En Sıcak Konular

TIME TÜRKİYE''YE ''GAZ VERMEYE'' DEVAM EDİYOR

30 Mart 2013 21:48 tsi
TIME TÜRKİYE''YE ''GAZ VERMEYE'' DEVAM EDİYOR ABD’de yayımlanan haftalık haber dergisi TIME, yeni sayısında İsrail’in Mavi Marmara sebebiyle Türkiye’den özür dilemesi ve İmralı sürecini değerlendirdiği bir makaleye yer verdi.

TIME'dan Türkiye'nin zaferleri

Dünyaca ünlü haber dergisi TIME, İsrail'in özür dilemesini ve İmralı sürecini değerlendirdi. Dergi, "Türkiye bölgesel güç oyuncusu olarak iddiasını yeniden ortaya koydu" değerlendirmesini yaptı

ABD'de yayımlanan saygın haftalık haber dergisi TIME, yeni sayısında İsrail'in Mavi Marmara nedeniyle Türkiye'den özür dilemesi ve İmralı sürecini değerlendirdiği bir makaleye yer verdi. "Türkiye'nin Zaferleri" başlıklı maklede "Kürt isyancılarla tarihi bir ateşkes ve ABD'nin aracı olduğu İsrail özrünün ardından Türkiye, bölgesel güç oyuncusu olarak iddiasını yeniden ortaya koydu" yorumu yapıldı. Makale özetle şöyle:

"Ulusların sık sık yaralı tarafın kabuğu üzerinde iddiada bulunmak için şiddetle yarıştığı Ortadoğu'da, özür dilemek gerçekten en zor sözcük. Bu nedenle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'dan 22 Mart'ta ABD arabuluculuğuyla dilediği özür, Amerika'nın bölgedeki en değerli müttefiklerinin yeniden tanzim edilen öncelikleri ve Obama yönetiminin bölgede istikrarsızlığın yayıldığı bir dönemde dostlarının iyi geçinmesine duyduğu ihtiyaç konusunda açıklayıcı olduğu oranda olağandışı.

'Çıkın' emri
Özür, Türk diplomasisi için halihazırda tarihi olan bir haftayı taçlandırdı. Sadece bir gün önce, Erdoğan başka bir hasmından tartışmasız daha önemli ve daha geniş kapsamlı bir ödün kazandı. PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan, savaşçılarına Türkiye'den çıkmaları emri verdi ve Kürtlerin eşit hak arayışının bundan böyle sadece politik bir mücadele olacağını iddia etti. Çifte zafer, yalnızca Erdoğan'ın bölgesel oyuncu olarak duruşunu güçlendirmiyor, aynı zamanda hızla değişen Ortadoğu için önemli sonuçlar taşıyor. Etkiler, hemen (Türkiye ve İsrail'in Suriye'deki kaosa koordineli tepkisi) ve orta vadeli (İran'ın nükleer silah elde etmesini engellemek için daha fazla işbirliği) olacak şekilde değişiyor.
Uzun vadede ise Türklerin Kürt isyancılarla barışı diğer yerlerdeki Kürtlerin milliyetçi arzularını besleyecek. Türkiye, dünyanın en kalabalık ülkesiz halkı olan 30 milyonluk Kürt nüfusunun yarısına ev sahipliği yapıyor, geri kalanı ise ana olarak dört ülkeye dağılmış durumda: İran, Irak, Suriye ve Ermenistan. Tarihsel olarak, Kürtler Batılı güçlerle ittifak yapmaya en fazla eğilimi olan halk. PKK'nın Türkiye ile olan savaşındaki barışçıl bir çözüm, Ortadoğu'da Batı yanlısı bir destek için adım olacaktır.

Parçalanan ülke Suriye
İsrail ve Türkiye için ilk öncelik, ikisinin arasında parçalanan ülke, Suriye. İki ülke de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidardan ayrılmasını istiyor. Her ikisi de Washington'la çok yakından çalışıyor; Türkiye Suriyeli isyancıları destekliyor, İsrail Esad'ın biyolojik ve kimyasal silahlarını izliyor. Yakınlaşmaları, aksilik yaşanma potansiyelini azaltacak ve en azından halihazırda paranoyak olan bir rejime endişelenmek için yeni bir sebep verecek.
Eğer iki eski müttefikin ortak bir tehdit karşısında barışması sadece bir zaman meselesi idiyse, PKK ve Türkiye arasındaki yeni harmoni o kadar kaçınılmaz değildi. Onlarca yıldır iki taraf da azimli bir şiddetle birbirlerine saldırdı. İsrail'le yakınlaşmada olduğu gibi Öcalan'la aylarca gizlice yapılan müzakerelerdeki atılım da karşılıklı çıkarların ürünü. Erdoğan başarıyla Türk ordusunu siyasetten çektiği için hem kendisi hem de Kürt milliyetçiler artık daha özgürce faaliyet gösterebiliyor. Yeni bir anayasa Kürtlerin arzularını Türkiye sınırları içinde karşılayabilir, anketler Kürtlerin de bunu tercih ettiğini gösteriyor.  

'KARİYER HIRSLARI'
Aynı zamanda Erdoğan'ın kariyer hırsları meselesi var. Erdoğan'ın başbakanlık süresinin sona ermesinden bir yıl önce olan 2014'te cumhurbaşkanlığına aday olması bekleniyor. Ancak partisi, parlamentoda değişikliği geçirecek üçte iki çoğunluğa sahip değil. B
u da geriye BDP'yi bırakıyor. Öcalan sızan bir tutanağa göre, İmralı'da 23 Şubat'ta kendisini ziyaret eden BDP'li vekillere "Erdoğan'ın başkanlığını destekleyebiliriz" dedi. Şimdi asıl soru, anlaşmanın Erdoğan ve Kürtlerin arzularına karşı çıkan Türklerin direnişini kırıp kıramayacağı..."

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://siyaset.milliyet.com.tr/time-dan-turkiye-nin-zaferleri/siyaset/siyasetdetay/30.03.2013/1687071/default.htm



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,834 µs