En Sıcak Konular

DÖVİZİMİZ ABD ÜNİVERSİTELERİNE AKIYOR

14 Kasım 2013 21:05 tsi
DÖVİZİMİZ ABD ÜNİVERSİTELERİNE AKIYOR ABD'deki yaklaşık 820 bin uluslararası öğrencinin 11 bin 278'ini Türkler oluşturuyor. Yabancı öğrenciler ABD ekonomisine yaklaşık 24 milyar dolarlık katkı sağlıyor. Türk öğrencilerin katkısı ise 330 milyon dolar!

Türkiye'nin dövizi ABD üniversitelerine akıyor

ABD'deki yaklaşık 820 bin uluslararası öğrencinin 11 bin 278'ini Türkler oluşturuyor. Yabancı öğrenciler ABD ekonomisine yaklaşık 24 milyar dolarlık katkı sağlıyor. Türk öğrencilerin katkısı ise 330 milyon dolar! 

Üniversite okumak gençlerin çoğunun hayalidir. Türkiye'de adam gibi eğitim veren bir üniversiteyi kazanamayan gençler, yurtdışına yöneliyor. Tercih edilen ülkelerin başında ise ABD ve İngiltere geliyor. Durum bu olunca her yıl milyonlarca döviz yabancı ülkelerin eğitim sistemine akıyor. 

ABD'ye en çok Çinli ve Hintli öğrenciler eğitim görmek için gelirken, Türkiye ABD'ye en fazla öğrenci gönderen 10. ülke konumunda. ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Eğitim ve Kültür İşleri Bürosu'nun desteğiyle Uluslararası Eğitim Enstitüsü (IIE) tarafından hazırlanan 'Open Doors 2013 - Açık Kapılar 2013' raporu, Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen toplantıda açıklandı. ABD'de her yıl hazırlanan rakamlara göre, 2012-2013 akademik yılında ABD'de bulunan 819 bin 644 öğrencinin 11 bin 278'ini Türkler oluşturuyor. Bu rakamla Türkiye, ABD'ye öğrenci gönderen ülkeler listesinde dünyada sırasıyla Çin, Hindistan, Güney Kore, Suudi Arabistan, Kanada, Tayvan, Japonya, Vietnam ve Meksika'dan sonra onuncu sırada bulunuyor. Öğrenci sayısıyla Almanya, İngiltere, Fransa ve İspanya'yı da geride bırakan Türkiye, Avrupa'da ABD'ye en fazla öğrenci gönderen ülkelerin başını çekiyor.
Türklerden ABD üniversitelerine 330 milyon dolar!

2012-2013 döneminin verilerine göre ABD'de eğitim gören Türk öğrencilerin büyük bir kısmı bu ülkeyi lisansüstü eğitim için tercih ediyor. ABD'deki Türk öğrencilerin yüzde 29.3'ü üniversite eğitimi, yüzde 52.8'i lisansüstü eğitim, yüzde 7.3 ise diğer düzeylerde eğitim alıyor. İsteğe bağlı staj için ABD'yi tercih eden Türk öğrencilerin sayısı ise yüzde 10.6 oranında. Türk öğrenciler her yıl ABD eğitim sistemine yaklaşık 330 milyon dolar bırakıyor. Bu parayla Türkiye'de tam donanımlı 10 üniversite kurabilmek mümkün 
En çok talep Çinli öğrencilerden

Rapora göre, 2012-2013 öğretim döneminde ABD'ye yüzde 21 artışla en fazla Çinli öğrenciler talep gösterdi. Yaklaşık 235 bin Çinli öğrencinin okuduğu ABD'de, bu öğrencilerin oranı toplam yabancı öğrencilerin yüzde 29'unu oluşturdu. ABD'de yaklaşık 96 bin 754 Hintli öğrenci eğitim alıyor. Çin ve Hindistan'ı takip eden ülke ise 70 bin 627 öğrenci ile Güney Kore. Yabancı öğrenciler eyalet olarak en fazla California, New York ve Texas'ı tercih ediyor. Buna göre, California eyaletinde 111 bin, New York'ta 88 bin ve Texas'ta 62 bin yabancı öğrenci eğitim alıyor. ABD'ye gelen yabancı öğrenciler en fazla işletme ve yönetim ile mühendisliğe ilgi gösteriyor. Matematik ve bilgisayar mühendisliği ise diğer en çok ilgi gören alan.

Kaynak:YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13003128/turkiye-nin-dovizi-abd-universitelerine-akiyor


Bu haber 784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,263 µs