 22:42 tsi
KKTC 30 YAŞINDA Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü ülkenin dört bir yanında tören ve etkinliklerle kutlanıyor

KKTC 30 yaşında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümü ülkenin dört bir yanında tören ve etkinliklerle kutlanıyor
 
1974 Barış Harekatı'nın ardından 15 Kasım 1983 yılında bağımsızlığını ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 30 yaşında. KKTC'de bağımsızlık yıldönümü çeşitli törenlerle kutlanacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'den gidecek heyetler, Kıbrıs Türk halkının Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ortak olacak.
Kıbrıs Türk halkının liderleri Dr. Fazıl Küçük ile Rauf Raif Denktaş'ın anıt mezarlarında da törenler düzenlenecek.
15 Kasım törenlerinde Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı Solo Türk ekibi gösteriler yapacak.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 30. Kuruluş Yıldönümü resmi kutlamaları Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun BRT'den yaptığı konuşmayla başladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasının başında 15 Kasım 1983 tarihinde de halkın takdiri ile ilan edilen devletin en güçlü dayanak olmaya devam ettiğini söyledi.
 
Zorlu süreç
Konuşmasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar geçen zorlu sürece de değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu sürecin sonunda Kıbrıs Türkünün dünyadaki egemen devleti olan halklar arasındaki yerini aldığını hatırlattı.
 "Halkın özgür iradesi sonucu doğan Devlet bugün 30 yaşındadır ve sapasağlam, dimdik, sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirmektedir" diyen Eroğlu, o nedenle Cumhuriyet Bayramı'nda coşmalı, gururlanmalı ve başarılanları küçümsemeye çalışanlara fırsat verilmemesi, 40'ıncı 50'nci yıllarda Devletin gelmesi istenen noktaya doğru kararlı adımlar atılması gerektiğini kaydetti. 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtı'nın sağladığı özgürlük ve güven ortamı neticesinde kurulduğunun altını çizen Eroğlu, "Devletimiz, Rumların bir türlü, iki kesimliliğe, siyasi eşitliğe, egemenliğe dayalı yeni bir ortaklık kurulmasına yanaşmamaları üzerine vücuda getirildi" hatırlatmasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anavatan Türkiye'nin maddi ve manevi desteğiyle kurulan KKTC'nin bugün dünyanın gıptayla baktığı bir parlamenter sistemle yönetildiğini vurguladı.
Kıbrıs Türkünün her zaman için Rum komşularıyla bir anlaşma arayışı içinde olduğuna vurgu yapan Eroğlu, bu anlaşmanın siyasi eşit, egemen taraflar ve iki kesimlilik ilkesine bağlı olabileceğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, bunu farklı yorumlamanın tarihi gerçeklere aykırı ve Kıbrıs Türk Halkı'nın hak ve menfaatlerini koruma ödevine ters olduğunu anlattı.
 
Atalay Ada'da 
Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da törenlere katılmak için adaya gitti. Törenlere Ankara'dan ayrıca Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Vakur Gökdenizler, Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Teknik Heyet Başkanı Genç Osman Yaraşlı da katılacak. Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük ile KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Anıt Mezarı'nda düzenlenecek törenlerin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=91084



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,963 µs