En Sıcak Konular

KASAP VİZESİ İLE HAC OLUR MU?

20 Ağustos 2013 09:40 tsi
KASAP VİZESİ İLE HAC OLUR MU? Hacı adayları bu kez de uyanıkların hedefinde. Şirketler Diyanet’in kontenjanına giremeyen adayları işçi vizesiyle hacca götürüyor. Diyanet İşleri tepkili: Tavsiye etmiyoruz.

Kasap vizesiyle hac!

Diyanet uyarıyor...

Hacı adayları bu kez de uyanıkların hedefinde. Şirketler Diyanet'in kontenjanına giremeyen adayları işçi vizesiyle hacca götürüyor. Diyanet İşleri tepkili: Tavsiye etmiyoruz.

Hac mevsimi yaklaşırken bazı hac organizasyon şirketleri, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kontenjanına giremeyen hacı adaylarına işçi vizesiyle hac vaadinde bulunuyor. 

Suudi Arabistan yönetimi, her yıl nüfus oranlarına göre ülkeler için hac kontenjanı belirliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da Türkiye için belirlenen kontenjan doğrultusunda kura yoluyla hacı adaylarını belirliyor. Ancak kurada adı çıkmayan bazı hacı adayları, yıllarca beklemek durumunda kalıyor. Bu mağduriyeti kullanmak isteyen "paravan" organizasyon şirketler ise işçi vizesiyle hac vaadinde bulunuyor. "Kutsal topraklara gidemiyorum diye üzülmeyin. Hac için 2 bin 800 Euro'luk işçi vizesiyle sınırlı kontenjanımızdan yararlanın" diye cep telefonlarına mesaj gönderen bir organizasyon şirketini, müşteri gibi aradığımızda yetkiliden aldığımız bilgiye göre, sistem şöyle işliyor:

Sadece erkekler için

Suudi Arabistan yönetimi, hac görevi sırasında kafilelere hizmet sunacak şoförler ve kasaplar için bir işçi kontenjanı da belirliyor. Bu kontenjana göz diken "organizasyon şirketleri", hac görevini yerine getirmek isteyen ancak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurasında çıkmayan kişilere bu kontenjandan vize alıyor.

Fiyatları 2 bin 500 ila 5 bin Euro arasında değişen organizasyonlarla gidiş dönüş uçak bileti, Mekke ve Medine'deki otellerde konaklama imkanı ve Suudi Arabistan'da iç transfer imkanı sunuluyor. Ancak hacı adaylarına hac vaadinde bulunan şirketlerin birçoğu adayları işçi vizesiyle kutsal topraklara götürdükten sonra ya ortadan kayboluyor ya da hac için gerekli tüm şartlar yerine getirilmeden vatandaşları Türkiye'ye geri gönderiyor. Hacca gitmenin 'alternatif bir yolu' olarak sunulan bu teklif sadece erkek hacı adayları için geçerli. Çünkü kadın işçi için ayırılmış bir vize kontenjanı mevcut değil.

Konuştuğumuz hac organizasyon şirketi yetkilileri, "Şoför, kasap ya da başka bir iş kolu üzerinden çıkarılan vizelerle hacı olmak isteyenlere bu imkan sağlanıyor. Suudi Arabistan'ın ayırdığı işçi kontejanından yararlanılarak gidiliyor. Fiyatın nispeten daha uygun olma sebebi de bu. Dinen hiçbir sakıncası yok. Bu yöntemi hac sırası beklemek istemeyenler tercih ediyor" ifadelerini kullanıyor. "Kısa mesajlar ve ilanlarla kutsal görevlerini yapmak isteyen adaylara nispeten ucuz teklifler sunan birçok hac organizasyon firması mevcut" diyen yetkililer müşteri çekebilmek adına dini vazifeyi kullanaran insanları kandıranlar olduğu uyarılarında da bulunuyor. 

10 bin sahte kasap

Hac mevsiminin yaklaşmasıyla cep telefonlarına gönderilen "işçi vizesiyle hac" mesajlarının yoğunluk kazandığını belirten Diyanet İşleri Başkanlığı ise hacı adaylarını uyarıyor. Geçtiğimiz yıllarda tur şirketlerinin tuzağına düşürdüğü binlerce hacı adayının yaşadığı mağduriyete dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ergün Yücel, "Bu mesajlar bana da gönderiliyor. Farklı vizelerle hacı adaylarının kutsal topraklara götürenler paravan şirketler. Hiçbir resmi acenta bunu yapamaz.

Mesela geçen yıl 10 bin kadar kasap oraya gitti. Ancak bunlardan sadece bin 500 kadarı kasaptı. Biz bu uygulamayı tavsiye etmiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda birçok hacı adayı mağduriyetler yaşadı. Bunun hacla bir ilgisi yok" diyor. Özellikle geçen yıl mağdur hacı adaylarının yaşadığı manzaralara yakından gördüğünü belirten Yücel, bazı şirketlerin hac için gerekli bazı unsurların yerine getirilmeden vatandaşları Türkiye'ye geri gönderdiklerini söylüyor.

Müftüye de mesaj geldi

Bu tarz kısa mesajların kendisine de gönderildiğini belirten İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, hacılık gibi kutsal bir görev gerçekleştirilirken işin içinde sahtekarlık olmaması gerektiğini belirterek, "Ne amaçla gittiğin önemli değil ancak tüm vecibeleri yerine getirmek gerekiyor. İşçi vizesi alarak oraya giden adayların görevlerini tam yapabileceğinden emin olmaları gerekmekte. Tüm vecibeler yerine getirilmediği taktirde hac tabi ki kabul olmaz" dedi.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/kasap-vizesiyle-hac/562995/7/yasam


Bu haber 1,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,721 µs