En Sıcak Konular

DÜNYA BASINI ''GEZİ PARKINDAKİ ŞİDDETİ'' KONUŞUYOR

17 Haziran 2013 13:49 tsi
DÜNYA BASINI ''GEZİ PARKINDAKİ ŞİDDETİ'' KONUŞUYOR Taksim Gezi Parkı’ndaki şiddetli polis müdahalesi bütün dünya ajanslarında geniş yankı buldu. Ajanslar ‘flaş’ geçti, gazeteler geniş yer ayırdı.

Dünya bu fotoğrafları konuşuyor

Taksim Gezi Parkı'ndaki şiddetli polis müdahalesi bütün dünya ajanslarında geniş yankı buldu. Ajanslar 'flaş' geçti, gazeteler geniş yer ayırdı.
 
Dünyayı ayağa kaldıran görüntüler
 
Başbakan Erdoğan'ın Ankara mitinginde "boşaltmasını bilirler" açıklamasının hemen ardından polisin Taksim Meydanı'ndaki müdahalesi dünyada büyük yankı buldu. Ajanslar Türkiye'deki gelişmeleri flaş haber olarak duyurdu, televizyon ve gazeteler olaylara geniş yer ayırdı...
 
Gezi Parkı'na polis baskını, günlerdir parktan canlı yayınlarla gelişmeleri aktaran dış basında "flaş haber" olarak duyuruldu. BBC, CNN International ve El Cezire gibi uluslararası televizyon kanalları, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın uyarısının ardından binlerce polisin 18 gündür göstericilerin kontrolündeki parka göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve TOMA'larla sert müdahale ettiğini bildirdi. 
CNN, operasyonun Erdoğan'ın İstanbul'da yapacağı mitingden hemen önce gerçekleştiğine dikkat çekti. 
BBC, operasyonun ardından İstanbul'un birçok bölgesinde halkın tencerelere vurarak hükümeti protesto ettiğini bildirdi.
Reuters, polislerin parka girmesiyle yüzlerce kişinin kendilerini çevredeki sokaklara attığını, çok sayıda kişinin baygınlık geçirdiğini aktardı. 
AFP de polislerin Gezi Parkı'ndaki çadırları ve pankartları söktüğünü aktardı. AFP'ye konuşan bir gösterici, "Gaz maskelerimizi ve gözlüklerimizi aldılar ama hiçbir şey bitmedi. Çok öfkeliyiz. Dünya Tayyip'e karşı koyabildiğimizi gördü" dedi. 
New York Times: "Başbakan Erdoğan yaptığı mitingde de bir kez daha azarlayarak eylemcilere tehditkâr bir karşılık verdi. Hemen ardından çevik kuvvet parkın üzerinde fırtına gibi esti. 
Amerikan Newsweek dergisi de, yargı karanını beklemeyi ve referandum yapmayı kabul eden Türk hükümetinin tutumunu "yine" değiştirerek müdahale ettiği eleştirisinde bulundu. 
İngiliz Guardian Gazetesi: Yüzlerce çevik kuvvet polisi buldozerlerle beraber aktivistlerin üzerine doğru harekete geçti, bir çok kişiyi yaraladı. Birçok çocuk ve turist de bu taarruzun ortasında kaldı, çok sayıda yaralı var. 
Corriere Della Sera: Türkiye yanıyor. Saldırı, parkta anneler ve çocukları da varken cumartesi akşamı aniden geldi. Birkaç dakika öncesine kadar neşe dolu olan yer, gazın etkisiyle ağlayan ve öksüren çaresiz insanların kaçışmasıyla kısa sürede insandan arınmış bir hale geldi. Polis, çadırlar, revirler ve kütüphaneyi coplarla yıkarak, öfkesini kustu ve bir tür ütopya haline gelen o küçük dünyayı yerle bir etti. 2 doktor, polisin sıktığı suda kimyasal bir madde olduğunu iddia etti. 
La Repubblica: Eylemciler gönderildi, kamp yerle bir edildi. Ülke genelinden spontane eylem haberleri geliyor. Müdahale, tehdidin ne kadar ciddi olduğunu ortaya koydu. 
La Stampa: Polisin kullandığı tazyikli suda kimyasal madde iddiaları ortaya atıldı. 
Alman Die Welt: Başbakan göstericilere Gezi Parkı'ndan çıkmak için pazar gününe kadar zaman vermişti. Sadece birkaç saat sonra vahşi bir polis grubunu parkı 'temizletmek' için ileri sürdü. 
Rusya'nın Sesi: İstanbul'u yakıcı gaz sardı. Yakıcı gazdan sadece üniversite öğrencileri değil, çocuklar ve ihtiyarlar da etkilendi.
 
İngiliz vatandaşlarına Türkiye uyarısı
 
İngiltere, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar nedeniyle devam eden gösteriler konusunda vatandaşlarını uyardı. İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nin, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, ülke çapında gösterilerin devam ettiği bildirildi. Mesajda, "Tüm İngiliz vatandaşlarını gösterilerden sakınmaları konusunda uyarıyoruz ve yetkililerin veya polisin önerilerini takip etmelerini öneriyoruz" ifadesi kullanıldı.
 
Gazımız bitti tutuklayalım
 
Taksim'de uygulanan sıkı yönetim havasıyla akşam saatlerinde göstericiler direnişini arttırınca çevik kuvvet ekipleri de toplu tutuklamalara başladı. Polis tutuklamalar sırasında ölçüyü kaçırınca çevredeki gazeteciler ve turistler de gözaltına alındı. Polis toplu tutuklamaları gerçekleştirmek için Cevahir AVM'den Firuzağa Camisi'ne kadar nereyi bulduysa girdi. Bu da vatandaşların tepkisine neden oldu. Çok sayıda tutuklanan göstericilerin; kaç kişi olduğu, isimleri ve nereye götürüldükleri belli değil. 
 
Gezi Parkı ve Taksim Meydanı'nda polisin tazyikli su ve biber gazı sıkmasından etkilenen protestocunun yardımına başka eylemciler koştu. Ayakta durmakta bile güçlük çeken eylemci, arkadaşlarının kollarında doktora götürüldü.

 
Taksim ve civarındaki hastaneler, biber gazından etkilenen vatandaşlarla doldu.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=85393








Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,635 µs