En Sıcak Konular

SEVR YAVAŞ YAVAŞ HAYATA GEÇİYOR!

24 Mart 2013 23:27 tsi
SEVR YAVAŞ YAVAŞ HAYATA GEÇİYOR! İmralı süreciyle ve Apo'’nun Nevruz mesajıyla birlikte İngiltere ile Fransa’nın 1920 yılında Osmanlı Devletine dayattığı Sevr Anlaşmasının neredeyse tüm maddeleri ya hayata geçti, ya da yakında hayata geçecek bir vaziyet arzediyor.

Sevr’in tamamı hayata geçiyor!

İmralı süreciyle ve Apo'’nun Nevruz mesajıyla birlikte İngiltere ile Fransa’nın 1920 yılında Osmanlı Devletine dayattığı Sevr Anlaşmasının neredeyse tüm maddeleri ya hayata geçti, ya da yakında hayata geçecek bir vaziyet arzediyor 

ABD’'nin Şubat 2004’te hayata geçirdiği Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kasırgası, Arap  Baharıyla alt üst ettiği Ortadoğu coğrafyasından sonra şiddetini arttırarak Türkiye’ye ulaştı. ABD Başkanı Obama’nın Nisan 2009’da TBMM’de yaptığı konuşmayla start verdiği ‘demokratik açılım’ süreci, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş senedi olan ABD’nin tanımadığı Lozan Anlaşması’nın çökmesiyle sonuçlandı. Nitekim dün AKP Hükümeti yanlısı Milat gazetesi, “Lozan Çöktü” diyerek, yeni sürecin ne anlama geldiğini açığa vurdu. PKK’nın Kürtçe yayınlanan gazetesi Azadiya Welat da (Özgür Ülke) Öcalan ve bir PKK yöneticisinin fotoğraflarına yer vererek, “Manifestoya Azadiya - Özgürlük Bildirgesi” manşetini attı. Bunun anlamı şu: Elveda üniter Türkiye, hoş geldin Sevr ya da bölünmüş Türkiye. 

Lozan yerine Sevr! 
Sevr Anlaşması, 1. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında 10 Ağustos 1920’de Fransa’nın başkenti Paris’in 3 km batısındaki Sevr banliyösünde imzalanmıştı. Anlaşmanın 62. ile 63. ve 64. maddeleri adeta bugünkü süreci anlatıyor. Bu maddelerde özetle İngiliz, Fransız ve İtalyan temsilcilerinden oluşan bir 
komisyonun Fırat’ın doğusundaki Kürt vilayetlerinde bir yerel yönetim düzeni kurması, bir yıl sonra Kürtlerin dilerse Milletler Cemiyeti’ne bağımsızlık için başvurabilmesini öngörüyordu. 
Sevr’in yakın geleceğimizi ilgilendiren ürkütücü başka maddeleri de var. Malum 2015 yılı  Ermeni iddialarının 100. yıldönümü. Başkan Obama, 2009 yılında TBMM’de irat ettiği konuşmasında Ermeni açılımını da Erdoğan hükümetine salık vermişti. O açılım süreci Ermenistan Anayasa Mahkemesinin devreye girmesiyle sekteye uğradı. Şimdi Sevr süreci iyice hortlamışken, Ermeni Meselesini ısıtmanın da tam zamanı. Nitekim Sevr Anlaşması’nın 88-93 arasındaki 6 maddesi Osmanlı Devletinin Ermenistan Cumhuriyeti’ni tanımasını öngörüyor. Öyle bugünkü Ermenistan değil bu! Anlaşmada Türk-Ermeni sınırını hakem sıfatıyla ABD Başkanı’nın belirleyeceğine özellikle işaret ediliyor. Dönemin Başkan Wilson, 22 Kasım 1920’de verdiği kararla Trabzon, Erzurum, Van ve Bitlis illerini Ermenistan’a vermişti. Bakalım Obama hangi illeri takdir eder!

Onlar ve Erdoğan 
Sevr Anlaşmasını Osmanlı devleti adına Rıza Tevfik ve Damat Ferid Paşa imzalamıştı. Demokratik Açılım ve İmralı sürecini ise Başbakan Erdoğan başlattı. Nasıl ki Gorbaçov, Sovyetler Birliği’ni yıkıma götürüp dağıtarak Batıda kahraman ilan edildi, benzer bir sürecin Türkiye’de de Erdoğan’ın eliyle hayata geçmesi güçlü bir ihtimal dahilinde. 

Ordu tasfiye edildi 
Sevr Anlaşması Türk donanmasının tasfiye edilmesini öngörüyordu. Ergenekon süreciyle bu yaşandı. Donanma komutansız kaldı. Dahası Sevr, Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri kuvvetinin Jandarma dahil 50.700 kişiyle sınırlı olmasını ve ağır silahları bulunmamasını şart koşuyordu. Türk ordusu profesyonel askerlik adı altında küçültülüyor, dahası elimizdeki ağır silahların yüzde 90’ı ABD menşeli olduğu için “varlığıyla yokluğu arasında” bir fark bulunmuyor. 
AKP iktidarı Vakıflar Kanunu ile Sevr’in azınlıklarla ilgili maddelerini (104. maddeden 151. maddeye kadar) hayata geçirmişti. Buna göre, azınlıklar her seviyede okul ve dini kurumlar kurmakta serbest. Gayrimüslimlerin malları da iade edildi. Sevr uyarınca Osmanlı Devleti, “Kıbrıs ve Ege Adaları üzerinde hiçbir hak iddia etmeyecek”ti. Nitekim AKP döneminde pek de hak iddia etmiyoruz. Dahası Ege’deki Eşek ve Bulamaç adalarının Yunanistan tarafından işgaline AKP hükümeti göz yumdu. 
Sevr Anlaşmasının 269 ile 414. madde arasında yer alan maddeler “Ticaret ve Özel Hukuk” ile ilgiliydi. Buna göre, Türk hukuku ve idari düzeni hemen her alanda Batılı Güçler tarafından belirlenen kurallara uygun hale getirilecek; sivil deniz ve demiryolu trafiği Batılı devletler arasında yapılan işbölümü çerçevesinde yönetilecekti. 2001 yılından bu yana hayata geçen başta Tahkim Yasası olmak üzere uygulamalara ne kadar da benziyor! Sevr’in hayata geçmeyen maddeleri de var. Mesela İzmir’i Yunanlılara bırakıyordu. Şimdilik İzmir bizde!(RECEP BAHAR / YENİ MESAJ)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,661906/sevrin-tamami-hayata-geciyor


Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,026 µs