En Sıcak Konular

DOLAR TARİHİ ZİRVEDE

20 Haziran 2013 21:22 tsi
DOLAR TARİHİ ZİRVEDE Bernanke'nin açıklamalarının ardından borsa hızla düşüşe geçti. Hisse senetleri ortalama yüzde 2,36 oranında değer kaybederken,dolar yine 1,900 doların üzerine çıktı.

Dolar tarihi zirvede

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben S. Bernanke, merkez bankasının 2014 yılı ortasında varlık alımlarını sonlandırabilecekleri sinyalini verdi. Bernanke'nin açıklamalarının ardından borsa hızla düşüşe geçti. Hisse senetleri ortalama yüzde 2,36 oranında değer kaybederken,dolar yine 1,900 doların üzerine çıktı. Uluslararası piyasalarda altın fiyatlarında yaşanan sert düşüşle birlikte bir ay önceki seviyeye dönüldü.

ALTIN FİYATLARINDA SERT DÜŞÜŞ

Piyasalarda bol paranın biteceği endişesi ile ilk tepkiyi altın verirken, ons fiyatı öğle saatlerinde yüzde 5 düşüşle 1302 dolara geriledi ve son iki ayın en düşük seviyesine indi. FED toplantısı öncesi altın 1374 dolar seviyesindeydi.

Uzmanlar, Fed toplantısında tahvil geri alımlarına devam kararı çıkmasına rağmen, toplantı sonrası konuşan Başkan Bernanke'nin bu yıl sonuna kadar bu alımların yavaşlatılabileceğine yönelik açıklamasının dikkati çektiğini kaydederek, açıklamalardan Fed'in ekonomik verilere bağlı olarak parasal genişlemeyi azaltacağı anlamının öne çıktığını ve ekonomik aktiviteye yönelik tahminlerinde de iyileşme olması nedeniyle satış baskılarının arttığını ifade ediyor.

BORSA ÇAKILDI

Borsada düşüş yüzde 4'e ulaşırken, 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 8'i geçti. 

DOLARDA TARİHİ ZİRVE

Dolar bankalararası piyasada 1.9250 ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Dolarda tarihi rekor 1.9215 ile Merkez Bankası'nın doğrudan döviz satımı ile piyasaya müdahale ettiği 2011 yılının son işlem günüydü.

DOLARA 5 MÜDAHALE!

Doların TL karşısında tarihi rekor kırmasının ardından Merkez Bankası kısa aralıklarla piyasaya dört kez müdahale etti.

Merkez doların yükselmesinin ardından ilk hamlesini saat 13.10'da yaparak 75 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtığını duyurdu. Merkez saat 13.40'ta da ikinci bir hamle ile 50 milyon dolarlık ihale açtı. Merkez saat 14.15 itibariyle de 25 milyon dolarlık bir ihale açtı.

Bu ihalelerle 1.9305 TL'ye kadar çıkan dolar yarım saat içerisinde 1.9190 TL'ye kadar geriledi. Merkez Bankası, dolardaki yükselişin devamı halinde gün içinde yeni ihaleler açabileceğini de duyurdu.

Merkez, dördüncü kez gün içi döviz satım ihalesi açtı ve ihalede tutarın 25 milyon dolar olacağını ilan etti.

Merkez beşinci hamlesindeyse yarın valörlü 125 milyon dolarlık ihale açtı.

ENDEKSLER BÜTÜN DÜNYADA DÜŞTÜ

Abu Dabi Ulusal Bankası Grup Baş Ekonomisti Giyas Gökkent, "ABD Merkez Bankası (Fed) başkanı Ben Bernanke'nin açıklamaları sonrası hisse senedi endeksleri bütün dünyada düştü. Beklentimiz tahvil getirilerinin tedrici bir şekilde artması. Dolayısıyla aşırı düşük faiz döneminin sonu göründü" dedi. 

PİYASALARDA OYUN DEĞİŞTİ!

Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Bernanke'nin açıklamalarıyla piyasalarda oyun değişti. Tahvil alım programının 2014'te sona erebileceği daha önce fiyatlanmayan ve gelişmekte olan ülkeler için çok negatif bir gelişme. BIST'te de gelişmekte olan piyasalara paralel sert satışlar gözleniyor" dedi. ABD'den gelecek her türlü makro verinin çok yakından izleneceğini ve piyasaların buna göre yön belirleyeceğini belirten Ökte, şöyle konuştu:

"ABD ekonomistlerinin önemli bir bölümü, Bernanke'nin büyüme konusundaki güllük gülistanlık açıklamalarını kabul etmiyor. Büyüme tarafında, Fed'in düşündüğü kadar bir iyileşme olmadığını ve önümüzdeki verilerin Fed'in 'şahin' duruşa dün gece geçmesini teyit etmeyeceğini belirtiyorlar. Tahvil alım programı aylık 85 milyar olarak devam etmeyecektir. Ancak 2014'te tahvil alım programının tamamen sona ereceği de kesin bir görüş olarak kabul edilmemelidir. Piyasaları 2013 sonuna kadar yönlendireceğine inandığımız, ABD büyüme odaklı makro verilerini çok yakından incelemeye başlıyoruz."


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/dolar-tarihi-zirvede/547411/2/ekonomi



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,861 µs