En Sıcak Konular

TARAF YİNE KARIŞTI: ORAY ÇALIŞLAR İSTİFA ETTİ

26 Nisan 2013 22:02 tsi
TARAF YİNE KARIŞTI: ORAY ÇALIŞLAR İSTİFA ETTİ Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar, istifa etti.

Taraf'ta istifa depremi

Oral Çalışlar'ın ismi künyeden çıkarıldı

Patron Başar Arslan, Oral Çalışlar'ıın işine son verdi. Çalışlar'ın Taraf macerası çok kısa sürdü ve nahoş bir şekilde sonlandı. Oral Çalışlar'ın genel yayın yönetmeni olarak künyede yer alan ismi de çıkarıldı.

İŞTE ORAL ÇALIŞLAR'IN İSTİFA AÇIKLAMASI

Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar, istifa etti. İşte Çalışlar'ın kamuoyuyla paylaştığı istifa açıklaması:

"1 Şubat 2013 tarihinde başladığım Taraf gazetesi genel yayın yönetmenliğinden istifa ettim.

"Akil insanlar" heyetiyle Kastamonu gezisindeyken, gazetenin sahibi Başar Arslan, bana danışmadan ve haber vermeden, Yazı İşleri Müdürü Kurtuluş Tayiz'i görevden aldı. Ben de kendisine bu yaptığının görevime ve yazıişlerine müdahale olduğunu, kabul etmeyeceğimi söyledim. O gün istifa ettim, adımı künyeden çıkarttırdım. Bilgim dışında adım künyeye yeniden koyuldu.

Ben Başar Arslan'ın müdaheleci tutumundan vazgeçmesini beklerken, o Genel Yayın Koordinatörü Markar Esayan'ı da görevden aldı.

Taraf gazetesi benim yönetimimde ve yazı işlerindeki arkadaşların dirayetli çalışmalarıyla, "çözüm ve barış süreci"ne kararlı destek vermek; kadın konusunda, ötekileştirilen kesimler konusunda pozitif ayrımcılığa özen gösterebilmek için elinden geleni yaptı.

Çok sayıda yazar gazeteye yeniden döndü, aramıza yeni yazarlar katıldı. Gazetedeki arkadaşlarımla tam bir uyum içinde çalıştık. İlan geliri ikiye katlandı. Satışlar arttı.

Yazarlarımızın önemli çoğunluğu, barış sürecine yürekten destek verdi.

'GAZETEDEKİ KRİZİN SEBEBİ BARIŞ SÜRECİ'

Gazetedeki krizin, Türkiye'de belirginleşen yeniden saflaşmanın bir parçası olduğunu, bir diğer ifadeyle söylemek gerekirse,"barış süreci" konusundaki farklı yaklaşımlardan kaynaklandığını söyleyebilirim. Hükümetin adımlarını tehlikeli bulan kesimler, çatışmaların bitmesinden endişe eden bir ruh hali içine girdiler.

Taraf'ın da bu açıdan onların endişe ve rahatsızlıklarına sözcülük etmesini isteyenler, gazeteye müdahale ettiler. Gazete, yazı işleri ve ben; tam bir uyum içinde, "ama"sız olarak barışı savunmakta ısrarlı olduk.

İşin esası, bu bir barış karşıtı operasyondur...

Bunca patırtının altında yatan asıl gerçek budur." 

ASLAN'A TEPKİLER BÜYÜYOR

Taraf Gazetesi'nin sahibi Başar Aslan'ın gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar'ın bilgisi dışında Yazıişleri Müdür Kurtuluş Tayiz'in görevine son vermesi üzerine Aslan'a tepkiler büyüyor. 

Medyatava'nın haberine göre, gazetede Tayiz'in görevden alınmasının ardından Genel Koordinatör Markar Eseyan'ın da görevine son verildi. 

Bu gelişme üzerine gazetenin yazarları ortak bir bildiri hazırlayarak, Oral Çalışlar'a rağmen alınan bu kararı kabul etmediklerini, gazetenin bugüne kadar editoryal bağımsızlığa saygılı bir çizgisi olduğunu ve böyle kalması gerektiğini dile getirdiler. 

Bildiride imzaları bulunan, Melih Altınok, Yıldıray Oğur, Ceren Kenar, Tuncer Köseoğlu, Alper Görmüş gibi yazarların Başar Aslan'ın kararından vazgeçmemesi durumda gazetede yazmayı sonlandıracakları konuşuluyor.

Oral Çalışlar'ın görevini bırakması durumunda ise Doğan Akın'ın yayın yönetmenliği koltuğuna oturacağı iddia ediliyor.. 

İşte Taraf Gazetesi yazarlarının Başar Aslan'a yazdıkları o bildiri!

Sayın Başar Arslan, 

Taraf Yazıişleri Müdürü Kurtuluş Tayiz'i, Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar'a rağmen görevden almanızı gazetecilik meslek adabıyla bağdaştıramadık. Taraf bugüne kadar editoryal bağımsızlığa saygılı bir çizgi izledi. Böyle kalmasını önemsiyoruz. Taraf gazetesi yazarları ve çalışanları olarak yazıişlerine yönelik bu tasarrufunuzu geri almanızı istiyoruz. 

Yazıişlerinin editoryal bağımsızlığının sağlanması bizler için de, Oral Çalışlar'ın göreve dönmesi için de hayati önemdedir. 

Taraf'ın geleceği için gereğini yapmanız umuduyla... 

Murat Belge, Alper Görmüş, Halil Berktay, Hidayet Şefkatli Tuksal, Gürbüz Özaltınlı, Mithat Sancar, Akın Özçer, Melih Altınok, Roni Marguiles, Kurtuluş Tayiz, Yıldıray Oğur, Oya Baydar, Markar Esayan, Ceren Kenar, Gülengül Altınsay, Tuğba Tekerek, Tuncer Köseoğlu, Demiray Oral, Erol Katırcıoğlu, Bekir Ağırdır, Pelin Cengiz, Ferhat Kentel, Tan Oral, Cahit Koytak, Vahap Coşkun, Ertan Altan, Gülden Tümer 

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

Taraf, gazetesinde bir süredir huzursuzluk yaşanıyordu. Son dönem, Oral çalışlar'ın gazetenin başına gelmesiyle ardından, artan hükümet yanlısı politika huzursuzluğun esas kaynağıydı.

Peşpeşe yayınlanan yazı dizilerinde Baskın Oran ile Büşra Ersanlı'nın hükümete yönelik eleştirilerinin sansürlenmesi, Cengiz çandar'ın vetolanması ile hız kazanan bu süreç, Neşe Düzel'in Yayın Danışmanı olarak künyeye girmesiyle durdurulmaya çalışıldı.

Ancak, Neşe Düzel'in de BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile yaptığı uzun söyleşi, yine hükümete yönelik eleştiriler ve Demirtaş'ın süreçte AKP'ye düşenlerin altını çizen konuşmaları nedeniyle sansürlenmeye çalışıldı. Yazının ikinci bölümü 1. sayfadan anonslanmadı.

Gazetenin patronu Başar Arslan, bu durumdan duyduğu rahatsızlığı Neşe Düzel'e de açıkça söyleyince, düğmeye basıldı.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/flasflas-tarafta-istifa-depremi/533318/11/medya



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,144 µs