En Sıcak Konular

İŞGAL SONRASI IRAKLILAR'IN DRAMINI ANLATAN FOTOĞRAF SERGİSİ

25 Mart 2013 16:29 tsi
İŞGAL SONRASI IRAKLILAR'IN DRAMINI ANLATAN FOTOĞRAF SERGİSİ Birçok milletten yüzlerce gönüllü Irak İşgali sırasında ve sonrasında patlayan bombalardan yaralanmış Iraklılarla ilgili ‘savaş karşıtı’ bir fotoğraf projesi hazırladı.

ABD Iraklıları bu hale getirdi

Birçok milletten yüzlerce gönüllü Irak İşgali sırasında ve sonrasında patlayan bombalardan yaralanmış Iraklılarla ilgili ‘savaş karşıtı’ bir fotoğraf projesi hazırladı. Bu kapsamda hazırlanan sergiler 23 Mart’tan itibaren Türkiye’de birçok şehirde açıldı 

ABD’nin işgal ettiği Irak'’ı ne hale getirdiği Irak İşgalinin başlamasının 10. yılında düzenlenen sergilerle gözler önüne seriliyor. Projenin liderliğini yürüten fotoğraf sanatçısı Niko Guido, 2010 ve 2011 yıllarında Ürdün’ün başkenti Amman’a giderek, savaş sonrası plastik cerrahi ameliyatları geçirmiş Iraklıların portre fotoğraflarını çekti. 
Sergi konsepti uyarınca, fotoğrafı çekilen her yaralanmış sivil Iraklı alınan 5 dakikalık ses kaydında kendisini tanıtarak, bombadan önce nasıl bir hayatı olduğunu ve bomba sonrası hayatının nasıl değiştiğini anlattı. Bu kayıtlardaki her Iraklı savaş karşıtı bir tiyatro sanatçısı tarafından seslendirildi. Projenin detaylarını www.leaveusaloneproject.org  sitesinde yer alıyor. Sergiler Türkiye’de 27 farklı mekanda açıldı. Kahramanmaraş’ta ise 1 Nisan’da açılacak. 

Suru’nun dramı 
Suru 8 Yaşında. 3 kız ve 4 erkek kardeşi var. Kerkük’te doğdu. Üç yaşında evde oynarken dışarıda bomba yüklü bir araba patladı. Bomba yüzünden evin enerji ihtiyacını karşılayan yakıt tankı da patladı. Kızın bütün yüzünü alevler sardı. Ciddi şekilde yaralandı. Tedavi için Süleymaniye’ye götürüldü ancak Süleymaniye’de tedavi edilemedi. Bunun üzerine Amman’a getirildi. Vücudunun çeşitli yerlerinden parçalar alındı ve yanmış yerlerine dikildi. Küçük kızın vücudu bu tedaviyi kabul etmedi ve yapıştırılan parçalar döküldü. Suru hayvanlardan hoşlanmıyor, bebeklerle oynamayı çok seviyor. Arkadaşlarını çok özlüyor. 

Niko Guido’nun Suru’ya mektubu ise şöyle: 
“Sevgili Suru, 
Yüzünü ilk gördüğümde içim burkuldu. Sana bakıyordum ama seni görmüyordum. Belki farkettin, fotoğraf makinamın arkasına saklanıyordum. Fotoğraf çekmesem bile çeker gibi yapıyordum. Sen ise bana gülümsedin. O an güzel gözlerini fark ettim. Yüzündeki yanık izleri yavaş yavaş yok olmaya başladı. Sonra geldin bana sarıldın. Dakikalarca öyle kalakaldık. Güzel gözlerinden, güzel yanaklarından öptüm. Yanmış yüzünü okşadım. Ellerimi tuttun, bırakmadın. Sonra kendimden utandım. Sana bakmamak, seni görmemek için ne yapacağımı şaşırmıştım. Sen, yüzün yanık diye hiç utanma olur mu! Çık sokaklara, dolaş insanların arasında. Utanması gereken birisi varsa sen değilsin. Benim, biziz, hepimiziz! Seni bu hale biz getirdik. Koruyamadık. Henüz üç yaşındaydın bomba patladığında. Yüzünün yanmamış halini hatırlamıyorsun bile. Senin yüzüne baktıkça para için, daha fazla zenginlik için ne kadar kötü olabileceğimizi daha iyi anlıyorum. Senden insanlık adına özür diliyorum. Bu savaş yüzünden aileni, akrabalarını, arkadaşlarını, geleceğini kaybettin. Tüm dünya gözlerini kapatsa da seni görmemek için, ben ve arkadaşlarım kapatmayacağız. Sen üzülme güzeller güzeli, sen üzülme prensesim!   
Çünkü sen çok güzelsin, biz ise çok çirkiniz.” 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,661942/abd-iraklilari-bu-hale-getirdi


Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,502 µs