En Sıcak Konular

KRAL ABDULLAH'I ARAP BAHARI KORKUSU MU SARDI?

19 Mart 2013 22:00 tsi
KRAL ABDULLAH'I ARAP BAHARI KORKUSU MU SARDI? 2 hafta önce Türkiye'yi ziyaret eden Kral 2. Abdullah, ABD basınına verdiği mülakatta Erdoğan'a ağır eleştirilerde bulundu.

Ürdün kralından Erdoğan'a ağır eleştiri

2 hafta önce Türkiye'yi ziyaret eden Kral 2. Abdullah, ABD basınına verdiği mülakatta Erdoğan'a ağır eleştirilerde bulundu.

Kısa bir süre önce Türkiye'yi ziyaret eden Ürdün Kralı Abdullah'ın, bölgede "yeni ve radikal bir ittifakın doğmakta olduğunu" savunarak "Mısır ve Türkiye'de gelişen bir Müslüman Kardeşler hilalini görüyorum" gibi eleştirilerde bulunması yankı buldu. Kral Abdullah'ın, ABD'de yayımlanan The Atlantic dergisi ile yaptığı mülakat sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın demokrasiyi bir "otobüs yolculuğu"na benzettiğini söylemesi de dikkat çekti.

The Atlantic dergisinin yeni sayısında Ürdün Kralı Abdullah'ın tanınmış ABD'li gazeteci ve yazar Jeffrey Goldberg ile yaptığı geniş bir mülakata yer verildi. Kral Abdullah, Batılı muhataplarının bazılarının Ortadoğu bölgesinde demokrasinin ancak Müslüman Kardeşleriyle sağlanabileceğini söylediklerini belirterek tepki gösterdikten sonra Müslüman Kardeşlerin ise, Ortadoğu'da toplumun gerici bir vizyonunu ve Batı karşıtı politikalarını empoze etmek istediklerini savundu.

Kral, Müslüman Kardeşlerinin tüm bölgede iktidara gelmelerini önlemenin kendisi için en büyük mücadele konusu haline geldiğini de söyledi.

Jeffrey Goldberg ise, Kral ile yaptığı mülakattan edindiği izlenimlerini aktarırken Körfez hükümdarlarının çoğu, Müslüman Kardeşlerden korktukları için Abdullah'ın müttefiği olmayı sürdürse de, Kral'ın ılımlı İslam anlayışı nedeniyle Arap dünyasının yükselen liderleri tarafından izole edilmesine yol açtığını belirterek şöyle devam etti:

"Tunus halen İslamcılar tarafından yönetiliyor. Mısır'da, Ürdün'ün çok uzun süre müttefiki olan Hüsnü Mübarek'in yerine Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Mursi geldi. Kral, İran'ın liderliğindeki Şii hilaline hem tamamlayan hem de onun rakibi olan yeni ve radikal bir ittifakın yükseldiğini öne sürüyor. Bana, 'Mısır ve Türkiye'de bir Müslüman Kardeşler hilalinin geliştiğini görüyorum' dedi."

-ERDOĞAN'IN SÖZLERİ-

Bunun ardından Goldberg, "Abdullah, Türk Başbakanı Tayyip Erdoğan konusunda temkinlidir" ifadesini kullandıktan sonra Abdullah'ın Adalet ve Kalkınma Partisi'nin "sadece İslamizm'in daha yumuşak bir versiyonunu teşvik ettiğine" inandığını da yazdı. Goldberg sözlerini şöyle sürdürdü:

"Abdullah, 'Erdoğan, bir kez demokrasinin onun için bir otobüs yolculuğu gibi olduğunu söyledi. Durağıma varılınca, o otobüsten iniyorum demişti' diye anlatıyor. Erdoğan'ı, mutlak iktidar için prematür bir çıkış yaparak Müslüman Kardeşler'in Mısır'daki davasının gerilemesine neden olan Muhammed Mursi'den daha itidalli ve daha akıllı bir versiyonu gibi görüyor. Kral, 'altı veya yedi yılı alan Türk modeli yerine Mursi bir gecede bir Erdoğan olmak istedi' dedi."


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://siyaset.milliyet.com.tr/urdun-kralindan-erdogan-a-agir-elestiri/siyaset/siyasetdetay/19.03.2013/1682259/default.htm


Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,181 µs