En Sıcak Konular

YABANCI MEDYA ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ İÇİN NE DEDİ?

18 Mayıs 2013 11:16 tsi
YABANCI MEDYA ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ İÇİN NE DEDİ? Özellikle Suriye konusunda büyük beklentiyle gittiği Beyaz Saray’dan eli boş dönen Başbakan Erdoğan hemen hiçbir kazanım sağlayamadığı ziyaretin ardından, yabancı medyada ilginç ifadelerle değerlendirildi

Başarısız bir halkla ilişkiler çalışması!

Özellikle Suriye konusunda büyük beklentiyle gittiği Beyaz Saray'dan eli boş dönen Başbakan Erdoğan hemen hiçbir kazanım sağlayamadığı ziyaretin ardından, yabancı medyada ilginç ifadelerle değerlendirildi 
 
Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın önceki gün düzenledikleri ortak basın toplantısını yorumlayan ABD'li gazeteler, Obama'nın Suriye konusunda "Amerika'nın tek başına askeri müdahalede bulunmasını dışladığı"nın altını çizdi. ABD'li gazeteler daha çok Obama'nın Amerika'yı sarsan ABD Vergi İdaresi ve dinlenme skandaları ile Bingazi saldırısına ilişkin açıkmalarına ağırlık verdiğini yazdı. İngiliz The Times gazetesi ise "Kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı iddialarının havada dolaştığı" bir günde Erdoğan'ın Obama ile görüşmesinde daha fazla yardım istediğini yazdı. Gazete, "Obama, Erdoğan'ın isteklerini açıklıkla konuşmazken, ABD'nin bölge ülkelerine yardımcı olmaya devam edeceğini" söylemekle yetindi. Gazete, "Normalde lafını esirgememekle tanınan Erdoğan, Washington'da çok sakindi" ifadelerini de kullandı. Diğer gazetelerin bu konudaki yorum ve haberleri şöyle:

Los Angeles Times: Başkan Obama, Suriye kuvvetlerinin öldürücü kimyasal silahları kullandıklarına ilişkin kanıtlar ortaya çıksa bile ABD'nin tek başına askeri müdahalede bulunmasını dışlarken, Erdoğan uçuşa yasak bölge çağrısında bulundu. Obama bu tür bir bölgenin oluşturulması ile pek ilgilenmedi.

New York Times: Obama'nın yoğun bir şiddet yaşandığı Suriye'deki zor durumu çözmek için sihirli bir formülü yok. 
 
Washington Post: Obama'nın 'Esad rejimi üzerindeki baskıyı artırmayı sürdüreceğiz' sözleri önemliydi.

Chicago Tribune: Obama, ABD'nin Suriye'nin kimyasal silah kullandığı iddiasına yanıt olarak ABD'nin tek başına hareket etmeyeceğini söyledi.

Telegraph: Muhaliflere uygulanan silah ambargosunu kaldırma çabaları başarısız. Almanya ve İtalya'nın başını çektiği Avrupalı ülkeler muhaliflerin silahlandırılmasına karşı. Onlar, Batı tarafından Suriye'ye düzenlenecek askeri bir operasyona gerek kalmadan barış görüşmelerinin iç savaşı sonlandırabileceğinden ümitli. İtalya ve Almanya muhaliflerin güvenilmez olduğunu düşünüyor ve silahlandırılmaları durumunda savaşın tüm bölgeye sıçrayacağından korkuyor.
 
Financial Times: Suriye'deki devrim hareketi Katar tarafından iki yıldır milyarlarca dolarla finanse ediliyor. Suriye'deki müdahalesine yatırdığı para Katar'ın uluslararası yatırım portföyünün çok ufak bir kısmı. Ama bir iç savaşa dönüşen devrime verdiği finansal destek Batı'nın muhaliflere verdiği desteği gölgeliyor. Dünyanın üçüncü büyük doğal gaz rezervine sahip olan Katar için Suriye'deki müdahalesi küresel itibar kazanma yolunda atılan bir adım.
 
Rusya'nın Sesi: Erdoğan-Obama zirvesinden 'Cenevre 2' ye destek çıktı. İki lider de Esad'ın iktidarı bırakması konusunda hemfikir. Erdoğan-Obama zirvesinde 'Suriye' de askeri değil siyasi bir çözüme doğru gidildiğine ilişkin işaretler vardı. Obama, 'Ruslarla Cenevre'de görüşmelere devam edeceğiz' derken, Erdoğan Cenevre'nin devamı olarak neleri değerlendireceklerini konuşacaklarını belirterek, 'Rusya ve Çin'in bu işin içinde olması önemli' ifadelerini kullandı.
 
MİT, ilk kez Beyaz Saray'a girdi
 
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretindeki en büyük sürpriz, heyete MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı da dahil etmesi oldu. Fidan, Beyaz Saray'da Türk Cumhurbaşkanı ya da Başbakanı'nın yaptığı görüşmelere katılan "İlk MİT Müsteşarı" olarak tarihe geçti. Erdoğan, Fidan'ı sadece heyetlerarası görüşmeye dahil etmekle de kalmayıp, Obama'nın Beyaz Saray'da verdiği çok kısıtlı katılımlı akşam yemeğinde de karşısına oturttu. Yemekte Erdoğan'ın yanında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan vardı. Obama ise yemek masasına Dışişleri Bakanı John Kerry ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Danilon'u alarak oturdu. Normalde, masada Fidan'ın karşısında CIA Başkanı'nın bulunması gerekiyordu. Ancak CIA Başkanı İsrail'de olduğu için yemeğe onun yerine Danilon katıldı.
 
Çözüm sürecini anlattı Akil Adamları da övdü
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'daki temasları kapsamında düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde konuştu. Erdoğan konuşmasında, çözüm sürecini anlattı ve Akil Adamları övdü. Erdoğan, çözüm sürecine ilişkin, "Bu süreç gerçekten çok çok önemli, 'hayati'diyebileceğim süreçtir. 'Çözüm süreci'adını verdiğimiz süreçte Türkiye'de siyaseti, sosyal yaşamı, özellikle de ekonomiyi kökten değiştirecek, yenileyecek bir sürecin adımı atıyoruz. Ancak bu süreç bölgemizin barışına, istikrarına, huzur ve refahına katkı sunacak süreçtir" dedi. 
 
Rusya'ya da ziyaret
 
Erdoğan; "Çözüm süreciyle birlikte bölgede esen bir bahar havası var. 63 akil insan şu anda Türkiye'yi dolaşıyor. Bunlar Türkiye'nin en akıllılarıdır diye ne kendileri ne bizler bir iddiada bulunduk. Ama bu 63 fedakar insan halkı ikna etmek için bir gayret göstermiyorlar. Halkı dinliyorlar. Kalan 2 aylık süreyi de bitirdikten sonra nihai raporlarını hazırlayacaklar. Biz de bu rapor üzerinden adımımızı hükümet olarak atacağız" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, "ABD dönüşü yeni planlamam bölge ülkelerini ziyarettir. Başta Rusya olmak üzere diğer Körfez ülkelerini ziyaret etmek suretiyle buralarda da oluşan şu havayı kendileriyle değerlendirelim istiyorum" diyerek Obama'nın gösterdiği adrese gideceğini açıkladı.

2. kez Kerry ile görüştü
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün de kahvaltıda bir araya geldi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, Kerry ile önceki gün ABD Dışişleri Bakanlığında görüştü. İki bakan görüşmede Kıbrıs, Kafkaslar, Asya ve Afganistan ile ikili ticari ve ekonomik konuları ele aldı. Davutoğlu, ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması yapılmasına yönelik Türkiye'nin görüşlerini tekrarladı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin de bu sabah Davutoğlu'nu kaldığı otelde ziyaret ettiği ve birlikte kahvaltı ettikleri öğrenildi. Kahvaltıda da dünkü görüşmelerin devamı niteliğinde iki bakanın görüş alışverişinde bulunduğu kaydedildi.
 
Ermeniler harekete geçti
 
ABD Temsilciler Meclisi'ne 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren bir tasarı sunuldu. "Ermeni Soykırımı Gerçeği ve Adalet" başlıklı tasarıya Cumhuriyetçi milletvekilleri Michael Grimm ve David Valadao ile Demokrat milletvekilleri Adam Schiff ve Frank Pallone imzacı oldu. Tasarı, ABD Başkanı Barack Obama'ya Ermeni iddialarını tanıma çağrısı yapıyor. "Ermeni Soykırımı Gerçeği ve Adalet" başlıklı tasarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye yaptığı ziyaret sırasında sunulması manidar bulundu.
 
Suriye konusu Amerika'yı hiç ilgilendirmiyor!
 
Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısı Amerikan haber kanallarında yayınlandı. Ancak Beyaz Saray'dan yapılan canlı yayın sırasında kanalların tamamı Suriye konusuna temas etmedi. Basın toplantısı sırasında Başkan Obama'nın konuştuğu anları Beyaz Saray'a bağlanıp canlı yayınlayan Amerikan haber kanalları, söz sırası Başbakan Erdoğan'a geldiği zaman çeviri yapmak yerine, Beyaz Saray'dan canlı olarak yayınladıkları yayını kesip diğer haber akışlarını yayınladılar. Erdoğan'ın Türkçe konuşmalarını İngilizceye çevirmeyen kanallar, Türk gazetecilerin sorularını bile yayınlamadı. Konuşma sırası Obama'ya geldiğinde yeniden Beyaz Saray'a dönüp canlı yayına geçen haber kanallarını, ABD medyası da eleştirdi. ABD haber siteleri, "Amerikan kanalları Başbakan Erdoğan'ın Suriye konusuna ilgi göstermedi" dedi.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=84265


Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,638 µs