En Sıcak Konular

KREDİ KARTI İLE TAKSİT'E'' LİMİT ENGELİ'' GELİYOR

20 Ağustos 2013 09:53 tsi
KREDİ KARTI İLE TAKSİT'E'' LİMİT ENGELİ'' GELİYOR BDDK’nın yeni bir tebliğ ile getireceği kredi kartı kullanım sınırlaması bankaların kredi kartını teşvik etmelerini ve tüketicilerin taksitli harcamalarını olumsuz etkileyecek.

Kart Operasyonu: 4.5 milyon kullanıcının 'limiti' düşecek

BDDK'nın aylık geliri 1000 liranın altında olan kredi kartı sahiplerinin limitine sınırlama getirme planı 4.5 milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor. Bu düşüşle bir anda 'limiti aşacak' olanların borç hesabını nasıl kapatacağı şu anda belirsiz.

Kart Operasyonu: 4.5 milyon kullanıcının 'limiti' düşecek

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 1 ay önce kredi kartı kullanımı konusunda yaptığı uyarıları sonrasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bu alanda borçların artmasını önleme adına 'limit' taslağı hazırladı. Bu çalışmanın bir diğer yanı da artan tüketici kredilerini aşağı doğru çekmek. BDDK'nın taslağı aylık geliri 1000 liranın altında olan kredi kartı sahiplerinin limitini 1000 TL ile sınırlamasına yol açacak.

Üzerinde çalışılan ve bankalardan görüş istenen yeni çalışmayla kart kullanıcılarının taksitli harcamaları büyük oranda kısıtlanmış olacak. Bundan da en çok aylık maaşı 1000 TL'nin altında olan asgari ücretliler etkilenecek.
Şu anda Türkiye'deki toplam kredi kartı sayısı 56.5 milyonu buluyor. Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre bu kart sahiplerinin yaklaşık yüzde 8'nin aylık geliri 1000 TL'nin altında kalıyor. Buna göre BDDK'nın yapacağı düzenlemeden 4.5 milyon kişi etkilenecek.
Türkiye'de aylık geliri 1000 TL'nin altında olanların büyük çoğunluğunu asgari ücretle çalışanlar ve emekliler oluşturuyor. Sektör yetkilileri, 1000 TL'nin altında geliri olan kredi kartı kullanıcılarının ayrıca ev kadını ve öğrencilerden oluştuğunu kaydediyor.

Taksiti durduracak
Türkiye'de şu anda kart müşterileri aylık gelirlerinin iki katı tutarında kredi kartı harcaması yapabiliyorlar. Yeni taslak uygulamaya girdiğinde bu hüküm geçerliliğini kaybedecek ve aylık geliri 1000 TL'nin altında olanlar bu tutar kadar aylık harcama yapabilecekler.
BDDK'nın yeni düzenlemesinde kredi kartlarında 15 bin TL'ye kadar olan limitlerde asgari ödeme tutarının yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılması planlanıyor. 15 bin-20 bin TL arası limitlerde asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 30'undan yüzde 35'ine yükseltilecek.
BDDK'nın yeni bir tebliğ ile getireceği kredi kartı kullanım sınırlaması bankaların kredi kartını teşvik etmelerini ve tüketicilerin taksitli harcamalarını olumsuz etkileyecek.

Aylık gelir nasıl hesaplanacak?
BDDK'nın tebliğinde üzerinde en çok tartışılan konunun gelir olduğu öğrenildi. Kredi kartı kullanların yüzde 60'nın serbest meslek sahipleri olduğunu belirten bankacılık yetkilileri, aylık gelirin nasıl hesaplanacağının bilinmediğini söylediler. Bankacılar, kredi kartı kullanıcılarının büyük bölümünün mobilyacı, kuaför, balıkçı, restoran sahibi gibi serbest meslek sahipleri olduğunu ifade ederek, "Bu kişilerin aylık gelirleri belli değildir. Bazen dönemsel olarak yüksek gelir elde ederler bazen de kazançları olmaz. Bunlara gelire göre sınırlama getirmek endişelendiriyor. Taksitli Türkiye'de bu olmaz" yorumunda bulundular. Türkiye İngiltere'den sonra Avrupa'da en çok kredi kartı üzerinden taksitli harcama yapan ülke olarak öne çıkıyor.(KADİFE ŞAHİN-MİLLİYET)


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://ekonomi.milliyet.com.tr/kart-operasyonu-4-5-milyon/ekonomi/detay/1752137/default.htm


Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,810 µs