En Sıcak Konular

GAZETECİ GERÇEKSÖZ'ÜN KATLEDİLİŞİNİN 33. YILDÖNÜMÜ

6 Nisan 2013 11:38 tsi
GAZETECİ GERÇEKSÖZ'ÜN KATLEDİLİŞİNİN  33. YILDÖNÜMÜ İsmail Gerçeksöz, 4 Nisan 1980 tarihinde Ortadoğu Gazetesi'nin başyazarlığını yaparken arkadan vurularak şehit edildi.

İSMAİL GERÇEKSÖZ'Ü RAHMETLE ANIYORUZ
 
ÜLKÜCÜ basın şehidi İsmail Gerçeksöz'ü, katledilişinin 33. yılında rahmetle anıyoruz. Gerçeksöz, 1925'te İzmir'de doğdu. 4 Nisan 1980 tarihinde Ortadoğu Gazetesi'nin başyazarlığını yaparken arkadan vurularak şehit edildi. Gerçeksöz'ün cenazesi 6 Nisan 1980 tarihinde Bursa'da toprağa verilmişti.
 
Aslen Bursa'nın Köprühisar köyünden olup İzmir'de doğmuştu. 55 yaşında, evli ve dört çocuk babasıydı. Ailece, İstanbul-Acıbadem'de oturuyordu. Gazeteci, şair ve yazar olup Türk Edebiyatı Vakfı'nın kurucularındandı. İlhan Darendelioğlu'nun şehadetinden sonra Ortadoğu Gazetesi'nin başyazarlığını üstlenmişti.
 
İstanbul MHP. İl Yönetim Kurulu'nda, üyelik ve Basın Bürosu Müşavirliği görevlerini yürütüyordu. 1973 seçimlerinde Bursa'dan, 1977 seçimlerinde de İstanbul'dan MHP milletvekili adayı olmuştu. 1961-1976 yılları arasında kaldığı Almanya'da mütercim olarak çalışırken, Ülkücü Hareketi örgütledi.
 
Olay günü, sabahleyin oğlu ile birlikte evinin önünde, komünist militanlar tarafından düzenlenen silahlı bir saldırı neticesi şehit düştü. Aynı olayda oğlu da ağır yaralanmıştı. Cenazesi, Aksaray Valide Camii'nde kılınan namazdan sonra götürüldüğü memleketi Bursa'da toprağa verildi.
 
İSMAİL GERÇEKSÖZ'ÜN SANATÇI KİŞİLİĞİ

1925'te İzmir'de doğan İsmail Gerçeksöz, 4 Nisan 1980 tarihinde şehit edildiği sırada kurucuları arasında olduğu Türk Edebiyatı Vakfı'na ait Türk Edebiyatı Dergisi'nin Teknik Yönetmen'liğini ve Ortadoğu Gazetesi'nin başyazarlığını yapıyordu.

 
İsmail Gerçeksöz ilk ve ortaöğrenimini İzmir, Manisa ve Bursa'da tamamladıktan sonra 1946 senesinde erken yaşta hayata atılarak Bursa'da gazetecilik yaptı. Bursa Hakimiyet Gazetesi'nin 5 yıl Yazıişleri Müdürlüğü'nü, sahibi olduğu Bursa Ekspres Gazetesi'nin de 7 yıl başyazarlığını yürüttü. Bursa Gazeteciler Cemiyeti'nin ve Gazeteciler Sendikası'nın kurucuları arasında yer aldı.
 
Uzun yıllar Tanin, Vatan, Yeni İstanbul ve Tercüman gazetelerinin Bursa muhabiri olan Gerçeksöz, 1961'de Almanya'ya gitti. Hannover'de Continental Fabrikası'nda mütercimlik yaptı. Stern Dergisi'de çalışırken, Ülkücü Hareketi'n örgütlenmesi için gayret gösterdi. 1976 yılında yurda döndüğünde Millet Gazetesi'nin başyazarlığı'nı yaptı.
 
Türk milliyetçiliği fikrinin seçkin bir kültür adamı olan İsmail Gerçeksöz, Ülkücü Hareketin örgütlendiği 1960'lı yıllarda davayı geniş kitlelere ulaştıran Arif Nihat Asya, Emine Işınsu, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Yavuz Bülent Bakiler, Yetik Ozan (Turgut Günay) gibi Ülkücü şair ve romancılar arasında yer alır.
 
Şiir ve yazıları 1944'ten itibaren Demet, Uludağ, Sanat ve Edebiyat, Şadırvan, Bizim Türkiye, Çatı, Kaynak, İstanbul, Hisar, Devlet, Ortadoğu, Millet, Türk Edebiyatı gibi gazete ve dergilerde yayınlandı. Eserlerinin bir kısmını Aşık Sazından Şiirler (1944) Bursa'nın Destanı (1951) Yaşayan Ağaç (1952) Gökbayrak (1954) İkinci Dönüş (1972) adı altında kitaplaştırmıştı.
 
Babasından arapça ve farsça dersleri alan Gerçeksöz daha küçük yaşlarda edebiyata ilgi duydu. Şiirlerinde genellikle duygulu bir ton içinde vatan ve millet sevgisini işleyen, serbest vezinli epik bir eda ile milli ve tarihi konuları ele alan, halkımız ve memleketimize olan hayranlıklarını dile getiren İsmail Gerçeksöz, sade bir dil sade ve yalın bir üslup kullanmıştır.
 
1980 öncesinin vatan ve millet kavgasında Türk milliyetçiliği cephesinde komünistlere karşı fikri ve kalemiyle mücadele eden Gerçeksöz şehadetinden kısa bir süre önce Türk Edebiyatı Dergisi'nde yayınlanan "Sona Doğru" isimli şiirinde sanki akıbetini anlatmıştı. Günün birinde kahpe tuzaklardan atılan kızıl kurşanlarla hedef olarak şehit düştü.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=ismail-gerceksoz-39u-rahmetle-aniyoruz&id=28203


Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,278 µs