En Sıcak Konular

KREDİ KARTI HESAP ÖZETLERİNE BAKMADAN ÖDEME YAPMAYIN

26 Mart 2013 09:52 tsi
KREDİ KARTI HESAP ÖZETLERİNE BAKMADAN ÖDEME YAPMAYIN Bankayla yaptığınız sözleşmenin şartları bir gece ansızın değişebilir...

Kredi kartı hesap özetlerine dikkat!
 
Bu notu görmeden ödeme yapmayın!

Bankayla yaptığınız sözleşmenin şartları bir gece ansızın değişebilir...Babacan ve BDDK bankaların vatandaşa gönderdiği hesap özetlerinin arka sayfalarına koydukları küçük notlarla üyelik ücretlerini yükseltme, yeni koşullar getirme gibi vatandaşın aleyhine işlemler yapabileceğini açıkladı. Vatandaşın ekstredeki bu notu görmeden, ödeme yapması ve kartı kullanmaya devam etmesi halinde yeni koşulları kabul etmiş sayılacağını vurguladı.

Bankaların kredi kartı aidatı, işlem ücretleri vb adı altında vatandaştan aldıkları ücretlerle ilgili tartışma sürerken, vatandaşın daha büyük bir sorunla karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Bankaların kredi kartı ekstrelerinin genellikle de arka yüzüne küçük notlar koyarak vatandaşın ödeyeceği ücretleri artırdıkları, yeni maliyetler ortaya çıkardıkları anlaşıldı. Üstelik bu notları görmeksizin ödemelerini yapan ve kartını kullanmaya devam eden vatandaşların, bu değişiklikleri kabul etmiş sayılacağı da en üst düzeyden resmiyet kazanmış oldu.

CHP Milletvekili Umut Oran'ın soru önergesini yanıtlayan BDDK Başkanı Mukim Öztekin ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankaların hesap ekstrelerinin arkasına küçük notlar ekleyerek vatandaşın ödediği ücretleri artırması yeni ücret getirmesi gibi işlemleri savundu. Babacan, vatandaşın, ekstredeki bu notu görmeden ödeme yapması ve kartı kullanmaya devam etmesi halinde yeni koşulları kabul etmiş sayılacağını vurguladı. Böylece vatandaş bankalara karşı bir kez daha korumasız kaldı. 

BANKANIN NOTUNU GÖRMEDEN KARTI KULLANAN, KABUL ETMİŞ SAYILIR

Oran'ın konuyla ilgili sorularını BDDK notuyla 19 Mart'ta yanıtlayan Babacan, vatandaşı mağdur eden bankaların tek taraflı sözleşme değişikliklerini savundu. Babacan, "Bankaların müşterilerine gönderdiği kredi kartı hesap özetlerinin arka sayfalarında küçük puntolarla kimi bildirimlerde bulunarak o kart sahibi aleyhine bir işlem yapması, örneğin kart aidat ücretini yükseltmesi, yani tek taraflı sözleşme değişikliği yapması yasal olarak uygun mudur?" sorusunu şöyle yanıtladı: 
"Sözleşmede yapılacak değişiklikler kart hamiline bildirilir. Bu değişiklikler bildirim yapıldığı döneme ilişkin son ödeme tarihinden itibaren hüküm ifade eder. Son ödeme tarihinden sonra kartın kullanılmaya devam edilmesi halinde sözleşmede meydana gelen değişiklik kabul edilmiş sayılır." 

HESAP ÖZETLERİNİN ARKASINI BİLE İYİCE İNCELEYİN 

Babacan, vatandaşın haberi olmadan faiz artırılmasına ilişkin de şunları söyledi: "Faiz oranının artırılması durumunda bu değişikliğin vatandaşa otuz gün önce bildirilmesi gerekir. Vatandaş, bildirimden itibaren altmış gün içinde tam borcunu ödeyip, kredi kartını kullanmaya son verirse, faiz artışından etkilenmez."

Babacan, bankaların bu bildirimleri kredi kartı ekstrelerinin arka yüzlerine küçük notlarla yapılmasına ilişkin olarak da, "yasal olarak değişiklikler hesap özetinde 12 punto harfler kullanılarak belirtilir" demekle yetindi. 


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/kredi-karti-hesap-ozetlerine-dikkat/524831/2/ekonomi


Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,479 µs