En Sıcak Konular

SURİYE'Yİ YENİ VE DAHA BÜYÜK ACILAR BEKLİYOR

27 Ağustos 2013 09:57 tsi
SURİYE'Yİ YENİ VE DAHA BÜYÜK ACILAR BEKLİYOR Türkiye’nin de içinde olacağı bir koalisyonun Suriye’yi vurmasının artık an meselesi olduğu belirtiliyor.

Düğmeye basıldı geri dönüş yok!

Suriye'de 2.5 yıldır süren iç savaşa karşı pasif kalan Batı, kimyasal silahla 2 bin sivilin katledilmesi sonrası bu tutumunu değiştirdi

Türkiye'nin de içinde olacağı bir koalisyonun Suriye'yi vurmasının artık an meselesi olduğu belirtiliyor.

Yakıp yıkılan şehirler, ülkesinden kaçan milyonlarca insan, evsiz kalan 1 milyon çocuk, hayatını kaybeden 100 binden fazla kişi... Bunların hiçbiri Batı ülkelerini Suriye'ye müdahale için ikna edememişti. Ancak Şam'ın Guta bölgesinde yaşanan kimyasal saldırı dönüm noktası oldu. Esad saldırıdan muhalifleri sorumlu tutsa da bütün dünyada oluşan algı fütursuzca şehir merkezlerine savaş uçaklarıyla bombardıman yapan Suriye liderinin bu saldırının da arkasında olduğu yönünde. Esad'ın arkasında duran ise sadece Rusya ve İran...

Hedef listesi hazır

Hal böyleyken, kimyasal katliam yüzünden Esad'a esaslı bir ders vermek isteyen Batı dünyası şimdi ilk kez çok ciddi bir şekilde askeri müdahale seçeneklerini değerlendiriyor. Pentagon tarafından 'her olasılığa karşın' aylar öncesinden hazırlanan Suriye'de vurulabilecek hedefler listesi New York Times gazetesinin haberine göre geçen hafta Beyaz Saray tarafından incelenmeye başlandı.

Tomahawk füzeleriyle gerçekleştirilecek olan saldırılarda nokta atışlarıyla kimyasal silah depoları, askeri üsler, hava savunma sistemleri ve iletişim altyapısının yok edilmesi planlanıyor. Füzelerin Akdeniz'de konuşlu Amerikan ve İngiliz destroyerlerinden fırlatılması hedefleniyor.

İngiliz basınına göre operasyon konusunda en hevesli olan ülke İngiltere. İngiliz Başbakanı Cameron'ın Suriye'ye askeri müdahale için Obama'ya baskı yaptığı iddia ediliyor.

Hague: BM'siz de olur

Nitekim İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague, "Esad, BM denetçilerine izin verene kadar bütün kimyasal silah kalıntılarını yok etmiştir" açıklamasıyla BM denetçilerinin bir sonuca ulaşamaması durumunda da Suriye'nin vurulması gerektiğini ima etti. Beyaz Saray da aynı paralelde, "Şimdi izin verilmesi geçerli değil. Esad kendisinin bu saldırıyı yapmadığına dünyayı ikna etmek istiyorsa 5 gün önce bu izni vermeliydi" dedi.

İngiliz Bakan Hague dün de, "Birleşmiş Milletler'in desteği olmadan Suriye'ye karşılık vermek mümkün olabilir. Suriye üzerindeki diplomatik baskı işe yaramadı. BMGK sorumluluklarını üstlenmedi. Verilecek herhangi bir tepki uluslararası hukuka uygun olacaktır" çıkışı yaptı.

Cameron tatili kesiyor

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Suriye ile ilgili gelişmelerden dolayı tatilini kısa tutarak Londra'ya dönmesi bekleniyor. Ailesiyle Cornwall'da tatilde olan Cameron'ın çarşamba günü Suriye'ye ilişkin yapılacak ve bakanlar ile istihbarat yetkililerinin katılacağı yüksek düzeyli güvenlik toplantısına başkanlık etmesi öngörülüyor.

Libya'da Kaddafi'yi deviren NATO operasyonunda başrol oynayan Fransa da askeri müdahaleyi en şiddetli olarak savunun batılı ülkelerden.. Fransız Dışişleri Bakanı Fabius, 'Bütün seçenekleri değerlendiriyoruz. Seçenek olmayan tek şey hiçbir şey yapmamak' dedi. 

İtalya Başbakanı Emma Bruno ise "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı olmadan Suriye'ye askeri müdahalenin uygulanabilir değil. Herhangi bir girişimde bulunmadan önce binlerce kez düşünülmesi lazım. Sonuçları dramatik olabilir" açıklamasını yaptı.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/dugmeye-basildi-geri-donus-yok/564616/1/gundem


Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,443 µs