En Sıcak Konular

DEDİĞİM DEDİK ÇALDIĞIM DÜDÜK

8 Haziran 2013 13:17 tsi
DEDİĞİM DEDİK ÇALDIĞIM DÜDÜK Sosyolojik bir vakıa, üzerine düşünülmesi gereken bir toplumsal gerçeklik yaşanıyor.

Dediğim dedik, çaldığım düdük

Sosyolojik bir vakıa, üzerine düşünülmesi gereken bir toplumsal gerçeklik yaşanıyor. Gezi Parkı'na AVM yapılmaması odaklı başlayıp şaşırtıcı şekilde büyüyen ve toplumun hiç de beklenmedik kesimlerinin işin içine girdiği bir toplumsal hadiseyle karşı karşıyayz. Meseleyi şiddet gösterisine dönüştürmek isteyenleri çıkardığınızda, önemli bir toplumsal mesajın siyasal iktidara iletildiği görünüyor. Dolayısıyla bu hadiseyi büyük br kolaycılık ve hedef saptırma maksatlı olarak çapulculukla, marjinallikle, darbe çığırtkanlığıyla veya (en komiği) CHP ile açıklamak gerçeği yansıtmıyor. Hele hele anamuhalefet olarak tanımlandığı halde en basidinden bir muhalefeti dahi beceremeyen CHP'nin organizasyonu demek, oldukça komik. CHP'nin o kadar maharetli olamayacağı meydanda zaten. Hadisenin AVM karşıtlığından siyasal iktidar protestosuna dönüşmesi, polisin orantısız güç kullanımıyla olduğu kadar toplumda biriken stres birkimiyle ilgili gibi. 

Burada dikkat edilmesi gereken ince noktalardan birisi "apolitik" bir kitlenin ne olup da sahaya inmesi ve büyük bir sivil itaatsizliğin içinde yer alması. Bir diğeri ise iktidarın başının, memleketeki en ufak meseleyi bile kendi karar verme inisiyatifinde değerlendirmesi ve bu uğurda kimseleri kaale elmaması. Gezi Parkı ile ilgili olarak birkaç ay önce Kadir Topbaş, "AVM olmayacak" demiş ve Başbakan Erdoğan da adeta onu "taca çıkartırcasına" tam tersi bir açıklama yapmıştı. Halbuki, İstanbul'un bir belediye başkanı, belediye meclisi vs var. Aynı tavırdan mustarip olan birçok hükümet üyesi ve milletvekilinin olduğu da meydanda zaten.

Bu dediğim dedik tavır, bu her şeyn en doğrusunu bilirim halleri ve kendisini adeta yanlıştan, hatadan münezzeh görme hissiyatı, toplumun önemli bir kesimini rahatsız ediyor. Bunu doğru değerlendirmek gerek. Hele ki, Müslüman bir idareci herkesi yekten suçlu ve sorunlu saymak yerine zaman zaman da kendi nefs muhasebesini yapmalı.

Gelin görün ki Cumhurbaşanı'nın ve iktidar partisinin ileri gelenlerinin bile kabul ettikleri ve "ders alınmıştır" mesajları verdikleri bir ortamda, Sayın Başbakan inatla "ders almam, veririm" noktasında duruyor ve toplumu karpuz gibi ortadan ikiye bölme pahasına "Yüzde 50'yi evde zor tutuyorum" gibi tuhaf bir açıklama yapıyor. Sanki kendisine oy veren herkes "bindirilmiş kıtaların" bir ferdi. Bu inatlaşma ve gerginliği tırmandırma siyasetini her zamanki gibi aldığı oy oranı ile meşrulaştırmak istiyor ki, Sayın Cumhurbaşkanı'nın "Demokrasi sadece seçim demek değildir" sözü aklıselim bir yaklaşım içeriyor.

Türk toplumu, AKP'li olan-AKP'li olmayan şeklinde kesin çizgilerle ikiye ayrılmaya doğru giderken, sesi soluğu çıkmayan, apolitik görünen kimselerin bile ciddi manada tepki vermeye başlaması gidişatın kritik bir noktaya doğru olduğunu gösteriyor. Sorumsuzca ve devlet adamı ciddiyetine yakışayan bir "dediğim dedik" tavrın devamı, toplumda çok ciddi çatışmaların sıradan insanlar aasına sirayet etmesini kaçınılmaz kılabilir. Allah muhafaza.

Bütün bu gelişmeleri 28 Şubat sürecine benzetenlere de bir şeyler söylemek gerek. O dönemde Susurluk hadisesiyle ilgili başlayan ışık söndürme eylemleri, kartel medyasının kasıtlı tutumuyla Refahyol aleyhtarlığına çevrilmiş ve bu durumu desteklemek adına yalan ve asparagas haberler üretilmişti. Bugün ise merkez medya tamamen AKP'nin kontrolünde ve AKP'nin istemediği en ufak bir şeyi bile haber yapmıyorlar. 28 Şubat sürecinin o büyük haksızlıkları karşısında merhum Erbakan Hoca'nın gerçek bir devlet adamı tavrı ve ülkeyi en ufak bir çatışmadan bile koruyan gerçek mümin şuuruyla, bugün Başbakan Erdoğan'ın içinde bulunduğu saldırgan tutum arasında da dağlar kadar fark var.

Burak Kıllıoğlu - Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Dedigim_dedik_

caldigim_duduk/15278#.UbMETGAqE4w



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,646 µs