En Sıcak Konular

SOSYAL YARDIMLAR İÇİN HAZİNEDE PARA KALMADI

30 Haziran 2013 19:48 tsi
SOSYAL YARDIMLAR İÇİN HAZİNEDE PARA KALMADI Özelleştirme bitti. Devletin elinde satacak mal, mülk, arazi, banka, liman, kalmadı. Orta Doğu, İran ve Körfez ülkelerinden gelen sıcak para kesildi.

Sosyal yardımlar için hazinede para kalmadı

Özelleştirme bitti. Devletin elinde satacak mal, mülk, arazi, banka, liman, kalmadı. Orta Doğu, İran ve Körfez ülkelerinden gelen sıcak para kesildi.

Muhtaç durumdaki anne-baba, akraba ve kardeşlerin bakımından, artık devlet değil ailenin zengin fertleri kanunen sorumlu olacak.

Sosyal yardımların devlete yüklediği külfet, Hazine'nin belini iyice bükmeye başladı. 2013 Türkiye'sinde, aramızdaki her 8 kişiden biri muhtaç halde. Dememiz o ki; 9.2 milyon Türk vatandaşı, bir başkasının eline bakıyor. 

Yardım adı altında yıllardır dağıtılan ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün itirafı ile "narkoz etkisi uyandırarak 'yeni bir sınıfın ortaya çıkmasına yol açan paraya kaynak kalmadı. Yavaş yavaş dibi görünmeye başlayan Hazine'nin bugünkü geliri ile bu durumun sürdürülmesinin imkanı kalmadı. Ağır yükün altından kalkılamaz hale gelince, 27 Haziran 2013 günü Meclis'e yeni bir tasarı sevk edildi. Buna göre, muhtaç durumdaki anne-baba ve kardeşlerin bakımından, ailenin zengin fertleri sorumlu olacak. 

Kömür ile başladı
Türkiye'de, 2003 yılında kömür çuvalları ve makarna paketleriyle başlayan, prim destekleri,  okul kitapları ve öğrencilere süt şeklinde yeni bir çehre kazanan sosyal yardımlar, her geçen yıl arttı, bir çığ gibi büyüdü. Artık o hale gelindi ki, 11 yıllık AKP iktidarı devrinde çeşitli isimler altında vatandaşa sağlanan yardım, destek ve maaş ödemeleri, kaynakların imdat sinyali vermesi ve kurumaya yüz tutması üzerine tehlikeye girdi. Devletin elindeki dev sanayi tesislerinin, boğaz köprüsü ve otoyolların, bankaların, büyük arazilerin, önemli limanların, fabrikaların, kombinaların elden çıkartılması olarak görülen özelleştirme devri bitti. Devletin elinde satacak mal, mülk, arazi, banka, liman, kalmadı. Orta Doğu, İran ve Körfez ülkelerinden gelen sıcak para kesildi. Yok pahasına elden çıkartılan kıymetli madenlerden elde edilen para da tükendi. Hazine, çarçur zihniyeti ile devam edilen dağıtımlarla boşaldı. Belediyelerin, 'hizmet geliyor' iddiası ile açtığı ve eşin dostun taşeron şirketler yolu ile girip kazandığı tartışmalı ihaleler, şehirlerin kısır kaynaklarını tüketti. Para hızla el değiştirdi. Sonuçta, devletin sosyal yardım adı ile parti propagandasına dönüşen yardımlarına verecek para kalmadı. 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in, sosyal yardım miktarı hakkında verdiği bilgiye göre 2012 yılı sonunda 28 milyon vatandaş sosyal yardımlardan yararlandı. Bunun için 12 milyar TL kaynak kullanıldı. 14 milyon 187 bin öğrenciye 353.4 milyon TL ücretsiz kitap yardımı, 347 bin 756 kişiye evde bakım aylığı olarak 2.2 milyar TL, 797 bin 426 yaşlıya 1 milyar TL yardım, 293 bin 141 özürlüye 753.2 milyon TL yardım, 187 bin 711 malule 689.1 milyon TL yardım sağlandı. Aynı rakamlara göre 8 milyon 928 bin 943 kişiye yeşil kart harcamaları için 5.2 milyar TL kullanıldı. 2003 yılından 2012 sonuna kadar AKP hükümeti ile özdeşleşen kömür yardımı ise 14 milyon tona ulaştı. 

GSS pirimi 4 milyar TL
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'nün 2012 sonu verilerine göre, sosyal yardımlardan faydalanan hane sayısı 2 milyon 101 bin 611, kişi sayısı 6 milyon 370 bin, genel sağlık sigortası primi devletçe ödenen kişi sayısı 9 milyon 99 bin 59, ödenen GSS primi tutarı 4 milyar 72 milyon 863 bin 815 TL, Sosyal Yardımlaşma Sosyal Yardım ve Hizmet Harcama tutarı toplamı ise 19 trilyon 595 milyon TL. Yardımların yüksek bir tutar olması, vatandaşın ne kadar yardıma muhtaç haline geldiğini açıkça ortaya koyuyor. 

Zengin akrabaya 
nafaka davası
Meclis yaz tatiline girmeden yasalaştırılması beklenilen yeni tasarıya göre, devlet, Medenî Kanun'daki " Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üst soyu ve alt soyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür " hükmünü, muhtaç vatandaş yerine işletecek. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, yeni bir çalışma dönemine girecek. Buna göre, vakıflar, kendisinden yardım talebinde bulunanların yakınları hakkında bilgileri toplayacak. Vakıflar, akrabasına bakabilecek durumda olduğu belirlenen nafaka yükümlüsü adayı zengin akrabayı; il veya ilçe defterdarlığına iletecek. Nafaka verebilecekleri anlaşılan zenin akrabanın gelir durumları gelir ve mülkiyet durumu araştırılacak, Adalet Bakanlığı'na sunulacak.  Bölge mahkemeleri tarafından belirlenecek nafaka miktarı, defterdarlık tarafından zengin akrabadan tahsil edilip, yaşlı veya hasta yakınına ödenecek. 

Bakan Ergün 
itiraf etmişti
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 4 Ocak 2013 günü bir toplantıda, uygun nitelikte işgücü için pastanecilerin bile sıkıntı çektiğine işaret ederek, " Garsonluk için çok sayıda insan başvuruyor, pasta yapacak adam hiç başvurmuyor " demişti. Bazı sosyal yardım kalemlerinin insanların asgari ücretin iki katı kadar sosyal yardım almasına imkan verdiğini belirten Ergün, zengin akrabadan fakir yakınına nafaka konusunu şöyle haber vermişti, " Asgari ücretle çalışan bir insan, çalıştığı için sosyal yardımlardan yararlanamazken, çalışmayan bir insanın evine asgari ücretin iki katı kadar kaynak girebiliyor " diye yakınmıştı. Sosyal yardım, sosyal yardım olmanın dışına çıkıyor ve insanların üzerinde bir uyuşturucu etkisi yapmaya başlıyor. Halbuki sosyal yardımların tedavi edici olması gerekir. Sosyal yardımlar uyuşturucu etkisi yapmaya başladığı zaman, onu gözden geçirmek gerekir. Biz de şimdi bunu gözden geçiriyoruz"


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=86023


Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,572 µs