En Sıcak Konular

SICAK PARA GELDİĞİ GİBİ KAÇIYOR

31 Ağustos 2013 09:30 tsi
SICAK PARA GELDİĞİ GİBİ KAÇIYOR Borsadan ve Hazine Bonosu’ndan çıkan yabancı yatırımcılar yönünü Brezilya’ya çevirdi. 20 günde Türkiye’den çıkan sıcak para miktarı 10 milyar doları buldu.

Sıcak para, geldiği gibi kaçıyor!

Borsadan ve Hazine Bonosu'ndan çıkan yabancı yatırımcılar yönünü Brezilya'ya çevirdi. 10 Ağustos'tan bu yana Türkiye'den çıkan sıcak para miktarı 10 milyar doları buldu.
 
ABD Merkez Bankası (FED)'nın eylül ayında sıkı para politikasına geçeceği beklentisinin yanısıra Suriye'de sıcak saatler yaşanması, en fazla Türkiye gibi gelişmekte olan piyasaları vurdu. Brezilya daha önceden açıkladığı 60 milyar dolarlık dolar operasyonunun ardından faizleri yükseltmesi ile birlikte Türkiye'den çıkan sıcak para yönünü Rio de Jenerio'ya çevirdi. Geçtiğimiz hafta içinde 1o Ağustos'tan itibaren borsadan ve hazine bonosundan çıkarak dolara yönelen ve yönünü Brezilya'ya çeviren sıcak paranın miktarı 10 milyar doları buldu. Yurtdışında yerleşiklerin portföyündeki hisse senedi stoku 16-23 Ağustos haftasında 6 milyar 732 milyon azalışla 54 milyar 722.6 milyon dolar oldu. Merkez Bankası'nın Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri geçici verilerine göre yabancıların 16-23 Ağustos haftasında net (piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış) 279.6 milyon dolar hisse satışı, 1 milyar 72.5 milyon dolar düzeyinde Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satışı gerçekleşti.
 
54 milyar dolar tetikte
Yurtdışında yerleşiklerin portföyündeki hisse senedi stoku 16-23 Ağustos haftasında 279.6 milyon dolarlık net hisse senedi satışının da etkisiyle 6 milyar 732.1 milyon dolar azalışla 54 milyar 722.6 milyon dolara geriledi. Yabancıların repo işlemleri dahil DİBS stoku anılan bir haftalık dönemde 3 milyar 755 milyon dolar azalışla 56 milyar 878 milyon dolar oldu. 16-23 Ağustos haftasında yabancıların yaptığı repo işlemleri 1 milyar 75 milyon dolar azalışla 11 milyar 153 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 
 
Rezervler düşüyor.
Bu arada sıcak para çıkışının yanısıra, açık pozisyonr kapatmak isteyen bankaların talebiyle sürekli piyasalara müdahale etmek zorunda kalan Merkez Bankası'nın döviz rezervleri de geriledi.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 687 milyon dolar azalarak 129 milyar 292 milyon dolara geriledi. Merkez Bankası Haftalık Para ve Banka istatistiklerine göre, brüt döviz rezervleri 23 Ağustos ile biten bir haftalık dönemde 687 milyon dolar azalarak 109 milyar 250 milyon dolardan 108 milyar 563 milyon dolara düştü. Merkez Bankası'nın, 16 Ağustos itibariyle 129 milyar 979 milyon dolar olan toplam rezervleri ise 23 Ağustos'ta 687 milyon dolar azalarak 129 milyar 292 milyon dolara geriledi.
 
Yeni bir krizin eşiğindeyiz
Morgan Stanley Asya'nın Eski Başkanı ve Yale Ekonomisti Stephen Roach, küresel ekonominin yeni bir krizin eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.Fed'in ayda 85 milyar doları bulan tahvil alımlarını Eylül'de azaltmaya başlayabileceği yönündeki söylemler gelişen ülkelerin para birimlerinde ciddi değer kayıplarına neden oluyor. CNBC'nin "Fast Money Halftime Report" programına konuk olarak değerlendirmede bulunan Morgan Stanley Asya'nın Eski Başkanı ve Yale Ekonomisti Stephen Roach, küresel ekonominin yeni bir krizin eşiğinde olduğunu söyledi. 
 
Cari açığın finansmanı 
Roach şöyle devam etti: "Sadece Hint Rupisi'nde değil, Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ve Endonezya gibi diğer gelişen ülkelerin para birimlerinde de ciddi boyutlara varan değer kaybı yaşanıyor. Bahsi geçen ülkelerin bir diğer ortak yanı ise bir hayli büyük dış borçlara ya da cari açıklara sahip olmaları. Bu nedenle niceliksel gevşeme politikaları sayesinde sağlanan sermaye akışı bu ekonomiler için kritik öneme sahip. Roach, sıkı para politikasının bedelinin ne olduğunun henüz bilinmediğini söyledi. 
 
Avrupa hâlâ tetikte bekliyor
AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Euro Bölgesi krizinin sona erdiğini söylemek için çok erken olduğunu belirtti. AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ekonominin iyileşmekte olduğuna dair işaretler olduğunu fakat krizin bittiğini söylemek için henüz erken olduğunu ifade etti.Rehn, bir konferans sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yaz Avrupa ekonomisinin dönüm noktasına ulaştığına ilişkin iyi işaretler gördüklerini dile getirdi.Fakat hala Avrupa'nın bazı bölgelerinde işsizliğin dramatik seviyelerde olduğuna dikkat çeken Rehn, krizin sona erdiğine ilişkin açıklamaları vakitsiz olarak nitelendirdi.
 
Sarı madene İngiltere darbesi 
Suriye'ye müdahale ihtimalinin yakın olduğu günlerde 1430 dolarla 3 aylık rekorunu kıran altın İngiliz Parlamentosu'ndan çıkan ret kararıyla düşmeye başladı.Suriye'ye müdahale gerginliği ile uluslararası piyasalarda ons başına 1430 dolara kadar çıkan altın fiyatları İngiliz parlamentosunda yapılan Suriye'ye müdahale oynamasında ret çıkmasıyla düşmeye başladı.
Dün sabah saatlerinde düşmeye başlayan altın  1397 dolara indi.İngiliz Parlamentosu'nda haftaya yeni bir oylama yapılacağı bildirildi. 
 
Aylık artış % 7.4
Altın bu düşüşüne rağmen aylık ve haftalık bazda yatırımcısına kazandı. Vadeli altın piyasası Haziran'daki dip seviyelerinden yüzde 20 artış yaşadı. Uluslararası piyasalarda altın bu hafta yüzde 1,1 artarken aylık artış yüzde 7,4 oldu. Yurt içi piyasalarda ise 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı haftalık bazda yüzde 3,13 değer kazandı. Öte yandan İngiliz Parlamentosu'nun kararı petrol fiyatlarını da etkiledi. Suriye gerginliği ile 117 dolara kadar yükselen Brent petrol iki gün içinde 4 dolar düşüşle 113 dolara geriledi. ABD ham petrolleri de 110 dolarlık seviyeyi koruyamadı ve 107 dolara geriledi. 
 
WSJ: "Merkez Bankası'nın kur tahmini iddialı"
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "Lirayı aslanlar gibi savunacağız" derken doların yılın son kuru için yaptığı TL 1.92 tahmini, "iddialı" bulunuyor. ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Merkez Bankası'nın kur tahmininin gerçekleşmesinin beklenmediğini kaydetti.Gazete tarafından 11 iktisatçı arasında gerçekleştirilen bir ankete göre, piyasayı izleyenler, liranın dibinden çıkacağını düşünmekle birlikte doların yıl sonu kuru için ortalama olarak TL 1.97 tahmininde buluyorlar.
Ancak, bu tahminin Başcı'nın öngördüğü TL 1.92 düzeyinin üzerinde kaldığına dikkat çekiliyor.Haberde değerlendirmelere yer verilen Standard Bank'ın yüksek el piyasalar araştırma bölümü Başkanı Tim Ash ise, Merkez Bankası'nın "daha büyük bir müdahaleyi içeren bir plan" ortaya koyması ihtiyacın bulunduğunu öne sürdü. Ash, doların kuruna ilişkin yıl sonu tahminini de, Başçı'nın sözlerinin ardından TL2'den TL2.1'e çıkarttı.Temmuz ayındaki ticaret açığının beklentileri aştığına dikkat çeken ABD'li gazete, "Türk ekonosimisinin kilit bir zayıflığı" olarak nitelediği genişleyen açıkta Ortadoğu'ya ihracattaki yüzde 30'luk düşüşün etkili olduğunu savundu.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=88299


Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,231 µs